乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209606 19848
deanieng 發表於 2010-6-16 15:06:51 |顯示全部樓層
花老師,
之前你教用果蠅誘捕器,點之兩日就有成百隻,請問點處置呢?唔該!!!
回復

花園仔 發表於 2010-6-16 23:50:04 |顯示全部樓層
回復 12323# 花果山
花老師你好!
想請問你..節瓜係咪都一樣,一個乸花授咗粉就摘尖呀
==============================

花果山及大家好!

節瓜與冬瓜, 南瓜稍有不同.

一個乸花授咗粉後摘唔摘尖要睇實際情況嘅.
追求巨型瓜瓜就摘啦, 大細都冇所謂只求數量多咪唔摘啦!
嗰棵瓜奀瘦就摘啦, 棵嘢夠壯碩咪由得佢唔摘啦!
總而言之執生就得啦!

袋袋入邊嘅乸花要開嘞, 拆咗個袋進行人工授粉後笠翻個袋!

或用個袋包住乸花後嘅瓜瓜仔, 開放花朵俾蜂蜂幫手實行蟲媒授粉:

2010-06-15-16.jpg 2010-06-15-21.jpg 2010-06-15-22.jpg

最後笠翻個袋, 如果袋袋薄咪打孖囉, 穩陣啲吖馬!

回復

小寶 發表於 2010-6-16 23:55:15 |顯示全部樓層
老師好!

小寶昨天收到了合掌瓜種子了, 四粒當中有一粒的子葉甩掉, 係咪唔要得架喇?
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:06:59 |顯示全部樓層
回復 12321# 小昭
明白看椒葉的重要性
老師, 我有問題,我棵椒終於變紅,但不知為何椒葉開枯, 是否時限到

乸花未開時是否要笠袋先?南瓜是否要好多陽光,等到現在有花但無花開,
謝謝老師!節日快樂!
==========================================

小昭好!

辣椒如果健康一般可以種一两年架,
椒葉開始枯黄如果棵嘢仲精神會出過啲新葉仔嘅!

如乸花未開就唔笠袋, 後邊嘅瓜瓜仔咪俾果蠅拮拮囉!
南瓜需要多啲陽光架 -- 所以美國加洲啲南瓜又多又大啦!

回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:10:00 |顯示全部樓層
回復 12326# 小寶
老師好!

小寶昨天收到了合掌瓜種子了, 四粒當中有一粒的子葉甩掉, 係咪唔要得架喇?
============================================

小寶好!

放埋落泥度睇吓生唔生啦!
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:14:26 |顯示全部樓層
回復 12324# deanieng
花老師,
之前你教用果蠅誘捕器,點之兩日就有成百隻,請問點處置呢?唔該!!!
======================================

你好!
我係先用膠袋將果蠅誘捕器包住, 密封焗C果蠅後倒走咪乾淨企理囉!
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:19:48 |顯示全部樓層

回復 12322# mono

老師,
點解我向田啲燈籠椒全部都唔得? 啲葉黄哂.
會唔會係品種問題? 啲種子人地比...
=============================

Mill好!
唔出奇吖, 唔係個個品種都適合本地(或所在種植嘅環境條件)生長架!
你棵<靚椒>咪生長得幾好!!
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:23:17 |顯示全部樓層
回復 12320# 新仔
唔該晒老師呀, 宜家好清楚喇

仲想問問如果種日本南瓜, 2 棵嘅距離最少要几多呢? 唔該晒
====================================

你好!
唔係大量種植, 一般種兩棵距離2呎都OK啦!
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:28:05 |顯示全部樓層
等緊開花嘅<水瓜>

回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:31:57 |顯示全部樓層
啲<美國翠莉蘆薈>好多仔仔架....
執執佢先:

2010-06-15-1.jpg 2010-06-15-2.jpg

好嘥呀!

回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:35:28 |顯示全部樓層
開花結果中嘅紫色綠色茄子:

2010-06-15-10.jpg 2010-06-15-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:42:36 |顯示全部樓層
<沙葛>開咗花囉!

2010-06-15-33.jpg 2010-06-15-34.jpg 2010-06-15-35.jpg 2010-06-15-36.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:46:51 |顯示全部樓層
近來好少提起嘅<尖葉莧菜>
佢地都好生性 -- 努力供應菜菜!

2010-06-15-28.jpg 2010-06-15-25.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:50:41 |顯示全部樓層
上面啲莧菜好靚唎!
韮菜都唔錯架!

2010-06-15-29.jpg 2010-06-15-30.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:55:13 |顯示全部樓層
<夜香花>梗係唔多唔少日日都有啲摘吓啦!

回復

花園仔 發表於 2010-6-17 00:57:11 |顯示全部樓層
種豆豆囉!

回復

花園仔 發表於 2010-6-17 01:00:35 |顯示全部樓層
<鷹爪>番薯葉真係好多人鍾意架!

回復

deanieng 發表於 2010-6-17 14:11:52 |顯示全部樓層
老師,真係羨慕你有個咁大嘅花園,日日都有收成,見到都開心.
回復

小牛 發表於 2010-6-17 14:32:43 |顯示全部樓層
<鷹爪>番薯葉真係好多人鍾意架!  
=========================
老師好!
我係元朗街頭搵到婆仔賣鷹爪蕃薯葉呀!好新鮮仲連住莖同少少根,返屋企浸兩個鐘頭水,插 10枝生10枝呀!幾日咋已經標新葉啦!
回復

JodieC 發表於 2010-6-18 00:09:56 |顯示全部樓層

老師... 晚安..
近來比較忙.. 有段時間無上黎啦... 希望遲d有時間上黎多d啦...
係呢... 有幾個問題想請教下... 麻煩老師...

1. 我有3棵苦瓜... 分別3個盆.. 由六月頭開始有BB瓜.. 開花受粉後一路都大得好快... 尢其係落雨過後, 再加上陽光... 一日可以大成倍...  但唔知點解.. 今日見13個瓜仔中.. 得一個大左D.. 其他就無乜點大到... 仲發現其中一棵D葉枯黃左... 有D葉.. 有黃點.. 有D有少少白色粉.. 想問下係咪有黃斑病/白粉病呀?? 定係唔夠肥呀?? 我而家應該點做好呀??

2. 我記得之前老師講過D瓜"叮"有D枯枯地就熟.. 可以食.. 咁我呢個苦瓜唔知得未呢?

3. 老師.. 我種左10棵粟米.. 最高果棵約3呎高... 有3棵有公花.. 但未見有粟米仔... 我記得老師果D有成個人咁高先開花.. 係咪我D泥肥得濟 (泥係跟老師個配方吽.. 放泥方法也照足).. 4月尾轉盤... 2星期前落過一次麩水肥... 佢而家咁早開公花.. 會有問題嗎?

4. 呢D係唔係馬齒莧呀... 食唔食得架?? 我果到盤盤都野生左好多... 食得嗎?

係到先唔該老師... ^^
回復