乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209591 19848
mono 發表於 2010-7-6 22:25:04 |顯示全部樓層
好羡慕老師啲長尖椒咁靚靚。
回復

花園仔 發表於 2010-7-6 22:45:32 |顯示全部樓層
回復 12404# mono
好羡慕老師啲長尖椒咁靚靚。
==================

Mill及大家好!

嗰隻長尖椒最適宜用黎整煎鑲三賣架嘞!
回復

花園仔 發表於 2010-7-6 22:53:48 |顯示全部樓層
天氣炎熱對魚魚一啲影響都冇....
優哉游哉, 水下與水面上簡直係两個唔同嘅世界呀!

無論係體魚缸或池仔度大魚與魚仔都咁開心架!

2010-07-06-8.jpg 2010-07-06-9.jpg 2010-07-06-12.jpg 2010-07-06-10.jpg 2010-07-06-11.jpg
回復

JodieC 發表於 2010-7-7 01:41:45 |顯示全部樓層

回復 12393# 花園仔

========================================
JodieC及大家好!
我先前回覆你嘅帖體壇上已有一段時間, 見你亦體壇上, 料已睇過, 刪除咗啫!!
再補貼上:
==================================================
你好!

1. 成日都話嗰條愛因斯坦嘅公式冇錯架!
嗰棵苦瓜由於盤細瓜多頂唔順咪呈衰退狀態囉! 身子弱咪容易受病菌攻擊啦!
而且好多種類嘅苦瓜都係好怕熱嘅, 啲瓜仔授粉成功都會枯黃架!

2. 當個瓜瓜停止膨大時就係摘得黎食嘅日子嘞,  仲等乜啵 -- 等耐啲佢都唔大架啦, 趁嫩食吖馬!
好似西瓜, 蜜瓜, 南瓜嗰啲就要等佢熟透至摘得先至睇條訂啫! 嘻嘻!

3. 隻隻粟米都有佢嘅特性架馬點可以同一而論呢,
粟米係先有公花然後至出乸花(粟米棒)嘅, 唔使心急喎!

4. 常見嘅雜草咋!

盤中嘅<白花蛇舌草>及<崩大碗>
=======================================
粟米好食肥, 你嗰盤粟米種得太密囉!

除花生麩水外加翻啲鉀肥啦, 成唔成到果要睇授粉嘞!
哎呀哎呀... sorry呀老師.. 我都知我太遲覆你架啦... 不過近排公司都唔知攪乜.. 幾星期都係上黎開左壇.. 就有事發生.. 到走先返到埋位... 屋企又係... 真係人都癲.. 今日剛走左貨.. 終於有啖氣透下... 希望老師唔好怪我啦...    

原來係咁... 好.. 我會好好留意下.. 加番d鉀肥.. 補補佢...

我想問下.. 落到幾時就要停肥呢?
因為我記得老師d帖提過如果要收割2星期前要停肥停菂.. 但我收d苦瓜時.. 佢有十幾個瓜仔.. 大約有3批... 第1批大得好快, 好似吹波咁.. 又靚又甜... 收完第1批.. 就即刻加番d肥補下... 但加肥後3-4日.. 瓜瓜就停止生長.. 未夠2星期.. 究竟摘唔摘好呢? 第3批d瓜仔又未大.. 究竟加肥好定放棄好呢? 當遇到呢d情況老師又會點做呢?

之前亦試過茄子有3朵花.. 1朵已經成左果.. 2朵就黎開... 加左鉀肥後第2日兩朵花都甩左... 所以想問下老師落肥時既要訣..

另外想問下老師.. 我d茄子同瓜瓜好矮un 知知就結果.. 係味我太早落鉀肥既關係呢?
我既做法係苗轉盤時.. 放基肥(花生麩+骨粉)/用吽肥泥... 約3星期後..就開始落麩水..過1-2星期.. 想再落鉀肥/麩水時.. 就開左花.. 結埋果啦.. 係味我比得太多肥呢? 但主莖又唔似老師果d咁粗wow... 真頭痛..

