乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209577 19848
臭皮皮 發表於 2010-9-18 23:21:41 |顯示全部樓層
回復 13060# 小寶
唔該小寶!
回復

花園仔 發表於 2010-9-19 11:28:00 |顯示全部樓層
今年第一個<雷公鑿苦瓜>就黎(等佢停止膨大時)可以收穫囉!

由於肥料及水份充足, 瓜瓜都幾争氣, 大隻又靚仔....

好啦, 讚開你不妨又摷翻<也斯>首詩出黎貼多次啦:

〈給苦瓜的頌詩〉 也斯

等你從反覆的天氣裏恢復過來
其他都不重要了
人家不喜歡你皺眉的樣子
我卻不會從你臉上尋找平坦的風景
度過的歲月都摺疊起來
並沒有消失

老去的瓜
我知道你心裏也有
柔軟鮮明的事物
疲倦地垂下
也許不過是暫時憩息
不一定高歌才是慷慨
把苦澀藏在心中
是因為看到太多虛假的陽光
太多雷電的傷害
太多陰晴未定的日子?

我佩服你的沉默
把苦味留給自己
在田畦甜膩的合唱裏
堅持另一種口味
你想為人間消除邪熱
解脫勞乏,你的言語是晦澀的
卻令我們清心明目
重新細細咀嚼這個世界

在這些不安定的日子裏還有誰呢?
不隨風擺動,不討好的瓜沉默面對
這個蜂蝶亂飛,花草雜生的世界

2010-09-19-21.jpg 2010-09-19-23.jpg 2010-09-19-24.jpg

估吓個瓜瓜幾大!
-- 睇吓條瓜蔓或條竹仔幾粗比對吓咪知個瓜幾大囉!
回復

Aileena 發表於 2010-9-19 11:39:42 |顯示全部樓層
靚到dummmm一聲
回復

花園仔 發表於 2010-9-19 22:34:07 |顯示全部樓層
Mill,
中秋節快到嘞, 梗係要曬翻啲芋仔應吓節啦!
先两日咪挖咗啲紅芽芋囉, 芋乸冇舊年咁大,
但芋仔都好勻循及靚仔喎, 幾開心呢!

2010-09-17-20.jpg 2010-09-17-21.jpg 2010-09-17-26.jpg 2010-09-17-24.jpg 2010-09-17-19.jpg 2010-09-17-17.jpg 2010-09-17-15.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-19 22:56:39 |顯示全部樓層
花老師晚上好~~~
積媽今晚發現大盤0既鷹爪蕃薯突左個薯頭上來, 唔知要唔要好似傻仔 (薯仔)咁蓋番泥, 抑或要喇喇林起左個薯頭上來呢 ?
<也斯> 可以為苦瓜作詩, 証明苦瓜真係有佢過人之處架~~  
我上星期轉左大盤0既雷公仔,今日咁熱焗, 佢仍係亭亭玉立咁挺直腰骨, 完全無懼惡毒大太陽....
計我話應該頒個 <最捱得大獎>比阿苦瓜就最0岩喇 ~
回復

花園仔 發表於 2010-9-19 22:56:54 |顯示全部樓層

盡管接近中秋但天氣持續炎熱呢,
對一啲怕熱嘅種籽培植肯定有啲影響架罅.
好彩<雷公鑿苦瓜>及<乜乜乜椒>就都幾生性,
尤其是<乜乜乜椒>原產地育苗溫度都幾高吓架,
而且尚算適時, 佢地約9月種植12月採收嘅,
當然地理環境總係有好大差別, 不過唔緊要喇, 玩吓啫!

嗱, 種黎揾食又另樣心情嘞, 你睇 -- 成功總係歡樂嘅! 恭喜!

http://www.youtube.com/watch?v=Yp2rax9qv3k

<雷公鑿苦瓜>及<乜乜乜椒>苗苗正常生長

2010-09-19-10K.jpg 2010-09-19-10H.jpg 2010-09-19-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-19 23:11:00 |顯示全部樓層
回復 13065# JicJicmom
花老師晚上好~~~
積媽今晚發現大盤0既鷹爪蕃薯突左個薯頭上來, 唔知要唔要好似傻仔 (薯仔)咁蓋番泥, 抑或要喇喇林起左個薯頭上來呢 ?
<也斯> 可以為苦瓜作詩, 証明苦瓜真係有佢過人之處架~~  
我上星期轉左大盤0既雷公仔,今日咁熱焗, 佢仍係亭亭玉立咁挺直腰骨, 完全無懼惡毒大太陽....
計我話應該頒個 <最捱得大獎>比阿苦瓜就最0岩喇 ~
===================================

積媽好!
如果你想種大佢黎食咪冚翻泥上面囉, 並且時不時同佢反吓根,
即係唔俾其他藤蔓啲根鬚與泥土接觸, 而且肥份改變要多啲磷肥囉!
如果諗住剩係食蕃薯葉咪由得佢囉, 都要冚翻泥架, 肥就以氮肥為主勒,
到咗一定時間更新, 就順便挖蕃薯囉大細都冇所謂啦都幾好食架!
回復

花園仔 發表於 2010-9-19 23:21:38 |顯示全部樓層
回復 13060# 小寶

小寶好!
兄日或後日會寄啲種籽俾你, 寄出後會通知你嘅!

