乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209590 19848
花園仔 發表於 2010-7-3 12:33:22 |顯示全部樓層

chan9909 2010-7-2 23:56

花園仔老師
韮菜有冇種子賣架?
冇既話點樣種?
我屋企好鐘意食9菜XD
=============================

你好!
你問嘅嘢敝帖都好詳細格!
種籽梗係有得賣啦, 度度都有....

我都好喜歡食韮菜嘅,
所以體唔同環境種咗好多呀!

露地而家:

回復

花園仔 發表於 2010-7-3 12:44:41 |顯示全部樓層
(尖葉莧菜)

花園仔老師
我想點解可以長摘長有的?
====================

小梨子好!

種得密咪可以囉, 邊棵大咪掹邊棵食先囉....

嗱! 隨時都有得食架!

剛剛:

2010-07-03-9.jpg 2010-07-03-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-3 12:57:11 |顯示全部樓層

用陶盤種嘅<洛神花>都好似其他植物咁靚架!

2010-07-02-2.jpg 2010-06-30-1.jpg 2010-07-03-5.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-3 13:03:12 |顯示全部樓層
我又摘咗個無花果啵 -- 又香又甜架
..................................................
長身又幾得意。

有時我個D等佢熟一點,又會爆尾…太生又不好吃!難掌握採摘的時間呢!
回復

花園仔 發表於 2010-7-3 13:18:42 |顯示全部樓層
回復 12387# alilovebyj

長身又幾得意。

有時我個D等佢熟一點,又會爆尾…太生又不好吃!難掌握採摘的時間呢!
==========================================

係亞, 大過隻XXL碼嘅雞蛋架!!

我係睇佢顏色開始變深但仍有光澤, 揸落開始有林嘅感覺....就摘落黎架罅!

不斷出椒....

2010-07-03-6.jpg 2010-07-03-7.jpg 2010-07-03-8.jpg
回復

亞實 發表於 2010-7-3 13:53:09 |顯示全部樓層
老師, 唔好意思,
我想求救

大獲, 我今日淋水時發現成個露台都係好多, 成千上萬細細隻, 白色識飛的東西, 點算?
回復

leelee 發表於 2010-7-3 14:48:26 |顯示全部樓層
我又摘咗個無花果啵 -- 又香又甜架
..................................................
長身又幾得意。

...
alilovebyj 發表於 2010-7-3 13:03

下...唔係全紅先摘嫁,我尋日去個朋友間花場道,見到佢棵無花果半熟就跌左幾隻仲比老鼠偷食,等我得閒去佢道落袋等收成先
回復

JodieC 發表於 2010-7-4 11:44:04 |顯示全部樓層
回復 12343# JodieC

老師... 晚安..
近來比較忙.. 有段時間無上黎啦... 希望遲d有時間上黎多d啦...
係呢... 有幾個問題想請教下... 麻煩老師...

1. 我有3棵苦瓜... 分別3個盆.. 由六月頭開始有BB瓜.. 開花受粉後一路都大得好快... 尢其係落雨過後, 再加上陽光... 一日可以大成倍...  但唔知點解.. 今日見13個瓜仔中.. 得一個大左D.. 其他就無乜點大到... 仲發現其中一棵D葉枯黃左... 有D葉.. 有黃點.. 有D有少少白色粉.. 想問下係咪有黃斑病/白粉病呀?? 定係唔夠肥呀?? 我而家應該點做好呀??

2. 我記得之前老師講過D瓜"叮"有D枯枯地就熟.. 可以食.. 咁我呢個苦瓜唔知得未呢?

3. 老師.. 我種左10棵粟米.. 最高果棵約3呎高... 有3棵有公花.. 但未見有粟米仔... 我記得老師果D有成個人咁高先開花.. 係咪我D泥肥得濟 (泥係跟老師個配方吽.. 放泥方法也照足).. 4月尾轉盤... 2星期前落過一次麩水肥... 佢而家咁早開公花.. 會有問題嗎?

4. 呢D係唔係馬齒莧呀... 食唔食得架?? 我果到盤盤都野生左好多... 食得嗎?

係到先唔該老師... ^^
==============================================================
唔該o西老師... 唔好意思.. 咁遲先覆.. 近日做到有氣無訂透... 次次開左都緊有野做... 唔知點解我搵唔番你覆我個帖... 只好用自己問題回覆老師.. 希望老師唔好介意啦..

d 苦瓜我收o西啦... 知道.. 下次會用個大d既盆黎種...

d粟米棵棵都有粟米仔出啦... 不過條莖就好似突然老左咁...d葉瘦左... 請問呢個情況正常嗎? 而家有左果... 係味唔好再落鉀肥.. 會甩果架? 定係只要每星期比麩水就夠呢??

唔該老師..
回復

小牛 發表於 2010-7-5 14:26:58 |顯示全部樓層
老師好!
天氣好熱呀~~小牛既百里香捱唔住,
請問老師既百里香係點樣過夏天既呢?
回復

花園仔 發表於 2010-7-5 20:42:59 |顯示全部樓層
回復 12391# JodieC
唔該o西老師... 唔好意思.. 咁遲先覆.. 近日做到有氣無訂透... 次次開左都緊有野做... 唔知點解我搵唔番你覆我個帖... 只好用自己問題回覆老師.. 希望老師唔好介意啦..

d 苦瓜我收o西啦... 知道.. 下次會用個大d既盆黎種...

d粟米棵棵都有粟米仔出啦... 不過條莖就好似突然老左咁...d葉瘦左... 請問呢個情況正常嗎? 而家有左果... 係味唔好再落鉀肥.. 會甩果架? 定係只要每星期比麩水就夠呢??

