乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209604 19848
JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:17:19 |顯示全部樓層

回復 12301# 花園仔

老師早上好~~~ ^^
對於水栽布袋蓮, 積媽有個問題.....
積媽種布袋蓮, 同老師唔同呢, 又無魚魚又無氣泵又唔係活水, 咁我係唔係要三幾日就換水呢? add3icon
另外老師用0既呢隻固態肥, 好似響花墟唔多覺有呀~ 未知衫兄會唔會有呢? 黎緊假期積媽積爸會入去衫兄入貨呢~~~
http://www.hkplants.com/thread-11235-611-1.html
唔該哂阿老師~~ add6icon
回復

新仔 發表於 2010-6-14 10:36:29 |顯示全部樓層
回復  新仔
老師早~~ 新仔大佬早~~~
老師可能去左飲茶未返~~  我答住先~~
"籐蔓尖" 即係瓜/豆籐 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:12

唔該晒積積媽呀
回復

花園仔 發表於 2010-6-14 11:33:02 |顯示全部樓層
回復 12304# JicJicmom
回復 12301# 花園仔

老師早上好~~~ ^^
對於水栽布袋蓮, 積媽有個問題.....
積媽種布袋蓮, 同老師唔同呢, 又無魚魚又無氣泵又唔係活水, 咁我係唔係要三幾日就換水呢?  
另外老師用0既呢隻固態肥, 好似響花墟唔多覺有呀~ 未知衫兄會唔會有呢? 黎緊假期積媽積爸會入去衫兄入貨呢~~~
http://www.hkplants.com/thread-11235-611-1.html
唔該哂阿老師~~
=====================================

積媽好!
唔該晒!
一樣都嗰隻<布袋蓮>啫! 勤啲換水咪OK啦!
(固態肥問題已PM你嘞!)
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-14 11:43:55 |顯示全部樓層
回復 12306# 花園仔

唔該哂呀老師~~~
我未種過水生植物, 日後仲有大把野要請教呢~~~
回復

花園仔 發表於 2010-6-14 11:44:00 |顯示全部樓層

回復 12302# 新仔
老師, 請問邊個位係 "藤蔓尖" 呢? 可以在相中指比我睇嗎? 唔該晒!
========================================

你好!
多謝積媽答咗你嘞!
其實我嘅帖子內講過好多次啦, 仲出埋圖添!

http://hkplants.com/viewthread.p ... extra=&page=499

舊資料:

回復

花園仔 發表於 2010-6-14 11:57:11 |顯示全部樓層
回復 12307# JicJicmom

唔洗客氣!

池仔上種咗幾種辣椒!

回復

a09chan 發表於 2010-6-14 17:24:10 |顯示全部樓層
花老師及大家好!
花老師,你種辣椒食唔食葉?我見菜檔有得賣。
另外想請教我棵蘆薈的葉越種越薄,是甚麼問題?謝謝。
回復

alilovebyj 發表於 2010-6-14 20:38:28 |顯示全部樓層
跟手摘去藤蔓尖, 佢會生出橫枝及又有乸花架馬

...........................................................................

嗯…原來要摘去尖,咁即係要佢生橫枝…!

最初第一個我見有蟲,咪未開花先笠住袋先…點知第二天早上沒上天台,晚上回去己開完花!咁即係無得授粉。點知第二天,就見到附近一條蔓有一個乸開咗花…雖然落咗雨,花謝謝地,我不理蜜蜂,照幫佢授粉,然後笠住,第二日佢就變大啦…咁即係得咗…咁我明天去摘埋個尖先!

唔該晒啊…老師!!!
回復

花園仔 發表於 2010-6-14 21:55:02 |顯示全部樓層
回復 12311# alilovebyj

嗯…原來要摘去尖,咁即係要佢生橫枝…!

最初第一個我見有蟲,咪未開花先笠住袋先…點知第二天早上沒上天台,晚上回去己開完花!
咁即係無得授粉。點知第二天,就見到附近一條蔓有一個乸開咗花…雖然落咗雨,花謝謝地,我不理蜜蜂,照幫佢授粉,然後笠住,
第二日佢就變大啦…咁即係得咗…咁我明天去摘埋個尖先!

唔該晒啊…老師!!!
==================================

Alison及大家晚上好!

摘藤蔓尖嘅原因係唔俾藤蔓延伸時又結瓜瓜(B)(C)....啫,
因為當現時瓜瓜(A)授粉成功就會快速膨大架罅!
佢需要大量養份集中供應俾瓜瓜(A)架馬!
如果唔摘藤蔓尖, 瓜瓜(A)前邊又生瓜瓜(B), 噉棵嘢梗係顧住新嘅瓜瓜架,
原先嘅瓜瓜(A)就得唔到充足養份會萎縮死亡架罅....

