乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209771 19848
花園仔 發表於 2009-7-14 19:39:11 |顯示全部樓層
8054# JicJicmom
花老師早晨 ~~~
椒椒種得好靚呀 ~~~ ^^ 以前娘家附近路邊生0既指天椒都好靚 ~~ 我真係發覺愈無人理 , 愈天生天養0既植物係生得最靚0既 ~~
我地種響盤度, 生長環境多多限制 , 問題特別多.
老師呢隻燈籠椒係唔係厚肉青椒呀 ?
===================================

積媽好!
最主要係品種對種植環境嘅適應性啫!
合時適地加上該品種係本地常年植物咪種體地上或盤中都咁OK囉!

嗰隻係大紅燈籠高高掛款式呢, 效果差咗D呢!
回復

alsielee 發表於 2009-7-14 20:35:30 |顯示全部樓層
花園仔老師:

今天下午已收到桑枝,亦已種下,非常謝謝!
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 20:56:41 |顯示全部樓層
8063# alsielee
===========================

唔使客氣!

我今日亦移種咗<矮仔木瓜>嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 21:01:13 |顯示全部樓層
呢盤<美國翠莉蘆薈>好生養呀!
回復

亞實 發表於 2009-7-14 22:02:49 |顯示全部樓層
8042# sifenamok
SORRY !!! 係我錯
===============

算啦! 下次睇我嘅帖希望用心少少喇!
同時大家回帖唔好按引用好嗎?

桑枝已寄出咗罅!
花園仔 發表於 2009-7-13 23:16

承蒙花老師的不棄, 得到老師的寵幸,
靚靚翠綠的桑枝已收到了!!!
浸水中, 明天試插,

謝主隆恩!!!

希望花老師可多D關照及提點小人, 謝謝
回復

alilovebyj 發表於 2009-7-14 22:09:56 |顯示全部樓層
想知道點樣嘅辣椒葉大小及色潭係正常,
我諗呢棵種體地上嘅本地指天椒係可以參考吓架.<===== 呢棵真係好靚。睇黎燈籠椒係麻煩d。

剛看到老師移植短木瓜,看頭一兩幅相,我就奇怪,點解老師放咁少肥,只係一撮,再往下看,原來另有下文。再放一圈呢個方法我未用過,不過可能比較適合大盆用。
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 22:31:33 |顯示全部樓層
8067# alilovebyj
剛看到老師移植短木瓜,看頭一兩幅相,我就奇怪,點解老師放咁少肥,只係一撮,再往下看,原來另有下文。再放一圈呢個方法我未用過,不過可能比較適合大盆用。
========================

alison好!
移植木瓜嗰時天氣熱又顧住影相咪手忙腳亂囉!
其實放咗好多架, 過放咗落去仲未影相就撈勻D泥, 張相係撥咗D泥冚緊D肥料先發覺未影相, 補影就....

致於再放一圈肥料然後將植株連泥擺正中間, 冚翻滿泥, 淋水就OK嘞!

體陽光普照情況下記得冚塊遮光網體上邊呀!
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 22:37:27 |顯示全部樓層
8066# sifenamok
亞實好!
桑枝插種好易啫!
最緊要保持泥土濕潤, 最初未生根出葉時千祈唔好曬親佢呀!
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 22:40:55 |顯示全部樓層
秋葵易種又多產!
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 22:45:31 |顯示全部樓層
傍晚摘嘅茄子雖然外貌有少少猥瑣,
不過勝在新鮮呢, 好嫩滑架!
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 22:54:18 |顯示全部樓層
棵日本南瓜有乸花洛(未發育完成呀!)
盡吓人事包包佢囉!
回復

亞實 發表於 2009-7-14 22:55:10 |顯示全部樓層
8066# sifenamok
亞實好!
桑枝插種好易啫!
最緊要保持泥土濕潤, 最初未生根出葉時千祈唔好曬親佢呀!
花園仔 發表於 2009-7-14 22:37

知道了, 我已預備了插種用的植料及會先放室內!!!

十分感恩老師的思賜
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 22:58:08 |顯示全部樓層
體<平韮二號>泥面上加咗D草木灰!
回復

花園仔 發表於 2009-7-14 23:31:54 |顯示全部樓層
<Y牌壽司青瓜>生長得幾好喎,
前幾日先至俾多D紅牛鉀肥佢嘆吓....
希望佢百子千孫啦! 嘻嘻!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-15 06:14:16 |顯示全部樓層
花老師我想問節瓜洗唔洗授粉架,我今朝見到開左花,有仔有女,但係d仔朵朵都冇花粉嘅,點解咁架
回復

alsielee 發表於 2009-7-15 09:44:54 |顯示全部樓層
花園仔老師好!

看帖看了這麽久,其實連我這個隱閉中年都真係好想參觀吓老師既花園仔;
不過,老師係一個注重私隱嘅人,我非常尊重;
所以唯有繼續追帖想像吓老師既花園仔啦!
回復

farfeifar 發表於 2009-7-15 11:32:48 |顯示全部樓層
8071# 花園仔
傍晚摘嘅茄子雖然外貌有少少猥瑣,
不過勝在新鮮呢, 好嫩滑架!
老師何解用"猥瑣"黎形容d茄子o既??
近排我d青家都有生理病啊, 又係dup dup巢巢咁...
可能天氣真的太濕焗...老師贈送o既白青家都頭大得好慢...
成個花園最靚都係棵噴點紫茉莉, 但佢係唔開花law!
其他分享比花友的都開晒花, 村口路邊o既都開晒花,
係獨獨我個棵唔開law!!!!!!但已經生到勁大棵,好多橫椏呢!
我已經有比鉀肥, 但都係唔開, 連lum都冇...
sorry老師, 一口講了一大堆~
我淨係想知如果噴點紫茉莉可唔可以收成呢?
因為都係食佢d根姐!
thank you老師~
回復

i4kai 發表於 2009-7-15 11:34:45 |顯示全部樓層
8064# 花園仔

=========================================================
花老師,
呢棵木瓜嘅肥料,睇黎都幾多吓!
有冇 半lit. 咁多呀?
回復

cathyng1009 發表於 2009-7-15 13:02:29 |顯示全部樓層
8063# alsielee
===========================

唔使客氣!

我今日亦移種咗嘞!
花園仔 發表於 2009-7-14 20:56

老師,今次盤木瓜,是否又在藍地買嫁!
回復

花園仔 發表於 2009-7-15 14:08:55 |顯示全部樓層
8076# cookie20002005
花老師我想問節瓜洗唔洗授粉架,我今朝見到開左花,有仔有女,但係d仔朵朵都冇花粉嘅,點解咁架
====================================

嗱! 到而家仲問(節)瓜瓜洗唔洗授粉呢個問題!
呵! 如果唔洗佢為乜要分公乸花吖!

(唔係啵, 又話青瓜唔使授粉嘅, 佢夠係有公乸花洛! 咁你咪信佢囉,
我就認為未經授粉授精過程嘅結果係缺憾嘅, 而且成果率同質素冇保証架!)

公花係有花粉架, 細心D啦!
人工授粉時可以將公花摘落黎同乸花作英式社交KISS咪OK囉,
公花D花粉好容易會跌落乸花嘅柱頭度而完成授粉過程架!

留意睇吓節瓜公花有冇花粉喇:
回復