乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209602 19848
新仔 發表於 2010-6-19 11:59:05 |顯示全部樓層
老師好呀, 有 2 個問題想問吓架

1. 青瓜 & 苦瓜如出咗一個瓜BB後, 要好似南瓜咁摘尖嗎?

2. 番茄苗大得好快, 出咗大量葉, 要摘減D葉嗎? 如何摘葉可增加番茄收成呢?

唔該晒呀!
回復

小昭 發表於 2010-6-19 16:38:55 |顯示全部樓層
謝謝老師明白,我快快手同女花後瓜瓜笠袋,我已錯過咗了十次機會了
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-22 11:12:10 |顯示全部樓層

老師 , 我個西瓜已經有細拳頭喇 , 想請問用盤種嘅西瓜可以種到幾大KA?同埋點先係時候收成呢?  
另外 , 想請問羅勒點留種子KA?我係香草POST問過都冇人教到我呀 , 我見棵羅勒開晒花喇, 又唔知點做好 !!!
回復

muitau 發表於 2010-6-22 14:31:07 |顯示全部樓層
老師你好,
懶左8個月,呢幾日用左啲時間追番你啲帖,個情況就好似天台一樣,
懶完再追番都咪話唔係嘢....

有少少野想問呀, 你個莧菜頭係留種後棵菜幹來,是不是? 舊年我種完都有幾舊,唔知寶清泥時無要到!
http://www.hkplants.com/thread-11235-597-1.html  #11938

另外關於見你幅合掌瓜同龍鬚菜既相, 舊年8月果時我種過就係為左龍鬚菜,不過衰左...但係請問如果要食到半斤既龍鬚菜係咪不斷同佢摘心呢?(係大陸食過龍鬚菜冷盤,好好食,香港亦無見過有得賣)

唔該老師!
回復

muitau 發表於 2010-6-22 14:33:08 |顯示全部樓層

回復 12347# maggieklliu
另外 , 想請問羅勒點留種子KA?我係香草POST問過都冇人教到我呀 , 我見棵羅勒開晒花喇, 又唔知點做好 !!!

=====================================

代答一題,你種到佢開花後無耐就見好多籽架喇,收左咪得囉,
再唔係插支仲快!
回復

iamngggxx 發表於 2010-6-22 23:52:02 |顯示全部樓層
老師,我想知點解我d青瓜d花花未就甩晒&枯?
回復

Nancy 發表於 2010-6-23 09:15:41 |顯示全部樓層
--------------------------------------------------------------------------
老師呀,我都有同樣既問題呀!! 我d青瓜開左好多好多公花,暫時只係一朵乸花咋................
回復

muitau 發表於 2010-6-23 10:06:48 |顯示全部樓層

回復 12351# Nancy
老師呀,我都有同樣既問題呀!! 我d青瓜開左好多好多公花,暫時只係一朵乸花咋................

=====================================

青瓜都幾食肥,以前我種每星期都比薄肥佢,起左花又比鉀肥,所以無乜未開就甩既花.
至於仔定女無得變,所以老師成建議我地打孖種就係咁解,呢棵無都有另一棵補上.
回復

Nancy 發表於 2010-6-23 10:50:27 |顯示全部樓層
--------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------ ...

青瓜都幾食肥,以前我種每星期都比薄肥佢,起左花又比鉀肥,所以無乜未開就甩既花.
至於仔定女無得變,所以老師成建議我地打孖種就係咁解,呢棵無都有另一棵補上.
-----------------------------------------------------------------------
噢.........唔該晒,咁姐唔夠肥?之前每星期都落花生麸同骨粉,見佢開花就只係落骨粉....咁姐唔夠鉀肥啦?!死啦...........未買到添! 睇黎今次我真係要放火........燒雜草,實比人話我痴左線啦今次...哈哈!我係田到種5棵都未發現有乸花,反而盆2棵就有一朵呀!
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-23 11:59:42 |顯示全部樓層
老師唔通去左旅行???
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-24 10:47:25 |顯示全部樓層
回復 12349# muitau

