乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209583 19848
JicJicmom 發表於 2010-8-15 23:47:06 |顯示全部樓層

回復 12743# 花園仔
仲有請留意樹底生滿<車前草>又叫<田貫草>
====================================
老師好~~~
田貫草我地細個叫佢做 "譚罐草" add4icon . 以前成日會拎黎煲水飲, d花 (定係籽呢? ) 就會成串咁拎黎餵雞仔, 啄下啄下咁又同雞仔玩一日架喇 ~~~
回復

菲愛花 發表於 2010-8-16 00:55:49 |顯示全部樓層

只係看到39頁‥幾時至可以看得完呢?周公急call
真係對我這個新人來說,受益不少啊!
明天要再努力,快快看有怎麼方法,不用再種莧菜都吾掂的原因
回復

muitau 發表於 2010-8-16 12:19:36 |顯示全部樓層
老師午安,
你清地方種木瓜,咪收左好多隻鑽地老鼠囉, 煲湯正喎
見你提左好多次木瓜忌水多爛根, 謹記謹記!!
回復

花園仔 發表於 2010-8-16 12:51:58 |顯示全部樓層
回復 12746# muitau
老師午安,
你清地方種木瓜,咪收左好多隻鑽地老鼠囉, 煲湯正喎
見你提左好多次木瓜忌水多爛根, 謹記謹記!!
===============================

妹頭及大家午安!

首先請大家唔好再用<引用>黎覆帖洛,
你睇引乜嘢唧盞搞!!

回復  花園仔
老師好~~~
田貫草我地細個叫佢做 "譚罐草"  . 以前成日會拎黎煲水飲, d花 (定係籽 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-15 23:47

講翻正題,
我剩係剪咗<紫茉莉>啲枝葉啫!
唔使幾耐佢又成半個人咁高啦,
下邊啲老鼠繼續膨大緊架!

回復

花園仔 發表於 2010-8-16 12:58:44 |顯示全部樓層
回復 12745# 菲愛花

只係看到39頁‥幾時至可以看得完呢?周公急call
真係對我這個新人來說,受益不少啊!
明天要再努力,快快看有怎麼方法,不用再種莧菜都吾掂的原因
===================================

你好!
慢慢睇啦, 我自己嘅朋友都係由頭開始追落黎架!

種植冇乜神秘吖, 一分耕耘一分收獲係唔會錯嘅,
不過用對方法就事半功倍囉, 努力!
回復

小寶 發表於 2010-8-16 13:03:46 |顯示全部樓層
回復 12747# 花園仔

下邊啲老鼠繼續膨大緊架

=====================
原來要咁做嘅, 我一陣又剪左佢先~
回復

iamfine 發表於 2010-8-16 13:43:16 |顯示全部樓層

回復 12724# iamfine
唔該晒你呀...花園仔~
================

iamfine 好!

你睇咗我嘅回覆? 而家棵嘢點亞?

==========================

個引用真係有問題!

係呀, 我有睇到你的回覆, 不過而家搵唔番??? 我唔係好記得你講話用邊隻水抹呀, 你可唔可以講多次呀? THANKS!!!

我差不多剪晒佢D葉, 再噴左隻叫"WHITE OIL"的野, 而家觀察多幾日睇下點...

回復

花園仔 發表於 2010-8-16 13:43:49 |顯示全部樓層
回復 12749# 小寶
回復 12747# 花園仔

下邊啲老鼠繼續膨大緊架

=====================

原來要咁做嘅, 我一陣又剪左佢先~
==============================

小寶好!

嗰個種植方式係我個人經驗黎嘅,
我無意推介俾大家架, 只係對應妹頭咋! 嘻嘻!

又:
琴晚體積媽度答咗條帖,
係講現時極大部份人都係將俗稱嘅<水線草> -- <傘房花耳草>叫佢做<白花蛇舌草>,
可能個樣都相同, 唔細心睇都好容易混淆不清架, 其實最大分別係體花度啫!
<傘房花耳草>雖然功效冇正式嘅<白花蛇舌草>咁多, 但一般日常保健功能並無缺乏架!
两種草草都有消熱解毒, 利尿消腫嘅功效, 正式嘅<白花蛇舌草>, 仲多咗活血止痛功效添,
但性則寒涼好多啵! 所以如果單作涼茶為家人保健我反覺得<傘房花耳草>仲適合添!

網上資料:

街市賣的所謂"白花蛇舌草"其實是傘房花耳草. 真正是白花蛇舌草葉較窄長, 葉腋生單花, 並有明顯的花梗;
傘房花耳草顧名思義, 多花, 並為傘房花序. 傘房花耳草比白花蛇舌草常見得多.

茜草科植物傘房花耳草 Hedyotis corymbosa (L. ) Lam. 的全草
3-5 枚形成傘房花序, 花梗較長.

茜草科植物白花蛇舌草 Hedyotis diffusa Willd. 的全草
花、果單生或成對生於葉腋, 花梗較短.