另外我想問下苦練樹粒可唔可以放係d瓜瓜菜菜泥面趕蟲架... 賣果個人又話有機.. 但係我見三益有70%苦練油... 唔放心所以想問下..
回復

little_st 發表於 2010-7-7 12:04:22 |顯示全部樓層
番薯出左好多番薯葉.. 初初只係放 d 水就係咁出葉.. 咁以家想放入泥.. 咁我要唔要將個番薯 cut 開一舊舊.. 定係成舊放入呢... 謝謝呀 !
回復

花園仔 發表於 2010-7-7 13:32:53 |顯示全部樓層
回復 12407# JodieC

原來係咁... 好.. 我會好好留意下.. 加番d鉀肥.. 補補佢...

我想問下.. 落到幾時就要停肥呢?
因為我記得老師d帖提過如果要收割2星期前要停肥停菂..
但我收d苦瓜時.. 佢有十幾個瓜仔.. 大約有3批... 第1批大得好快, 好似吹波咁.. 又靚又甜...
收完第1批.. 就即刻加番d肥補下... 但加肥後3-4日.. 瓜瓜就停止生長.. 未夠2星期.. 究竟摘唔摘好呢?
第3批d瓜仔又未大.. 究竟加肥好定放棄好呢? 當遇到呢d情況老師又會點做呢?

唔係農藥就唔使跟足嘅! 就算施肥唔夠两星期都問題唔大嘅!(氮肥VS食葉植物例外)
有乜理由放棄啵!

之前亦試過茄子有3朵花.. 1朵已經成左果.. 2朵就黎開... 加左鉀肥後第2日兩朵花都甩左... 所以想問下老師落肥時既要訣..

又冇相睇點知啲花係有效花定係無效花喎! 如果係無效花點做都甩架啦!
落肥有乜秘訣吖, 做妥基底肥就種靚棵嘢先(氮多磷少薄肥多施), 等佢夠壯碩(見有花冧)先至谷啲鉀肥俾佢嘆,
開花停肥, 果成又鼓勵吓佢....

另外想問下老師.. 我d茄子同瓜瓜好矮un 知知就結果.. 係味我太早落鉀肥既關係呢?
我既做法係苗轉盤時.. 放基肥(花生麩+骨粉)/用吽肥泥... 約3星期後..就開始落麩水..
過1-2星期.. 想再落鉀肥/麩水時.. 就開左花.. 結埋果啦..
係味我比得太多肥呢? 但主莖又唔似老師果d咁粗wow... 真頭痛..

棵嘢發育唔好就開花嘅原因好多, 太早落鉀肥只係其中之一啫....
都話谷大棵嘢先再講開花結果問題洛,
點谷? 薄肥多施囉! ( 氮多磷少)

另外我想問下苦練樹粒可唔可以放係d瓜瓜菜菜泥面趕蟲架... 賣果個人又話有機..
但係我見三益有70%苦練油... 唔放心所以想問下..

呢樣嘢真係唔識嘞!
我用嘅殺虫藥都係與積媽小寶地相同嘅!  

2009-06-17-13A.jpg 2010-07-07-3.jpg 2010-07-07-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-7 13:40:39 |顯示全部樓層
回復 12408# little_st
番薯出左好多番薯葉.. 初初只係放 d 水就係咁出葉..
咁以家想放入泥.. 咁我要唔要將個番薯 cut 開一舊舊.. 定係成舊放入呢... 謝謝呀 !
==================================

睇你舊番薯標啲芽夠唔夠壯健嘅啫!
啲芽苗丫丫都壯健咪可以切開分多幾棵種囉!
奀之之咪成舊入泥等佢大啲睇吓留邊條粗壯嘅藤蔓啦!
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-7 13:45:37 |顯示全部樓層
回復 12400# 花園仔

老師請教. 我一直擔心椒椒會出現此情況所以唔比陽光直曬 (圓椒+線椒...etc), 其實椒椒係唔係可以受曬類農物? 如你的相片. 係唔係多澆水 (補水) 就可以 (即係由得椒椒日照下直曬). 謝謝.
回復

花園仔 發表於 2010-7-7 13:57:30 |顯示全部樓層
回復 12411# giveupaguy
老師請教. 我一直擔心椒椒會出現此情況所以唔比陽光直曬 (圓椒+線椒...etc), 其實椒椒係唔係可以受曬類農物?
如你的相片. 係唔係多澆水 (補水) 就可以 (即係由得椒椒日照下直曬). 謝謝.
==============================

我種嘅十種八種椒椒都係普通品種嘅辣椒啫, 都係用普通種植方式黎栽種嘅, 冇乜特別....
長日照, 澆水方法係表乾底潤, 講過好多次嘞! (珍貴品種請勿跟進!) 嘻嘻!

