乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209605 19848
iamfine 發表於 2010-8-14 20:24:06 |顯示全部樓層
唔該晒你呀...花園仔~
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 20:38:45 |顯示全部樓層
回復 12724# iamfine
唔該晒你呀...花園仔~
================

iamfine 好!

你睇咗我嘅回覆? 而家棵嘢點亞?
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 20:45:31 |顯示全部樓層
回復 12723# 下午茶

<韭菜>
因為我買左一包<韭菜>種子,分開2次下種子,全部冇發芽,,
唔用種子發芽,仲有冇其他快嘅方法 ?
=================================

两種方法:
(一)種籽灑播 -- 冇話唔掂格, 耐啲出芽啫!
(二)到元朗合益街市附近問啲賣嘢嘅亞婆, 問佢讓啲有頭根嘅韭菜移種囉!  
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 20:46:54 |顯示全部樓層
回復 12722# 夜魔
係呢個 forum 整得唔好啫
=================

唔理想咪唔用啦! OK!
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 20:52:14 |顯示全部樓層
回復 12720# hellotony

請問係咪響花墟買種子?依家適合種咩??
==========================

花墟及一般菜種行, 農業產品店....都有種籽賣架!

而家適合種乜嘢? -- 可以参考置頂帖格, 最實際係跟大隊啦!
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 21:00:05 |顯示全部樓層
回復 12721# 小寶
呢排我呢度好似少左瓜果蠅喎,
不過都唔好鬆懈, 要添加捕蠅蠅汁液和貼黃紙先~
==========================

小寶好!

從去年年尾至今, 天氣反常大寒大熱, 大旱大雨....
連果蠅都無法適應, 繁殖力都大打折扣嘞,
所以今年果蠅啲確少咗好多, 但都係有啵!
楊桃俾佢拮一下就玩完架罅, 小心啲好!

嗱! 拮咗洛!

2010-08-14-15.jpg 2010-08-14-16.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 21:20:21 |顯示全部樓層

為咗種木瓜, 今早將種緊<紫茉莉>嘅場邊位清理一下....

將<紫茉莉>剪低, 啲枝葉剪碎作為堆肥嘅用途....
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 21:26:45 |顯示全部樓層
<木瓜>苗苗預備咗啦!

四個尺寸任君選擇!

回復

小寶 發表於 2010-8-14 23:22:50 |顯示全部樓層
回復 12729# 花園仔

小寶好!

從去年年尾至今, 天氣反常大寒大熱, 大旱大雨....
連果蠅都無法適應, 繁殖力都大打折扣嘞,
所以今年果蠅啲確少咗好多, 但都係有啵!
楊桃俾佢拮一下就玩完架罅, 小心啲好!

嗱! 拮咗洛!
========================
係呀, 我都有被拮的楊桃,
仲有一開始接管楊桃時d葉已經係向外捲曲同埋好細塊, 無你果d咁美麗~
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 23:31:30 |顯示全部樓層
回復 12732# 小寶
係呀, 我都有被拮的楊桃,
仲有一開始接管楊桃時d葉已經係向外捲曲同埋好細塊, 無你果d咁美麗~
===============================

慢慢黎啦, <楊桃>夠水夠肥自然會靚翻架罅!
記得收埋呢批果果就埋翻啲混合肥呀!

<木瓜>都係差唔多架咋, 不過千祈唔好水多浸爛根就OK嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-8-14 23:46:48 |顯示全部樓層
溫馨提示:
我準備落翻啲<蕃茄>種籽囉!
係<Y牌牛茄>及大陸種籽嘅中型<圓形紅茄>

而家仲開花結果嘅<泰國蕃茄>邊夠食唧!

體佢身邊嘅<青瓜>等緊出乸花....

2010-08-14-19.jpg 2010-08-14-20.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-14 23:56:19 |顯示全部樓層
正當<本地中型指天椒>欣欣向榮開花結果嘅時候,
<泰國橙色中型辣椒>卻有<捲葉症>病害跡象啵!