曬緊嘅<傘房花耳草>及<白花蛇舌草>

回復

iamfine 發表於 2010-8-16 13:46:27 |顯示全部樓層
唔好意思呀, 你知唔知芫茜生呢隻係乜野蟲?
我次次種親都有呢隻蟲

回復

花園仔 發表於 2010-8-16 13:59:17 |顯示全部樓層

回復 12750# iamfine

回復 12724# iamfine
唔該晒你呀...花園仔~
================

iamfine 好!

你睇咗我嘅回覆? 而家棵嘢點亞?

==========================

個引用真係有問題!

係呀, 我有睇到你的回覆, 不過而家搵唔番??? 我唔係好記得你講話用邊隻水抹呀, 你可唔可以講多次呀? THANKS!!!

我差不多剪晒佢D葉, 再噴左隻叫"WHITE OIL"的野, 而家觀察多幾日睇下點...
===========================================

你好, 我移後黎就你架嗱, 又一次睇唔到, 唉!  

http://hkplants.com/thread-11235-637-1.html

唔好意思! 體<芫荽>葉度嘅蟲真係唔知係乜嘢蟲啵!
回復

grand 發表於 2010-8-16 21:40:41 |顯示全部樓層
多謝,我都想上傳D相,但我不懂.我棵嘢都幾粗.但D葉有O.
回復

花園仔 發表於 2010-8-17 00:09:39 |顯示全部樓層
晚安!

快樂成長中嘅<秋葵>

2010-08-14-6.jpg 2010-08-14-7.jpg 2010-08-14-8.jpg
回復

chutou 發表於 2010-8-17 22:51:14 |顯示全部樓層
花園仔老師~~~禾都係新手
睇左你既貼成年喇, 仲係起 2009年咋~~~

雖然乜都未種到, 但忍不住要入來打聲招呼呀
回復

花園仔 發表於 2010-8-18 00:02:37 |顯示全部樓層
回復 12756# chutou
花園仔老師~~~禾都係新手
睇左你既貼成年喇, 仲係起 2009年咋~~~

雖然乜都未種到, 但忍不住要入來打聲招呼呀
=============================
Chutou及大家好!

多謝啵! 唔使咁客氣啦!

--------------------------------------------
體另帖度有壇友回覆好好笑:

40x34cm嘅袋用黎包乜嘢呢? 好奇的說!

回復 6# 花園仔

香蕉呱~~
--------------------------------------------

唔係瓦! 梳香蕉成100cm長 X 45cm直徑啵!

回復

花園仔 發表於 2010-8-18 00:16:17 |顯示全部樓層
我知呢棑瓜瓜嘅乸花會多啲架罅, 大家咪留意多啲啦!
只係想提提大家做好授粉及防蠅工作啫! 嘻嘻!

<青瓜>乸花陸續出場囉!

2010-08-17-15.jpg 2010-08-17-16.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-18 00:46:08 |顯示全部樓層
呢棑啲<車前草>生到周圍都係仲鬼洗咁靚添,
大自然好奧妙噉提醒我地要注意身體健康囉,
間中掹啲<車前草>黎煲啖湯飲吓啦好容易啫,
掹十棵八棵<車前草>洗乾淨佢連根啵, 加舊瘦肉幾粒蜜棗, 煲湯好飲又有益!

2010-08-17-10.jpg 2010-08-17-9.jpg

種韭菜嘅盤都俾佢霸佔囉!

回復

花園仔 發表於 2010-8-18 00:57:52 |顯示全部樓層
仲有, 啲<龍脷葉>都爸爸聲咁長大,
秋燥吖馬, 好多人嘅氣管都有問題, 咳囉....
摘啲<龍脷葉>加個蘋果幾粒蜜棗煲湯(嫌清淡咪加舊瘦肉囉!)
幾好飲架, 止唔止到咳? 熱咳就OK嘅! --
寒咳就唔得嘞! 注意呀!

回復

Nancy 發表於 2010-8-18 09:01:13 |顯示全部樓層
我知呢棑瓜瓜嘅乸花會多啲架罅, 大家咪留意多啲啦!
只係想提提大家做好授粉及防蠅工作啫! 嘻嘻!

<青瓜>乸花陸續出場囉!
-------------------------------------------------------------
好厲利呀, 我今朝落田一望青瓜真係多左好多花女,就連苦瓜都好女呀!
回復

Nancy 發表於 2010-8-18 09:03:21 |顯示全部樓層
回復 12760# 花園仔

幾好飲架, 止唔止到咳? 熱咳就OK嘅! -- 寒咳就唔得嘞! 注意呀!
----------------------------------------------------------
老師, 咁...小朋友飲唔飲得嫁?好似好好咁喎....
回復

cklife 發表於 2010-8-18 10:17:59 |顯示全部樓層
幾好飲架, 止唔止到咳? 熱咳就OK嘅! --
寒咳就唔得嘞! 注意呀!

============
多謝老師既健康資訊,依家先知龍脷葉只係治熱咳,等我仲怪佢無用添....

原來係自己唔對症...
回復