<白花蛇舌草>的確係比較幼細斯文架,
我睇比較難種啲, 怪唔知咁少見有鮮品賣喇!

2010-09-19-6.jpg 2010-09-19-7K.jpg
回復

a09chan 發表於 2010-9-19 23:22:51 |顯示全部樓層
: 花老師您好!今次無嘢問,純粹跟您打個招呼。
回復

花園仔 發表於 2010-9-19 23:31:39 |顯示全部樓層
回復 13069# a09chan
花老師您好!今次無嘢問,純粹跟您打個招呼。
==========================

你好!
唔使客氣啵, 我呢個唔係吹水帖喎! 米浪費網絡資源啦!

奀之之嘅<秋葵>就黎開花嘞!

2010-09-19-2.jpg 2010-09-19-4.jpg 2010-09-19-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-19 23:43:41 |顯示全部樓層
進展緩慢嘅生菜苗苗, 我唔怪佢啵!

回復

花園仔 發表於 2010-9-19 23:46:03 |顯示全部樓層
晚安!

2010-09-17-4.jpg 2010-09-19-1.jpg
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-9-20 12:09:18 |顯示全部樓層
花老師你好,
小妹已久仰大名, 有一問題想請教, 因小妹係新手, 所以揀咗你哋話最容易種嘅牛角椒同甜椒嚟種咗幾棵, 唔知點解生長得好慢, 有棵原本都生得幾好, 但成棵葉上面都有好多螞蟻, 甚至成咋蟻堆積喺葉底, 無論日照及肥料都應該足夠, 真係唔知點解, 有請花老師指點迷津.add3icon
回復

mono 發表於 2010-9-20 12:39:37 |顯示全部樓層
回復 13064# 花園仔
Mill,
中秋節快到嘞, 梗係要曬翻啲芋仔應吓節啦!
先两日咪挖咗啲紅芽芋囉, 芋乸冇舊年咁大,
但芋仔都好勻循及靚仔喎, 幾開心呢!
====================
老師午安!芋仔都好靚仔呀!我好鐘意食㗎!但呢兩日打風,無太陽曬曬佢呢。
尋日開田開到差啲中暑!三個星期無得落去睇啲苗苗。都有一棵苦瓜得咗。好開心。
其他苗苗向屋企,得個風走咗至放落田。
回復

llaus 發表於 2010-9-20 12:44:04 |顯示全部樓層

你睇, <積雪草>專門生體啲鬼鼠位, 半陰曬就最靚嘞,
體紅芽芋腳底生得幾密幾青綠!

========================

請問   積雪草   就係崩大碗呢??
回復

muitau 發表於 2010-9-20 15:20:52 |顯示全部樓層
回復 13072# 花園仔
晚安!
=======================
老師好各位好,
請問呢個係咩花呀?

回復 13075# llaus

我都覺得佢地好似樣呀,如果係,積雪草個名優雅好多呀
回復

花園仔 發表於 2010-9-20 16:39:29 |顯示全部樓層
回復 13076# muitau
回復 13075# llaus

我都覺得佢地好似樣呀,如果係,積雪草個名優雅好多呀
===============================

蛙蛙, 妹頭及大家好!

<積雪草> 就係 <崩大碗>!
<崩大碗> 係像形叫法啫!
回復

花園仔 發表於 2010-9-20 16:46:20 |顯示全部樓層
回復 13074# mono
老師午安!芋仔都好靚仔呀!我好鐘意食㗎!但呢兩日打風,無太陽曬曬佢呢。
尋日開田開到差啲中暑!三個星期無得落去睇啲苗苗。都有一棵苦瓜得咗。好開心。
其他苗苗向屋企,得個風走咗至放落田。

Mill好!
啲芋仔未曬乾就食曬咁滯洛, 又綿又香呢!
有苦瓜種好吖! 我日日睇住啲瓜瓜膨大好開心架!
呢两日無風都好大雨啦, 唔好急呀!

啲芋仔未曬乾就食曬咁滯洛!

回復

花園仔 發表於 2010-9-20 17:06:55 |顯示全部樓層
回復 13073# Chubby仔仔
花老師你好,
小妹已久仰大名, 有一問題想請教, 因小妹係新手, 所以揀咗你哋話最容易種嘅牛角椒同甜椒嚟種咗幾棵,
唔知點解生長得好慢, 有棵原本都生得幾好, 但成棵葉上面都有好多螞蟻, 甚至成咋蟻堆積喺葉底,
無論日照及肥料都應該足夠, 真係唔知點解, 有請花老師指點迷津.
===================================

你好!
<牛角椒>及<甜椒>體咁炎熱嘅天氣下種植都高難度架!
如日照充足肥料合理體未來涼爽啲嘅天氣中生長會好好多架罅!
回復

alilovebyj 發表於 2010-9-20 20:50:20 |顯示全部樓層
進展緩慢嘅生菜苗苗, 我唔怪佢啵!
.......................................................
生得慢,都算有生長啊…我個d,直頭一粒都不發芽,仲發埋霉

之前下的菜心,也只發了兩粒芽咁大把…

蕃茄就好d,有60% 發芽率!!
回復