剛採摘嘅椒椒:

2010-07-07-10.jpg 2010-07-07-12.jpg 2010-07-07-11.jpg
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-7 14:08:35 |顯示全部樓層
LAST o個隻乜椒黎架??? 咁奇特既???
回復

小寶 發表於 2010-7-7 14:11:23 |顯示全部樓層
回復 12412# 花園仔

剛採摘嘅椒椒:

=================
老師好!
小寶的飛碟椒廣受果蠅和青蟲的愛帶, 除左鮮吃了兩粒椒椒外, 其他的都給了牠們吃了. 椒椒也謝了~
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-7 15:54:41 |顯示全部樓層
回復 12412# 花園仔

明白.謝謝老師意見. 老師的農友好靚又夠光澤. 令人配服
回復

chan9909 發表於 2010-7-7 23:26:52 |顯示全部樓層
老師,出花蕾係開始補磷定係鉀
其實幾時落K幾時落P?
回復

JodieC 發表於 2010-7-7 23:26:55 |顯示全部樓層
回復 12409# 花園仔
老師晚安... 食飯未呀??

明白O西啦... 至於茄子.. 係有效花黎架... 不過點都好啦... 會再努力再試架啦...

篇野太長... 唔想阻太多位...

係呢老師.. 想問下... 每次你結果後/打算種第二樣野既時候... D泥你會點處理架?? 會用過第二D吽好既泥... 定係用番果D但加番D肥呢?? 就呢個問題.. 同媽咪討論左幾日... 佢話種完就無o西營養架啦.... 係咪架?? 唔知老師你又點做架呢??

唔好意思..太多問題啦...
回復

花園仔 發表於 2010-7-7 23:51:39 |顯示全部樓層
回復 12414# 小寶

老師好!
小寶的飛碟椒廣受果蠅和青蟲的愛帶, 除左鮮吃了兩粒椒椒外, 其他的都給了牠們吃了. 椒椒也謝了~

===========================================

小寶及大家好!

<飛碟辣椒>好易種, 秋天冇咁多果蠅再種過啦!  
回復

花園仔 發表於 2010-7-7 23:58:04 |顯示全部樓層
回復 12416# chan9909
老師,出花蕾係開始補磷定係鉀
其實幾時落K幾時落P?
========================

請睇 12409#
回復

花園仔 發表於 2010-7-8 00:04:53 |顯示全部樓層
回復 12417# JodieC

回復 12409# 花園仔
老師晚安... 食飯未呀??

明白O西啦... 至於茄子.. 係有效花黎架... 不過點都好啦... 會再努力再試架啦...

篇野太長... 唔想阻太多位...  

係呢老師.. 想問下... 每次你結果後/打算種第二樣野既時候... D泥你會點處理架?? 會用過第二D吽好既泥... 定係用番果D但加番D肥呢?? 就呢個問題.. 同媽咪討論左幾日... 佢話種完就無o西營養架啦.... 係咪架?? 唔知老師你又點做架呢??

唔好意思..太多問題啦...
===========================

你好!

用完啲泥咪揾地方寄存, 加翻啲養份落去吽吓, 留翻日後再用!
新種咪用預先吽好咗嘅泥囉!
請参考<積媽>近期帖子!
回復

花園仔 發表於 2010-7-8 00:12:00 |顯示全部樓層
呢棑天氣熱用盤種嘅<泰國蕃茄>雖然俾潛葉蠅攻擊好彩仲識得開花結果啫!

回復

花園仔 發表於 2010-7-8 00:15:35 |顯示全部樓層
將大龍缸啲泥換吓又黎再種過<海南糯米粟>嘞! -- 回應翻 12420#

回復

花園仔 發表於 2010-7-8 00:18:10 |顯示全部樓層
香草中<薄荷>都算夠硬淨嘞!

回復