乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209950 19822
chayote 發表於 2009-8-10 22:18:31 |顯示全部樓層
韮菜可以剪來炒蛋la!我見你地成日用NPK,紅牜,因多素...... ,是不是一星期一次?因為我個度只係用豆腐查,吾用NPK,紅牜,因多素...... ,一星期一次,都ok wo!吾知你d菲菜會不會幫它們分株呢?
我見人地都係甘做o
回復

chayote 發表於 2009-8-10 22:43:22 |顯示全部樓層
8473# chayote
有冇用來調味呀?d指天椒,牛角椒都吾係小野wo!
順便問你,你有冇種霸王花?
===========================

梗係有啦! 我唔係幾食得辣嘅! 主要係浸D靚靚辣椒豉油送禮自奉啫!
霸王花梗係有啦, 你冇睇曬 ...
花園仔 發表於 2009-8-9 01:27

你d霸王花是不是扦插繁殖?是不是斬頂,風乾,落泥?
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 23:48:10 |顯示全部樓層
8502# chayote
韮菜可以剪來炒蛋la!我見你地成日用NPK,紅牜,因多素...... ,是不是一星期一次?
因為我個度只係用豆腐查,吾用NPK,紅牜,因多素...... ,一星期一次,都ok wo!
吾知你d菲菜會不會幫它們分株呢?我見人地都係甘做o
============================

唔係!
淨係用豆腐渣好吖, 唔使煩, 都種得好靚啵!
會!

種植嘅嘢除咗基本概念外, 仲要睇吓種植嘅條件同環境因素嘅,
两造比對往往會有衝突架, 各自各精彩可也!

就如你我拍攝羅馬鬥獸場咁, 雖然好似同一位置, 實則未然, 要看深度呀....
又: 無需回應!

羅馬鬥獸場 - 日(外)

羅馬鬥獸場 - 日(外)

羅馬鬥獸場 - 日(內)

羅馬鬥獸場 - 日(內)

羅馬鬥獸場 - 夜(外)

羅馬鬥獸場 - 夜(外)
回復

chayote 發表於 2009-8-10 23:50:49 |顯示全部樓層
你去左羅馬?When?
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 23:51:38 |顯示全部樓層
8503# chayote
你d霸王花是不是扦插繁殖?是不是斬頂,風乾,落泥?
===========================

揾塊葉督落泥! 就咁!
回復

chayote 發表於 2009-8-10 23:52:07 |顯示全部樓層

我岩岩都去左!我去埋琉森,巴黎,London
新頭象come from 巴黎
回復

花園仔 發表於 2009-8-11 00:11:43 |顯示全部樓層
8507# chayote
你去左羅馬?When?
我岩岩都去左!我去埋琉森,巴黎,London
========================

唔通嗰度小人國牙!
我知吖, 體小寶個帖度貼嗰D相吖馬!

我都叫你地 -- <又:無需回應!>洛!
因為呢度唔係<攝影旅遊版>呀!!
回復

花園仔 發表於 2009-8-11 00:17:18 |顯示全部樓層
花花,
<吹水豆豆>黎嗱!
回復

花園仔 發表於 2009-8-11 00:25:15 |顯示全部樓層
幾日前嘅<夕張蜜瓜>
今日帮佢搭咗人字架囉!
回復

farfeifar 發表於 2009-8-11 00:55:57 |顯示全部樓層
8509# 花園仔
wah~黎喇, 黎喇!老師你個達地做過咩架?
咁勁o既??
回復

花園仔 發表於 2009-8-11 00:58:23 |顯示全部樓層
前晚两點幾體花園睇<螢火蟲>

防蚊網上嘅<螢火蟲>

防蚊網上嘅<螢火蟲>

防蟲網上嘅<螢火蟲>

防蟲網上嘅<螢火蟲>
回復

mamafan 發表於 2009-8-11 02:23:06 |顯示全部樓層
8498# 花園仔

<飛碟辣椒>唔係好辣啫, 我用過佢做煎饟三寶呢!(去核刮囊)
<飛碟辣椒>係普通品種啫,
<seeds>就體花墟D舖揾吓啦!
<種籽>我會有D嘅!
=========================================================

老師, 請問你塊田d泥是原本噠地嘅定買泥溝落去? 點解一舊舊嘅?
如果買, 可提意邊樹買? 買邊隻?