想請問係咪d花謝左先有種子ka?
回復

小牛 發表於 2010-6-24 12:10:04 |顯示全部樓層
回復 12349# muitau
想請問係咪d花謝左先有種子ka?
=====================
maggieklliu:
多咀插下口,我o個 d Basil,我等到 d 花謝左,成串花萼枯黃晒,
有 d 種籽跌落側邊發埋芽(咁即係 d 種籽夠熟啦),咁我先成條花萼收落黎,撕開就有種籽啦。
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-24 16:47:43 |顯示全部樓層
回復 12356# 小牛

唔該晒 ! 
回復

alilovebyj 發表於 2010-6-24 23:13:30 |顯示全部樓層
噫…係喎…老師放大假??
回復

alilovebyj 發表於 2010-6-24 23:43:44 |顯示全部樓層
見佢開花就只係落骨粉
.................................................

老師講過,跌花,跌果也可能係肥得滯。開花有果,就只施薄肥。
回復

chayote 發表於 2010-6-25 10:12:25 |顯示全部樓層

回復 12346# 小牛
老師好!
仲諗上黎遊下花園,鬆一鬆添!
老師放左假~~咁 d 花草請人淋水?定係用自動灑水系統呢?
依幾日好熱又好曬呀!
======================================
小牛,請看這裹  11843# and 11845#
http://www.hkplants.com/viewthre ... extra=&page=593
回復

小牛 發表於 2010-6-25 14:10:50 |顯示全部樓層
回復 12346# 小牛
老師好!
仲諗上黎遊下花園,鬆一鬆添!
老師放左假~~咁 d 花草請人淋水?定係用自動灑水系統呢?
依幾日好熱又好曬呀!
======================================
小牛,請看這裹  11843# and 11845#
http://www.hkplants.com/viewthre ... extra=&page=593
chayote:
你好!謝謝你的回覆,原來老師平常已有採用自動灑水,
那我順手刪去 12346# 帖子,讓老師放假後回來,不用回覆我。
回復

花園仔 發表於 2010-6-25 23:10:34 |顯示全部樓層
回復 12342# 小牛
老師好!
我係元朗街頭搵到婆仔賣鷹爪蕃薯葉呀!好新鮮仲連住莖同少少根,返屋企浸兩個鐘頭水,插 10枝生10枝呀!幾日咋已經標新葉啦!
=======================================

小牛及大家好!

呢幾日本人唔係去咗旅遊呀, 專心處理私務咋! 嘻嘻!
首先多謝大家體我冇上黎時體呢個帖度嘅互動, 並多謝代我答複問題嘅朋友!

種<番薯葉>最緊要試食先, 啱口味先再種都未遲!
<番薯葉>嘅葉形唔係好多, 但同一葉形嘅味道都會唔同架! 注意!

<靚椒>成熟囉!

2010-06-20-8.jpg 2010-06-20-1.jpg 2010-06-20-2.jpg 2010-06-20-3.jpg 2010-06-20-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-25 23:30:08 |顯示全部樓層
回復 12347# muitau
老師你好,
懶左8個月,呢幾日用左啲時間追番你啲帖,個情況就好似天台一樣,
懶完再追番都咪話唔係嘢....

有少少野想問呀, 你個莧菜頭係留種後棵菜幹來,是不是? 舊年我種完都有幾舊,唔知寶清泥時無要到!
http://www.hkplants.com/thread-11235-597-1.html  #11938

另外關於見你幅合掌瓜同龍鬚菜既相, 舊年8月果時我種過就係為左龍鬚菜,不過衰左...但係請問如果要食到半斤既龍鬚菜係咪不斷同佢摘心呢?(係大陸食過龍鬚菜冷盤,好好食,香港亦無見過有得賣)

唔該老師!
=======================================

妹頭好!
唔該哂呀!

哈哈, 嗰個係老<簕莧菜>菜頭黎架, 唔係普通嘅<莧菜>呀!

想食<龍鬚菜>我諗摘芯等佢標橫丫係正確做法嘅!

回復

花園仔 發表於 2010-6-26 01:00:22 |顯示全部樓層

唔包冇得食之<節瓜>

2010-06-16-3.jpg 2010-06-16-4.jpg 2010-06-16-1.jpg 2010-06-16-2.jpg 2010-06-16-5.jpg
回復