睇圖啦:

回復

花園仔 發表於 2010-6-14 22:08:40 |顯示全部樓層
回復 12310# a09chan
花老師及大家好!
花老師,你種辣椒食唔食葉?我見菜檔有得賣。
另外想請教我棵蘆薈的葉越種越薄,是甚麼問題?謝謝。
=================================

你好!
當辣椒修剪落黎啲葉又多又靚時會用黎滾湯架! -- 不過多送俾人囉!

蘆薈好易打理,  薄肥間中都要架!
啲葉越種越薄係唔夠養份, 俾啲氮(主)磷(副)肥佢嘆吓啦!

網室入邊嘅<飛碟辣椒>

回復

alilovebyj 發表於 2010-6-14 22:46:55 |顯示全部樓層
明白…明白!!!

因為剛才上來看時不知為甚麼看不到那張手繪的圖!如果看到就不會誤會了。

咁真係要確定瓜瓜有授粉成功才可摘呢…一摘,就係第二樣嘢啦!!

Alison 知道如何處理了!!
回復

花園仔 發表於 2010-6-14 23:00:59 |顯示全部樓層
回復 12314# alilovebyj
Alison 知道如何處理了!!
==================

明白道理係點就易辦嘞! 嘻嘻!

好似而家呢度興辣椒噉,
睇吓棵辣椒嘅葉靚唔靚就知啲椒椒好唔好喇!

小<燈籠椒>開始紅囉!

回復

花園仔 發表於 2010-6-14 23:06:08 |顯示全部樓層
<英國小長尖椒>生長順利, 都幾多椒椒架!

2010-06-12-46.jpg 2010-06-13-14.jpg

實物原大

回復

花園仔 發表於 2010-6-14 23:23:31 |顯示全部樓層
晚安!

我都好鍾意嘅<中型長尖椒>

2010-06-12-50.jpg 2010-06-12-49.jpg 2010-06-12-47.jpg 2010-06-12-48.jpg
回復

iamngggxx 發表於 2010-6-15 11:09:41 |顯示全部樓層
花園仔老師好!
我種緊青瓜 兩個月喇!
不過最近啲花未開就自己甩 葉上面有白色班點 點算好!
回復

花園仔 發表於 2010-6-15 19:30:35 |顯示全部樓層
回復 12318# iamngggxx
花園仔老師好!
我種緊青瓜 兩個月喇!
不過最近啲花未開就自己甩 葉上面有白色班點 點算好!
===============================

你好!
甩花跌果原因好多! -- 有冇落過鉀肥亞?

青瓜體施咗基底肥嘅情況下進入開花結果期時,
追肥應採取低濃度多次數嘅方法進行即係<薄肥多施>嘞.
而且瓜瓜體開花結果期時係需要大量水份架,
體呢個時期如果水分供應唔足或不及時,
就會大大削弱繼續結果能力, 甚至使正在生長嘅果實產生尖嘴細腰等畸形果添!

但水多(積水)肥多(燒根)過頭一樣會甩花跌果架!

葉上面有白色班點 -- 有菌囉! 噴藥啦!
最好體病害蟲版出帖問吓嘞! 嗰處多....
回復

新仔 發表於 2010-6-15 22:34:32 |顯示全部樓層
唔該晒老師呀, 宜家好清楚喇

仲想問問如果種日本南瓜, 2 棵嘅距離最少要几多呢? 唔該晒
回復

小昭 發表於 2010-6-16 13:17:18 |顯示全部樓層
明白看椒葉的重要性
老師, 我有問題,我棵椒終於變紅,但不知為何椒葉開枯, 是否時限到
乸花未開時是否要笠袋先?南瓜是否要好多陽光,等到現在有花但無花開,
謝謝老師!節日快樂!
回復

mono 發表於 2010-6-16 13:19:29 |顯示全部樓層
老師,
點解我向田啲燈籠椒全部都唔得? 啲葉黄哂.
會唔會係品種問題? 啲種子人地比...
回復

花果山 發表於 2010-6-16 13:47:49 |顯示全部樓層
回復 12298# 花園仔
Alison好!
係! 人工授粉後就笠袋, 跟手摘去藤蔓尖, 佢會生出橫枝及又有乸花架馬!(要)

開花時重肥會甩花跌果架!

成咗瓜咪追肥囉, 薄肥好嘞!
=======================================
花老師你好!
想請問你..節瓜係咪都一樣,一個乸花授咗粉就摘尖呀add3icon
回復