乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209951 19822
花園仔 發表於 2009-8-12 01:38:40 |顯示全部樓層
好夜囉! 得閒又瞓唔着咪聽吓音樂, 睇吓<飛碟辣椒>嘅成熟過程囉....
http://www.youtube.com/watch?v=qOVwokQnV4M&feature=related
回復

mamafan 發表於 2009-8-12 05:31:35 |顯示全部樓層
8519# 花園仔
<純白馬齒莧>枝條可以寄俾你, PM地址啦!
==============================================
謝謝老師的慷慨!!!!!!!!!!
已PM...... (還不只一次, 多手多手........)
回復

bonbon1 發表於 2009-8-12 07:20:38 |顯示全部樓層
嘩. 隻冬瓜好大隻. 自己種都可以咁大. 老師好利害add14icon
d 飛碟辣椒 辣唔辣? 我未食過
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-12 10:13:28 |顯示全部樓層
8521# 花園仔
積媽好!
人一生擁有嘅喜樂唔係在乎佢手中有幾多而係佢心中有幾多啫!
明就好囉! 恭喜你嘞!
今日(而家應該話琴日咯)終於摘咗個大冬瓜囉!
======================================================
老師早晨呀 ~~~~~
嘩 ~~~~ 好開心呀 !!!! 攬住佢訓好過攬 d 人形攬枕喇 !!!
(積媽又當係自己種咁喇 ...)
老師呢度可以整2個大大冬瓜盅囉 ~
回復

farfeifar 發表於 2009-8-12 10:23:54 |顯示全部樓層
8521# 花園仔
積媽好!
明就好囉! 恭喜你嘞!

見到老師個家摘得好似見到個bb出世咁, 好簡動呀!!!!!!!!!!!!
回復

小牛 發表於 2009-8-12 10:36:17 |顯示全部樓層
積媽好!
明就好囉! 恭喜你嘞!

================================
老師個大冬瓜好靚,好似街買咁,
味道有無唔同呢?
整左乜野菜式呢?
回復

月光光 發表於 2009-8-12 11:56:17 |顯示全部樓層
老師,收到夜香花枝條喇,多謝你,依家正浸水中,明天落盆o
==============================

俾心機, 實得架!
==============================

老師,你比我的夜香花枝條種左幾日有一枝已出葉喇,好開心呀o
老師,我想要d飛碟辣椒種子,可以比d我嗎(貪心)?
回復

fianfumy 發表於 2009-8-12 12:46:19 |顯示全部樓層
真係要 " 嘩 ...嘩 ...嘩 "

D 飛碟辣椒好靚好掂呀 .....

種個咁大的冬瓜 , 我見到都好開心呀  ......
回復

mono 發表於 2009-8-12 12:57:23 |顯示全部樓層
飛碟辣椒好靚靚!大冬瓜,身材好均勻。正!
回復

月光光 發表於 2009-8-12 13:23:18 |顯示全部樓層
嘩~見到老師個大大冬瓜好開心,我如果可以種得到就好喇(心諗)!
回復

miku 發表於 2009-8-12 21:38:00 |顯示全部樓層
8521# 花園仔

恭喜晒老師,期待已久既大冬瓜終於可以採收啦!
入面種得好靚, 一定好好味kaadd6icon
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 22:05:33 |顯示全部樓層
8523# mamafan
謝謝老師的慷慨!!!!!!!!!!
已PM...... (還不只一次, 多手多手........)
===========================

mamafan及大家晚上好!

見你話頭醒尾回復嘅格式都清晰有序嘞, 盡量滿足你嘅要求啦!
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 22:50:20 |顯示全部樓層

8525# JicJicmom
老師早晨呀 ~~~~~
嘩 ~~~~ 好開心呀 !!!! 攬住佢訓好過攬 d 人形攬枕喇 !!!  
(積媽又當係自己種咁喇 ...)
老師呢度可以整2個大大冬瓜盅囉 ~

8526# farfeifar
見到老師個家摘得好似見到個bb出世咁, 好簡動呀!!!!!!!!!!!!

8527# 小牛
老師個大冬瓜好靚,好似街買咁,
味道有無唔同呢?
整左乜野菜式呢?

8529# fianfumy  
真係要 " 嘩 ...嘩 ...嘩 "
D 飛碟辣椒好靚好掂呀 .....
種個咁大的冬瓜 , 我見到都好開心呀  ......

8530# mono
飛碟辣椒好靚靚!大冬瓜,身材好均勻。正!

8528# 8531# 月光光
老師,你比我的夜香花枝條種左幾日有一枝已出葉喇,好開心呀o
老師,我想要d飛碟辣椒種子,可以比d我嗎(貪心)?

嘩~見到老師個大大冬瓜好開心,我如果可以種得到就好喇(心諗)!

8531# miku
恭喜晒老師,期待已久既大冬瓜終於可以採收啦!
入面種得好靚, 一定好好味ka

============================

大家好!
好開心, 見你地話頭醒尾回復嘅格式都清晰有序洛, 多謝嘞!