2010-08-12-3.jpg 2010-08-14-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-15 00:02:58 |顯示全部樓層
晚安!

日日有靚菜食之<青骨通菜>

回復

laugenroll 發表於 2010-8-15 02:08:32 |顯示全部樓層
回復 12726# 花園仔

講開韮菜, 我以撒播方式落種一星期了, 種子沒蓋泥, 到現在仍未有一粒發芽, 不知是否天氣太熱呢? 之前冬天種易發芽D呀好似.
回復

grand 發表於 2010-8-15 10:46:08 |顯示全部樓層
老師,
你好,我係新手,我種左D木瓜,我用一個大江種架,佢有大,但佢無花開,我想請教你點先何以令佢開花呀?
回復

花園仔 發表於 2010-8-15 20:24:58 |顯示全部樓層
回復 12737# laugenroll

回復 12726# 花園仔

講開韮菜, 我以撒播方式落種一星期了, 種子沒蓋泥, 到現在仍未有一粒發芽,
不知是否天氣太熱呢? 之前冬天種易發芽D呀好似.
================================

你好!

天氣太熱及濕度唔夠都令到韭菜種籽發芽困難度增加嘅,
種籽嘅質素都有關係架, 總而言之遲啲天氣涼翻咪再試過囉!
回復

花園仔 發表於 2010-8-15 20:29:50 |顯示全部樓層
回復 12702# iamfine

花園仔, 你可以幫我睇下我盆藍莓嗎? 唔該你丫

http://hkplants.com/viewthread.php?from=notice&tid=58260

=======================================

你好!

原則唔敢答你嘅, 只會叫你到病蟲害版問吓嘅啫!
(其實穩陣啲都係去嗰度問嘞 -- 專家多吖馬!!)
見你種到咁大棵就試答吓你啦!

睇黎係<白粉病啫>, 棵嘢無咁快死掛,
我嘅做法係剪咗下邊嚴重感染嘅葉,
上邊啲葉噴抹<百菌清>! -- 跟說明書做呀!
回復

花園仔 發表於 2010-8-15 20:57:32 |顯示全部樓層
回復 12738# grand

老師,
你好,我係新手,我種左D木瓜,我用一個大江種架,佢有大,但佢無花開,我想請教你點先何以令佢開花呀?

=============================================

你好!

首先抱歉話俾你知, 我除咗體帖子同大家交流分享外係唔會進行其他動作嘅!

我而家都用龍缸種咗棵木瓜, 發育緊囉!

點先令佢開花? 佢有幾大, 個樣係點又冇相睇, 都好難答啵!
木瓜開花條件好簡單, 我認為先長壯棵樹先, 佢發育完成自然會開花結果架啦!

現時我着重於對棵嘢嘅樹幹粗壯方面加強, 多俾啲磷氮肥,
除咗用雞屎肥及花生麩外, 仲俾咗少少草木灰佢嘆,
如果棵嘢明顯粗壯啲時, 我會補強肉骨粉加鉀肥架,
目的係谷佢開花及延續後着嘅順利進行,
做緊嘢架罅, 都體掌控中囉!

龍缸種緊嘅木瓜樹, 葉就幾靚, 樹幹奀咗啲囉!

2010-08-15-2.jpg 2010-08-15-3.jpg 2010-08-15-5.jpg 2010-08-15-4.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-15 23:11:14 |顯示全部樓層
巧令0既木瓜!
回復

花園仔 發表於 2010-8-15 23:27:49 |顯示全部樓層
回復 12742# alilovebyj
巧令0既木瓜!
===================
靚乜吖! 香雞腳咋!

種體牆邊嘅<木瓜>與種體龍缸嘅都差唔多啫,
都係樹幹唔夠粗囉! 希望谷谷佢快大啲啦!
仲有請留意樹底生滿<車前草>又叫<田貫草>

2010-08-15-13.jpg 2010-08-15-14.jpg 2010-08-15-15.jpg
回復