唔該老師..
========================================

JodieC及大家好!

我先前回覆你嘅帖體壇上已有一段時間, 見你亦體壇上, 料已睇過, 刪除咗啫!!

再補貼上:

回復 12343# JodieC
老師... 晚安..
近來比較忙.. 有段時間無上黎啦... 希望遲d有時間上黎多d啦...
係呢... 有幾個問題想請教下... 麻煩老師...

1. 我有3棵苦瓜... 分別3個盆.. 由六月頭開始有BB瓜.. 開花受粉後一路都大得好快...
尢其係落雨過後, 再加上陽光... 一日可以大成倍...  但唔知點解.. 今日見13個瓜仔中.. 得一個大左D.. 其他就無乜點大到...
仲發現其中一棵D葉枯黃左... 有D葉.. 有黃點.. 有D有少少白色粉.. 想問下係咪有黃斑病/白粉病呀?? 定係唔夠肥呀?? 我而家應該點做好呀??

2. 我記得之前老師講過D瓜"叮"有D枯枯地就熟.. 可以食.. 咁我呢個苦瓜唔知得未呢?

3. 老師.. 我種左10棵粟米.. 最高果棵約3呎高... 有3棵有公花.. 但未見有粟米仔...
我記得老師果D有成個人咁高先開花.. 係咪我D泥肥得濟 (泥係跟老師個配方吽.. 放泥方法也照足)..
4月尾轉盤... 2星期前落過一次麩水肥... 佢而家咁早開公花.. 會有問題嗎?

4. 呢D係唔係馬齒莧呀... 食唔食得架?? 我果到盤盤都野生左好多... 食得嗎?

係到先唔該老師... ^^

==================================================

你好!

1. 成日都話嗰條愛因斯坦嘅公式冇錯架!
嗰棵苦瓜由於盤細瓜多頂唔順咪呈衰退狀態囉! 身子弱咪容易受病菌攻擊啦!
而且好多種類嘅苦瓜都係好怕熱嘅, 啲瓜仔授粉成功都會枯黃架!

2. 當個瓜瓜停止膨大時就係摘得黎食嘅日子嘞,  仲等乜啵 -- 等耐啲佢都唔大架啦, 趁嫩食吖馬!
好似西瓜, 蜜瓜, 南瓜嗰啲就要等佢熟透至摘得先至睇條訂啫! 嘻嘻!

3. 隻隻粟米都有佢嘅特性架馬點可以同一而論呢,
粟米係先有公花然後至出乸花(粟米棒)嘅, 唔使心急喎!

4. 常見嘅雜草咋!

盤中嘅<白花蛇舌草>及<崩大碗>

=======================================

粟米好食肥, 你嗰盤粟米種得太密囉!

除花生麩水外加翻啲鉀肥啦, 成唔成到果要睇授粉嘞!
回復

花園仔 發表於 2010-7-5 20:49:26 |顯示全部樓層
回復 12392# 小牛

老師好!
天氣好熱呀~~小牛既百里香捱唔住,
請問老師既百里香係點樣過夏天既呢?
======================

小牛好!

我啲<百里香>體咁熱嘅天氣中顯得懶洋洋噉....樣衰衰囉!
唔會C嘅, 我俾佢充份嘅濕度....嘆世界中!
回復

花園仔 發表於 2010-7-5 20:59:12 |顯示全部樓層
好用心機栽種嘅幾種<積雪草> -- 崩大碗!

2010-07-02-4.jpg 2010-07-02-3.jpg 2010-06-30-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-5 21:01:53 |顯示全部樓層
<沙葛>開花中

2010-06-23-17.jpg 2010-06-23-16.jpg 2010-06-23-15.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-5 21:08:20 |顯示全部樓層
回復 12389# 亞實

老師, 唔好意思,
我想求救

大獲, 我今日淋水時發現成個露台都係好多, 成千上萬細細隻, 白色識飛的東西, 點算?
================================

亞實好!

白粉蚤掛! 噴藥啦!

剛戰勝白粉病嘅南瓜:

2010-06-23-13.jpg 2010-06-23-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-5 21:28:24 |顯示全部樓層
種得幾好嘅各種辣椒啲葉油令令呢!

2010-07-05-9.jpg 2010-07-05-10.jpg 2010-07-05-11.jpg
回復

亞實 發表於 2010-7-5 21:38:39 |顯示全部樓層
回復  亞實

老師, 唔好意思,
我想求救

大獲, 我今日淋水時發現成個露台都係好多, 成千上萬細細隻, 白色 ...
花園仔 發表於 2010-7-5 21:08

============================================================
唔該老師
回復

花園仔 發表於 2010-7-6 18:19:35 |顯示全部樓層
天氣太熱囉! <飛碟辣椒>亦頭耷耷嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-7-6 18:22:46 |顯示全部樓層
<英國長尖椒>唔怕炎熱嘅天氣生長得出人意表啵!

2010-07-06-4.jpg 2010-07-06-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-6 18:37:35 |顯示全部樓層
<青瓜>得70%發芽率咋!

2010-07-05-1.jpg 2010-07-06-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-6 18:41:05 |顯示全部樓層
<綠紫蘇>收咗種籽囉!
天氣太熱遲啲至試擂....

2010-07-05-6.jpg 2010-07-06-1.jpg
回復