乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209575 19848
花園仔 發表於 2010-7-15 12:29:46 |顯示全部樓層
靚靚嘅布袋蓮花花開一日架咋!

回復

花園仔 發表於 2010-7-15 12:34:32 |顯示全部樓層
盤種茄子現時情況

2010-07-11-1.jpg 2010-07-11-2.jpg 2010-07-14-7.jpg 2010-07-14-8.jpg 2010-07-14-9.jpg 2010-07-14-10.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 12:44:25 |顯示全部樓層
回復 12461# 花園仔

嘩…好味啊!

跌落黎唔掂……哈哈哈…磒石啊!
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-21 16:50:44 |顯示全部樓層
花老師好.
我見你種的合掌好靚又好多瓜.所以學種
但唔知點解佢好似唔多生長. 係唔係唔夠位? 定係唔可以用箱種?
我已經每2wks加一次雞c肥. 仲偷你師整埋補水器. 但佢都唔再識大...仲時時枯葉, 用的是黑泥. 面加上培養土. 土好夠濕的....請教請教..
62# http://www.hkplants.com/thread-46754-4-1.html
回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:22:08 |顯示全部樓層
回復 12467# giveupaguy

花老師好.
我見你種的合掌好靚又好多瓜.所以學種
但唔知點解佢好似唔多生長. 係唔係唔夠位? 定係唔可以用箱種?
我已經每2wks加一次雞c肥. 仲偷你師整埋補水器. 但佢都唔再識大...仲時時枯葉, 用的是黑泥. 面加上培養土. 土好夠濕的....請教請教..
62# http://www.hkplants.com/thread-46754-4-1.html

==============================================
giveupaguy及大家好!

<合掌瓜>體而家天氣咁熱嘅環境基本上係進入休息狀態架嘞,
跟本唔可以正常開花結果嘅, 現在佢會將冇用嘅枝葉淘汰,
只生一啲無關痛癢嘅枝蔓出黎....
等到天氣轉凉佢又會枝葉茂盛開花結果架罅!
回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:29:10 |顯示全部樓層
種一叢紅梗潺菜啦 -- 噉就真係長食長有嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:33:54 |顯示全部樓層
買紥通菜翻黎食完仲可以插枝添, 話咁快又割得黎食嘞!

2010-07-16-6.jpg 2010-07-20-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:38:12 |顯示全部樓層
<長白豆角>剛剛開始開花結果囉!

2010-07-13-1.jpg 2010-07-13-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:41:30 |顯示全部樓層
<洛神花>生長得好四正啵!

回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:46:28 |顯示全部樓層
有雨水天氣凉翻啲<韮菜>就爸爸聲長大架罅!

回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:52:29 |顯示全部樓層
盤種嘅積雪草(崩大碗)!

2010-07-14-5.jpg 2010-07-16-7.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-21 18:59:45 |顯示全部樓層
<潛葉蠅>使乜驚亞! -- 你睇吓我嗰幾棵中咗招嘅<青瓜>一樣冇事!

2010-07-14-6.jpg 2010-07-16-2.jpg 2010-07-18-1.jpg
回復

小寶 發表於 2010-7-21 20:23:20 |顯示全部樓層
回復 12468# 花園仔

================================
花老師好!!

小寶的合掌瓜都c左喇, 養唔大
回復

小牛 發表於 2010-7-22 12:46:13 |顯示全部樓層
老師好!
好耐唔見你!依輪小牛 d 青瓜苦瓜全部古古怪怪,有公無乸,一係有乸無公……
又中左白粉病……依個夏天真係唔易過~~
回復

joycewsm 發表於 2010-7-22 13:38:17 |顯示全部樓層
老師好
大家好
我是超級新手
一直只在種小盆栽
仲經常種死佢地添
自從看到老師E個post之後
真的學到很多東西
而家我只係睇到第211頁
我會繼續努力看下去
及努力種好植物
加油加油
回復

llaus 發表於 2010-7-22 14:15:16 |顯示全部樓層
============================
太凍也是 c 路一條呀
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-22 14:25:41 |顯示全部樓層
回復 12468# 花園仔

老師及各位午安好. 幸好問過老師.要不然我會錯手ko左佢...而家唯有跟它一起夏眠一下. 請問呢段期內除了修去不必要的葉外. 洗唔洗摘佢頂芽以助佢生出則葉? 如果係的話. 如何摘? 每一條藤都摘? 如保持2星期一次雞c肥會唔會太多/太少? 謝謝老師.
回復

maggieklliu 發表於 2010-7-23 11:59:14 |顯示全部樓層
老師 , 我D苦瓜每次結果到手指公咁大時就會變黃....點解會咁嘅???
回復

花園仔 發表於 2010-7-23 13:38:10 |顯示全部樓層
回復 12479# llaus

============================
太凍也是 c 路一條呀

回復 12476# 小寶
花老師好!!
小寶的合掌瓜都c左喇, 養唔大

回復 12480# giveupaguy

老師及各位午安好. 幸好問過老師.要不然我會錯手ko左佢...而家唯有跟它一起夏眠一下.
請問呢段期內除了修去不必要的葉外. 洗唔洗摘佢頂芽以助佢生出則葉? 如果係的話. 如何摘? 每一條藤都摘?
如保持2星期一次雞c肥會唔會太多/太少? 謝謝老師.

=========================================

大家好!

<合掌瓜>嘅生命力好強, 而且生長期亦長, 係值得栽種嘅植物黎嘅!

giveupaguy,
我就冇理佢架, 枝葉枯黃嘅就剪咗佢, 等佢自然發展....
水份肥料都照舊施放(鉀肥梗係唔使落住喇!),
等天凉後先把弱枝刪除, 留強枝萌發新蔓開花結果!

蛙蛙,
棵嘢未C曬吖馬?

小寶,
仲要唔要<合掌瓜>種籽亞?
要咪再寄啲俾你啦, 仲有自留嘅<綠紫蘇>及<益母草>種籽啵!

我嘅两棵<合掌瓜>現時情況:

2010-07-23-2.jpg 2010-07-23-12.jpg 2010-07-23-13.jpg
回復

llaus 發表於 2010-7-23 13:50:48 |顯示全部樓層
回復 12482

回老c:

還未c曬呀,你都講佢地生命生好強啦
回復