乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209946 19822
花園仔 發表於 2009-8-13 01:19:51 |顯示全部樓層
留種籽用嘅(老)節瓜.
仲未摘得住架,
唔使咁心急啵!
回復

fianfumy 發表於 2009-8-13 01:33:31 |顯示全部樓層
8540# 花園仔

雖然嗰間嘢D燒肉而家冇已前咁正嘞, 都好過D易打鹿吖!
飲食講文化架, 你點食就乜都俾人睇埋架嗱, 唔係有錢買就得! -- 日日食魚翅牙!! 嘻嘻!
<飛碟辣椒>種籽有就會寄D俾你!
==============================================
果間野我好耐沒有去買過 , 以前下午就買哂啦   , 唔 "正" 的原因可能都是雪藏豬呱 ....

有好多野真係有錢都買唔到 , 因為出去買嘢 , 及整的心意和時間 , 真係買唔到 , 我近排好少整嘢食啦 , 工作好忙 , 現在都開緊夜車呀 , 不過忙裡偷閒上來傾下囉 .......

老師 : 多謝定你呀  .....
回復

月光光 發表於 2009-8-13 10:20:00 |顯示全部樓層
老師早晨,預先多謝老師既飛碟辣椒種子o
回復

花園仔 發表於 2009-8-13 13:17:40 |顯示全部樓層

mamafan, moon, fianfumy, 及大家好!

<飛碟辣椒>種籽準備寄出嘞!
附: <七彩靚椒>< 靚椒>< 本地高產中型指天椒>種籽!

fianfumy請速PM地址啦!

mamafan仲有<純白馬齒莧>插枝添!
回復

月光光 發表於 2009-8-13 13:20:55 |顯示全部樓層
<飛碟辣椒>種籽準備寄出嘞!
附: <七彩靚椒>< 靚椒>< 本地高產中型指天椒>種籽!

===============================
回復

mono 發表於 2009-8-13 13:38:22 |顯示全部樓層
老師:我想要<七彩靚椒>種子,唔知仲有無....
回復

小寶 發表於 2009-8-13 17:57:54 |顯示全部樓層
老師:我想要種子,唔知仲有無....
mono 發表於 2009-8-13 01:38 PM

mono我有呀, 我在下星期之內連番茄仔種子一齊寄俾你啦~
回復

fianfumy 發表於 2009-8-13 18:00:39 |顯示全部樓層
老師 : 多謝哂你
回復

花園仔 發表於 2009-8-13 18:53:43 |顯示全部樓層

mill得<七彩靚椒>< 靚椒>< 本地高產中型指天椒>種籽咋!
蕃茄仔等小寶寄俾你囉!

回味....

蕃茄仔

蕃茄仔

七彩靚椒

七彩靚椒

靚椒

靚椒

飛碟辣椒

飛碟辣椒

本地高產中型指天椒

本地高產中型指天椒

本地高產中型指天椒

本地高產中型指天椒
回復

chayote 發表於 2009-8-13 19:25:47 |顯示全部樓層

留種籽用嘅(老)節瓜.
仲未摘得住架,
唔使咁心急啵!
============
記住老左時,請你e班園藝館學生飲老節瓜盅呀!
回復

mono 發表於 2009-8-13 22:50:33 |顯示全部樓層
多謝老師同小寶嘅種子!
回復

花園仔 發表於 2009-8-13 23:31:20 |顯示全部樓層
8551# chayote
記住老左時,請你e班園藝館學生飲老節瓜盅呀!
===========================

好吖! 第日我老咗咪請大家飲老節瓜盅囉!(嗰時大家都可能老到冇牙啦!)

不停開花結瓜嘅<Y牌壽司青瓜>

不停開花結瓜嘅<Y牌壽司青瓜>
回復

花園仔 發表於 2009-8-13 23:45:31 |顯示全部樓層
哈! 唔記得影<薰衣草>添!

插枝嘅<柚子薄荷>
插枝嘅<迷迭香>
雀仔播種嘅<檸檬羅勒>
種籽灑播嘅<野生百里香>
回復

小寶 發表於 2009-8-14 01:06:20 |顯示全部樓層
老師好,

看到老師的百里香, 再看看自己的, 最大分別是老師的莖很嫩, 而我的已木質化,而且一枝枝向上,很挺的, 這是正常的嗎?
回復

mamafan 發表於 2009-8-14 04:20:54 |顯示全部樓層
老師, 多謝你, 我一定會 "種好啲辣椒" !!!!!
& 幫純白馬齒莧開枝散葉!!!!!
回復

farfeifar 發表於 2009-8-14 12:19:28 |顯示全部樓層
老師好,

看到老師的百里香, 再看看自己的, 最大分別是老師的莖很嫩, 而我的已木質化,而且一枝枝向上,很挺的, 這是正常的嗎?
小寶 發表於 2009-8-14 01:06

我就係想種到好似小寶你講o既咁呀!
我個d同老師個d一樣係 the o既~
gtr話曝曬佢就會好似你個d咁架喇!
回復

小牛 發表於 2009-8-14 15:56:21 |顯示全部樓層
大家好!
好開心, 見你地話頭醒尾回復嘅格式都清晰有序洛, 多謝嘞!

更多謝大家對成功種到大冬瓜嘅祝賀,
嘩! 個大冬瓜成48磅重架, 實肉, 好清香....

點食? -- 90%派俾親朋好友, 自己留翻少少咋!
琴日特登去太子買咗斤燒豬腩肉實行<冬瓜炆火腩>
正呀! -- 狗狗與人異口同聲, 人食 - 脆變淋皮+冬瓜, 狗狗食 - 燒腩肉!

今日剩翻少少用咗黎做<冬瓜,夜香花,鮮草菇,薑絲+瘦肉滚湯>囉! 都好味架!

至於<飛碟辣椒>未食亞, 都冇乜核嘅, 月光光要DD啫梗有啦! 嘻嘻!
============================================

老師好錫大冬瓜呀,特登去太子買燒肉黎配佢!
聽落都好好味呀~~
回復

mamafan 發表於 2009-8-14 17:33:38 |顯示全部樓層
老師及各位好!!!
我剛買了(散裝的)玉豆種子, 打算浸到出芽先落泥, 正確嗎?
另外老闆話d種子今次唔種, 出年無用, 真的嗎?
你哋通常一次發哂成包種子架? 會唔會太多?
其實種子可放多久?
謝謝各位!!!!!!!
回復

月光光 發表於 2009-8-14 18:48:26 |顯示全部樓層
老師,收到椒椒種子喇,明天即刻落種,多謝你o
回復

mamafan 發表於 2009-8-14 20:22:35 |顯示全部樓層
我都收到種子了, 今夜落種
不過條"純白"暈暈哋, 浸緊水, 希望稍後會醒神d
回復