老師, 另學生有興趣種<純白馬齒莧>, 可否給我兩條枝條嗎? 謝謝!!!!!!!!!!!!!!
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-11 07:53:00 |顯示全部樓層

8512# 花園仔

前晚两點幾體花園睇<螢火蟲>
=========================================
老師原來螢火蟲係夜晚好靚架,我上星期竟然比我係屋企天台見到佢呀,咁大個女我都第一次見到真嘅螢火蟲咋
回復

lamolympia 發表於 2009-8-11 15:20:52 |顯示全部樓層
螢火虫淨係得果點點光靚!個樣一D在都吾吸引!仲好似蟑螂咁添!
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-11 15:34:09 |顯示全部樓層
8509# 花園仔
花花,
<吹水豆豆>黎嗱!
=========================================================
豆豆同豆花都好靚好吸引 ~~ 但好怕有白粉 , 所以睇老師同其他版友0既相已經好開心 ~~~  
回復

song 發表於 2009-8-11 22:19:05 |顯示全部樓層

8500# 花園仔

song,
買翻黎嘅花已經被谷過架啦!
開完花都要休養生息架, 不停咁開咩! 得番D葉咪好彩囉!
谷開花咪鉀肥囉, 紅牛帮到你架! (粒粒咪藍色嗰D啦!)[/
b]

=============================================
收到,唔該晒!
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 00:18:14 |顯示全部樓層
8511# farfeifar
wah~黎喇, 黎喇!老師你個達地做過咩架?
咁勁o既??
==========================

花花及大家好!

冇呀! 種體花槽咋!
正常咁落咗基肥,
又正常咁落吓薄肥啫!

雨天中嘅<龍脷葉>
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 00:30:04 |顯示全部樓層
8513# mamafan
老師, 請問你塊田d泥是原本噠地嘅定買泥溝落去? 點解一舊舊嘅?
如果買, 可提意邊樹買? 買邊隻?

老師, 另學生有興趣種<純白馬齒莧>, 可否給我兩條枝條嗎? 謝謝!!!!!!!!!!!!!!
=====================================

你好!
我種植D泥大部份係原土, 小部份係買進泥土經滲混其他植料而成嘅土壤.
帖子內有提及架罅, 至於泥土購買請參考其他網友帖子, 佢地經常串連購物架!

<純白馬齒莧>枝條可以寄俾你, PM地址啦!
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 00:44:27 |顯示全部樓層
Ivy: 老師原來螢火蟲係夜晚好靚架,我上星期竟然比我係屋仁天台見到佢呀,咁大個女我都第一次見到真嘅螢火蟲咋

愛美麗: 螢火虫淨係得果點點光靚!個樣一D在都吾吸引!仲好似蟑螂咁添!

========================================

當你睇到兩位朋友嘅發言你有乜嘢嘅想法呢?

同樣你地又知唔知我嘅感受係點呢?
話比你知啦:
詳述: 貳萬字....
短說: 悲喜交集, 笑淚於心!
(揾唔到表情圖)
回復

花園仔 發表於 2009-8-12 00:59:33 |顯示全部樓層
8516# JicJicmom
豆豆同豆花都好靚好吸引 ~~ 但好怕有白粉 , 所以睇老師同其他版友0既相已經好開心 ~~~  
================================

積媽好!
人一生擁有嘅喜樂唔係在乎佢手中有幾多而係佢心中有幾多啫!
明就好囉! 恭喜你嘞!

今日(而家應該話琴日咯)終於摘咗個大冬瓜囉!
回復