乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209565 19848
花園仔 發表於 2010-7-28 11:31:30 |顯示全部樓層
盤種茄子情況

2010-07-22-2.jpg 2010-07-22-5.jpg 2010-07-22-4.jpg 2010-07-23-14.jpg 2010-07-23-16.jpg 2010-07-23-18.jpg 2010-07-23-19.jpg 2010-07-23-20.jpg
回復

ammonch 發表於 2010-7-28 11:58:02 |顯示全部樓層
老師, 最後呢幅係咪唔同品種架, 咁深黑既?
我今年一棵茄子都無, 仍在發芽努力中...
回復

花園仔 發表於 2010-7-28 14:15:35 |顯示全部樓層
回復 12525# ammonch
老師, 最後呢幅係咪唔同品種架, 咁深黑既?
我今年一棵茄子都無, 仍在發芽努力中...
===========================

你好!
两盤茄子係唔同品種架!
遲咗種都冇所謂喇, 凉翻啲仲靚啦! 努力!

回復

giveupaguy 發表於 2010-7-28 14:22:58 |顯示全部樓層
回復 12515# 花園仔

謝謝花老師分析. 我都係先加下肥再看看有無好轉; 你的椒椒細細已經有收成. 好佩服! 我一直以為葉大係健康..真係失禮c人...
回復

吉祥 發表於 2010-7-28 17:56:30 |顯示全部樓層
花老師你好...你D茄子好靚呀..睇到都好想食呀...
我D茄子種左兩個幾月都係得1呎倒咋..大得好慢, 唔知係未天氣太熱呢?
回復

花園仔 發表於 2010-7-28 18:13:11 |顯示全部樓層
回復 12527# giveupaguy
謝謝花老師分析. 我都係先加下肥再看看有無好轉; 你的椒椒細細已經有收成. 好佩服!
我一直以為葉大係健康..真係失禮c人...
=========================================

大家啱傾咪講多两句啫, 講到分折壇上嘅好友積媽, 小寶及Alison等仲細緻啦!
種嘢好實際嘅, <一分耕耘, 一分收獲> 係肯定嘅!
除咗分享別人經驗外, 自我實踐都好重要嘅!
你多啲同佢地切磋交換吓種植心得肯定有着數架! 嘻嘻!

黑雨中嘅<海南糯米粟>

回復

花園仔 發表於 2010-7-28 18:44:46 |顯示全部樓層
回復 12528# 吉祥
花老師你好...你D茄子好靚呀..睇到都好想食呀...
我D茄子種左兩個幾月都係得1呎倒咋..大得好慢, 唔知係未天氣太熱呢?
========================================

吉祥好!
耐心啲啦! 係咁上下架嗱, 而且天氣太熱真係有影響架!
茄子好長命嘅, 谷壯碩啲棵嘢先啦, 薄肥多施主要氮磷肥先,
等棵嘢夠粗壯咪落鉀肥谷花果囉!
水份要足唔好俾佢缺水頭耷耷得耐呀!
腳底啲黃葉, 老葉及殘葉剪走曬啦....
總之茄子好易種又有趣....

嗱, 我呢两盤唔同品種嘅茄子體3月31日落盤嘅情況:

差唔多四個月後嘅今日先掛滿茄子咋:

2010-07-28-9.jpg 2010-07-28-10.jpg 2010-07-28-11.jpg 2010-07-28-15.jpg 2010-07-28-16.jpg 2010-07-28-17.jpg
回復

吉祥 發表於 2010-7-28 18:53:16 |顯示全部樓層
回復 12530# 花園仔
多謝花老師指導~~~我知點做啦...
回復

bobi 發表於 2010-7-28 19:07:56 |顯示全部樓層
回復 12530# 花園仔

老師你好,好無奈~我D牛心茄子種子兩個星期都未出芽,係唔係要再播新種子呢??
回復

花園仔 發表於 2010-7-29 13:21:22 |顯示全部樓層
回復 12532# bobi
老師你好,好無奈~我D牛心茄子種子兩個星期都未出芽,係唔係要再播新種子呢??
===========================================

bobi及大家好!

茄子出芽時間比較耐啲, 三星期內算OK嘅!
不過, 建議再播啲新嘅穩陣啲嘞!
回復

花園仔 發表於 2010-7-29 13:26:13 |顯示全部樓層

好多朋友為咗粟米側芽問題好煩惱!
-- 梗係啦, 佢地都冇睇我嘅帖子! 呵呵!

睇吓喇:

2004-04-24-1SK.jpg 2004-04-22-1K.jpg 2004-04-18-1K.jpg 2004-04-22-2K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-29 13:42:27 |顯示全部樓層
雖然天氣咁熱但<泰國蕃茄>都仲頂得住嘅,
有多少食吓嘅, 肉酸酸噉囉!

2010-07-28-7.jpg 2010-07-29-1.jpg
回復

臭皮皮 發表於 2010-7-29 14:18:07 |顯示全部樓層
回復 12534# 花園仔
老師,想請問你係咪所有粟米都會生側芽架?
回復

bobi 發表於 2010-7-29 15:09:33 |顯示全部樓層
回復 12533# 花園仔

謝謝老師指教^^
回復

Donder 發表於 2010-7-29 19:55:08 |顯示全部樓層
老師,冒昧請問你雛皮瓜開的花有無分公花, 及母花的 ! ?
因我今年用種子試種了西瓜及雛皮瓜, 西瓜花有公, 母, 現已有幾隻西瓜仔, 直徑有成12CM長, 不過, 雛皮瓜就一直開花, 開的看似都是公花, 是否與西瓜一樣, 有公, 母之分呢 !
回復

花園仔 發表於 2010-7-29 21:02:05 |顯示全部樓層
回復 12536# 臭皮皮
老師,想請問你係咪所有粟米都會生側芽架?
========================

你好!

唔係! 多數種體超肥土壤嘅粟米會體腳底生出一支或多支側芽!
盤種嘅生側芽機會少啲!
回復

臭皮皮 發表於 2010-7-29 21:06:34 |顯示全部樓層
回復 12539# 花園仔
唔該老師!
回復

花園仔 發表於 2010-7-29 21:10:56 |顯示全部樓層

回復 12538# Donder
老師,冒昧請問你雛皮瓜開的花有無分公花, 及母花的 ! ?
因我今年用種子試種了西瓜及雛皮瓜, 西瓜花有公, 母, 現已有幾隻西瓜仔, 直徑有成12CM長,
不過, 雛皮瓜就一直開花, 開的看似都是公花, 是否與西瓜一樣, 有公, 母之分呢 !
===========================================

叮噹好!
<縐皮瓜>與<西瓜>一樣有公花及乸花架!
乸花尾部係有粒瓜瓜仔嘅!
而家只有公花冇乸花唔緊要啦, 遲啲....
回復

llaus 發表於 2010-7-29 21:12:54 |顯示全部樓層
如果有兩支粟米生出來
要唔要切去一支呢?
回復

花園仔 發表於 2010-7-29 21:23:25 |顯示全部樓層
回復 12542# llaus
如果有兩支粟米生出來
要唔要切去一支呢?
=======================

冇咁大個頭唔好帶咁大頂帽

睇吓棵嘢夠唔夠壯碩啦!
如果棵嘢粗壯咪由得佢囉,
相反奀之之嘅都係留一舊好囉!
回復