乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209582 19848
花園仔 發表於 2010-7-8 00:19:28 |顯示全部樓層
晚安!

回復

JodieC 發表於 2010-7-8 11:00:12 |顯示全部樓層
回復 12420# 花園仔
係呢老師.. 想問下... 每次你結果後/打算種第二樣野既時候... D泥你會點處理架?? 會用過第二D吽好既泥... 定係用番果D但加番D肥呢?? 就呢個問題.. 同媽咪討論左幾日... 佢話種完就無o西營養架啦.... 係咪架?? 唔知老師你又點做架呢??

唔好意思..太多問題啦...
===========================

你好!

用完啲泥咪揾地方寄存, 加翻啲養份落去吽吓, 留翻日後再用!
新種咪用預先吽好咗嘅泥囉!
請参考<積媽>近期帖子!

老師早晨..
嗯知道啦... 唔該李老師.. 會抽d時間追追積媽個帖... ^^
回復

小牛 發表於 2010-7-8 11:14:37 |顯示全部樓層

小牛好!
我啲<百里香>體咁熱嘅天氣中顯得懶洋洋噉....樣衰衰囉!
唔會C嘅, 我俾佢充份嘅濕度....嘆世界中!
=========================
老師好!唔該老師!
小牛而家將佢地移左去陰涼位,希望有轉機啦!

<青瓜>得70%發芽率咋!  
老師係咪準備緊秋耕?
唔知夏未秋初種 d 咩好呢?
小牛既苦瓜怕熱,未豐收已經好似進入水尾……
每棵收得一兩個咋……好既都只係得3-4個……
add2icon
回復

適少少 發表於 2010-7-8 12:24:18 |顯示全部樓層
回復 12418# 花園仔

飛碟辣椒...個樣好可愛 add6icon 辣唔辣架 add3icon
回復

花園仔 發表於 2010-7-9 22:36:41 |顯示全部樓層
回復 12426# 小牛

老師係咪準備緊秋耕?
唔知夏未秋初種 d 咩好呢?
=============================

小牛及大家好!

呢棑天氣咁熱, 除非特別好心機黎單獨對應該植物特性外種乜都唔掂啦!

我遲啲先種苦瓜, 而家分幾個唔同地方黎種青瓜睇吓點囉!

2010-07-08-9.jpg 2010-07-08-8.jpg 2010-07-08-10.jpg 2010-07-09-14.jpg 2010-07-09-15.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-9 22:46:21 |顯示全部樓層
哈哈! 今朝試挖開啲泥睇吓棵<沙葛>有冇結果....

嘩! 拳頭咁大個沙葛囉! 一於留啲種籽俾大家....

2010-07-09-6.jpg 2010-07-09-2.jpg 2010-07-09-3.jpg 2010-07-09-4.jpg 2010-07-09-1.jpg 2010-07-09-7.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-9 22:59:41 |顯示全部樓層
其實種嘢一窩蜂都唔緊要,
但重點係要了解清楚所種植物原產地嘅環境氣候等資料....
務必配合俾植物得到合適嘅生長條件至得架馬....

快高長大嘅洛神花

回復

花園仔 發表於 2010-7-9 23:02:21 |顯示全部樓層
<紅棗>又密又大粒可惜冇笠袋....

回復

花園仔 發表於 2010-7-9 23:06:38 |顯示全部樓層
<火龍果>長得冇人咁靚仔, 不過都爸爸聲大緊吖, 長得好快架!

2010-07-08-1.jpg 2010-07-08-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-9 23:12:25 |顯示全部樓層

木瓜好食今日又種多兩棵....

2010-07-09-8.jpg 2010-07-09-9.jpg 2010-07-09-10.jpg 2010-07-09-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-9 23:20:30 |顯示全部樓層
天氣熱都唔憂冇菜食架 -- 如果種啲番薯葉!

回復

chan9909 發表於 2010-7-9 23:48:24 |顯示全部樓層
青爪仲岩種咩
中夏啦wo,熱到咁
回復

花園仔 發表於 2010-7-9 23:55:33 |顯示全部樓層
回復 12435# chan9909

試種啫!
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-11 12:30:52 |顯示全部樓層
................................................................
老師的鷹爪葉好靚啊…我個d有蟲咬……而且有點黃 (因為天氣熱,我懶,不常下肥!)
回復

花園仔 發表於 2010-7-11 19:25:44 |顯示全部樓層
回復 12437# alilovebyj
................................................................
老師的鷹爪葉好靚啊…我個d有蟲咬……而且有點黃 (因為天氣熱,我懶,不常下肥!)
===============================================

Alison及大家好!

番薯葉最緊要係水份, 佢見水即生架!

今朝嘅細葉:

淋水前

2010-07-11-11.jpg 2010-07-11-9.jpg

淋水後

回復

alilovebyj 發表於 2010-7-11 19:35:16 |顯示全部樓層
回復 12438# 花園仔

原來如此…怪不得我這兩天把它放在不是長時間曬太陽的位置,佢可能無咁乾,所以有一點綠葉出來了!
回復

花園仔 發表於 2010-7-11 19:41:38 |顯示全部樓層
回復 12439# alilovebyj
回復 12438# 花園仔

原來如此…怪不得我這兩天把它放在不是長時間曬太陽的位置,佢可能無咁乾,所以有一點綠葉出來了!
===========================================

通菜都係架!

多啲水先至靚嘅!

清晨嘅通菜

回復

花園仔 發表於 2010-7-11 20:01:54 |顯示全部樓層

清晨

2010-07-10-4.jpg 2010-07-10-5.jpg
回復

muitau 發表於 2010-7-12 13:41:01 |顯示全部樓層

回復 12437# alilovebyj
==========================
果時alison你轉送我的鷹爪種種吓都有咁既情況,我咪剪晒佢囉,sap sap聲佢又標葉咯,完全粗放,十分好種!

老師,
你缸魚同埋紫色果隻花真係睇到人心曠神怡,唔怪得積媽都話睇完後即刻入貨
回復

小牛 發表於 2010-7-12 15:21:08 |顯示全部樓層
回復 12426# 小牛
老師係咪準備緊秋耕?唔知夏未秋初種 d 咩好呢?
=============================
小牛及大家好!
呢棑天氣咁熱, 除非特別好心機黎單獨對應該植物特性外種乜都唔掂啦!
我遲啲先種苦瓜, 而家分幾個唔同地方黎種青瓜睇吓點囉!
==================================
老師好!
小牛都係努力維生先啦——努力維持各種植物既生命……
小牛棵合掌瓜真係到現家都未見過花……不過我都會種多佢一陣……
回復