更多謝大家對成功種到大冬瓜嘅祝賀,
嘩! 個大冬瓜成48磅重架, 實肉, 好清香....

點食? -- 90%派俾親朋好友, 自己留翻少少咋!
琴日特登去太子買咗斤燒豬腩肉實行<冬瓜炆火腩>
正呀! -- 狗狗與人異口同聲, 人食 - 脆變淋皮+冬瓜, 狗狗食 - 燒腩肉!

今日剩翻少少用咗黎做<冬瓜,夜香花,鮮草菇,薑絲+瘦肉滚湯>囉! 都好味架!

至於<飛碟辣椒>未食亞, 都冇乜核嘅, 月光光要DD啫梗有啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 23:00:08 |顯示全部樓層
8524# bonbon1
嘩. 隻冬瓜好大隻. 自己種都可以咁大. 老師好利害
d 飛碟辣椒 辣唔辣? 我未食過
=========================

你好!
請用心睇帖:

http://hkplants.com/viewthread.p ... extra=&page=425

8498# 有講喎!
回復

chayote 發表於 2009-8-12 23:03:30 |顯示全部樓層

豆豆同豆花都好靚好吸引 ~~ 但好怕有白粉 , 所以睇老師同其他版友0既相已經好開心 ~~~  
================================

積媽好!
明就好囉! 恭喜你嘞!

下載次數:0

22 小時前

22 小時前

22 小時前

22 小時前
====================================================================
改番先
大冬瓜好.....好........好巨型ah!
講真,我又摘左個老節瓜,比阿婆個時,阿婆同阿e問個瓜是否冬瓜仔,我答他們老節瓜時他們O左,你果個節瓜老末?
回復

fianfumy 發表於 2009-8-12 23:25:48 |顯示全部樓層
嘩 .... 老師要特登去太子買燒豬腩 , 莫非去 "永合隆"買 ?

老師第日D飛碟辣椒留到種子的話 , 可否私人醒幾粒給我 ..... 唔好意思 , 厚了點面皮 !
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 23:34:58 |顯示全部樓層

8537# chayote
你想點亞? 首先話俾你知 -- 自己嘅帖係可以修改及刪除架,
你認為
8536#嘅發言唔啱心水咪修改啦, 唔使再出新帖格,
方法係體要修改嘅帖子左下方按
編輯咁佢就會彈嗰個帖出黎俾你修改, 修改完畢咪體左下方按編輯帖子就OK囉!

如想刪除整個帖子仲易喇,
方法係體要刪除嘅帖子右上方體
刪除度按一下,
然後體左下方按
編輯帖子就OK啦!

都話叫你回复唔好咁求其洛, 盞浪費網絡資源而且版面凌亂唔整潔美觀啫!!

嗱! 好易啫, 想回復人地乜嘢
<cope>咗人地嘅問題先,
然後至按
<回復> <paste>翻落去囉.
跟手整行分隔綫至回答人地嘅問題啦, 嘥得你幾多秒唧!

請留意吓我點回復大家嘅!
嗱體吓大家嘅回復咪整潔企理又清楚囉!
回復

chayote 發表於 2009-8-12 23:47:26 |顯示全部樓層
你想點亞? 首先話俾你知 -- 自己嘅帖係可以修改及刪除架,
你認為8532# 8537#嘅發言唔啱心水咪修改啦, 唔使再出新帖格,
方法係體要修改嘅帖子左下方按編輯咁佢就會彈嗰個帖出黎俾你修改,
修改完畢咪體左下方按編輯帖子就OK囉!

如想刪除整個帖子仲易喇,
方法係體要刪除嘅帖子右上方體刪除度按一下,
然後體左下方按編輯帖子就OK啦!

都話叫你地回复唔好咁求其洛, 盞浪費網絡資源而且版面凌亂唔整潔美觀啫!!

嗱! 好易啫, 想回復人地乜嘢
咪 <cope>咗人地嘅問題先,
然後至按 <回復>後 <paste>翻落去囉.
跟手整行分隔綫至回答人地嘅問題啦, 嘥得你幾多秒唧!

請留意吓我點回復大家嘅!
嗱體吓大家嘅回復咪整潔企理又清楚囉!
====================================================
Thank you!done already
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 23:49:08 |顯示全部樓層
8538# fianfumy
嘩 .... 老師要特登去太子買燒豬腩 , 莫非去 "永合隆"買 ?
老師第日D飛碟辣椒留到種子的話 , 可否私人醒幾粒給我 ..... 唔好意思 , 厚了點面皮 !
雖然嗰間嘢D燒肉而家冇已前咁正嘞, 都好過D易打鹿吖!
飲食講文化架, 你點食就乜都俾人睇埋架嗱, 唔係有錢買就得! -- 日日食魚翅牙!! 嘻嘻!
<飛碟辣椒>種籽有就會寄D俾你!
回復

花園仔 發表於 2009-8-13 01:14:15 |顯示全部樓層
<七彩靚椒>嘅成熟過程一張相差唔多睇曬啦!
回復