乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209746 19848
farfeifar 發表於 2009-7-11 10:53:02 |顯示全部樓層
我好記得佢個樣law!尤其係對眼...
回復

lamolympia 發表於 2009-7-11 11:40:47 |顯示全部樓層
我好記得佢個樣law!尤其係對眼...
farfeifar 發表於 2009-7-11 10:53

邊個唱架?
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 12:38:29 |顯示全部樓層
M:老師你好抵c呀  ,
呢隻歌細個成日唱架,不過佢個樣都唔記得囉!

F:我好記得佢個樣law!尤其係對眼...

I:邊個唱架?
==========================

唉! 嗰個應該係我啵! -- 你地入唔到  http://www.youtube.com/watch?v=b9Rtcb-LgBM 嘅咩?
按一下都懶, 嫌煩唎!

我就唔怕煩又勤力架, 今朝同两個南瓜做咗人工授粉囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 12:57:22 |顯示全部樓層
係囉喎! 郁吓就俾自留嘅種籽人地, 優豬良品至得架,
求其耷頭耷腦肉肉酸酸就俾人, 累C人嘅啫,
俾人希望, 結果係失望, 你話點過意得去吖!!

所以我留嘅種籽都係棵嘢最精壯, 果實完美無瑕至俾人嘅! ---
呀!!

仲要試吓出唔出芽至得架!

寄俾積媽嘅<香味超甜粟>種籽, 發芽測試:

寄俾積媽嘅<香味超甜粟>種籽, 發芽測試:
回復

alilovebyj 發表於 2009-7-11 13:09:00 |顯示全部樓層
方小姐對眼真係唔係好得!這反映了三個情況﹕

1 以前d化裝唔係好得!
2 佢唔知乜叫整容
3 佢堅持父母的原創!

老師,我呢輪好少上黎啊!

今早風很大,棚都吹倒了。老師南瓜授粉三四次都失敗,植株開始衰弱,趁竹棚都歪掉了,我把老師南瓜剷除了!只好寄望下次了!

回復

花園仔 發表於 2009-7-11 13:27:31 |顯示全部樓層
8006# alilovebyj
老師,我呢輪好少上黎啊!
今早風很大,棚都吹倒了。老師南瓜授粉三四次都失敗,植株開始衰弱,趁竹棚都歪掉了,我把老師南瓜剷除了!只好寄望下次了!
================================

alison好!
唔緊要吖, 下季再試過喇!
呢隻南瓜種得過架, 我仲為佢出咗幾個菜譜添, 真係好正喎!
等以後你種到我至傳俾你喇!

失敗原因好多嘅,
好似玉豆咁吖,
啱造(清凉)真係隻隻長過手掌仲漲卜卜添!
而家唔啱造(濕熱)甩花跌豆, 就算得隻隻好似手指仔咁細, 仲C.J.咁款呀!
回復

annann 發表於 2009-7-11 16:06:29 |顯示全部樓層
花園仔老師我想請教下我株桑果D 枝生到好長,有米幾長...是否也可以CUT 短再分插 ? 是否都是要剪晒D葉架?
回復

miku 發表於 2009-7-11 17:34:38 |顯示全部樓層
花園仔老師, 我想問點算d通菜頂d新葉會皺皮既, 但又唔係要枯果隻...???
我上次食完加左d古早肥係盤邊... 係咪唔夠肥?
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 23:22:06 |顯示全部樓層
8008# annann
花園仔老師我想請教下我株桑果D 枝生到好長,有米幾長...是否也可以CUT 短再分插 ? 是否都是要剪晒D葉架?
==============================================
annann及大家好!

影相睇吓先啦!
問是否要剪曬D葉? -- 咁我反問你做乜嘢要留D葉?

睇圖:
回復

farfeifar 發表於 2009-7-11 23:38:17 |顯示全部樓層
老師想問桑用盆種得嘛?(吉吉島20號盆)
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 23:42:02 |顯示全部樓層
8009# miku
花園仔老師, 我想問點算d通菜頂d新葉會皺皮既, 但又唔係要枯果隻...???
================================

你好!
D通菜新葉有皺皮跡象我諗係病菌入侵啵,
通菜立枯病初期都好似係咁架!(唔確定)
缺水都會喎!(睇定D先)
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 23:45:28 |顯示全部樓層
8011# farfeifar
老師想問桑用盆種得嘛?(吉吉島20號盆)
=======================

得! 佢一樣生得牙牙喳喳架!
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 23:57:46 |顯示全部樓層

呢棑天氣咁差, 種吓秋葵幾得意吖, 時時都有收成....

點解咁少莢果嘅?
梗係啦莢果大得好快架,
趁嫩摘黎食咪唔會幾隻掛體度囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-12 00:17:01 |顯示全部樓層
除咗種吓莧菜通菜外種D潺菜都幾過引架!

種幾盤<紅梗潺菜>啦, 督幾枝竹仔俾佢爬, 三呎高度摘頂芽....
到咁上下剪D葉食吓....滑滑架!
回復

花園仔 發表於 2009-7-12 00:20:21 |顯示全部樓層

呢排食得茄子多, 好似....

朦朦地吖馬! -- 記得體張圖度按一下咪清楚D啦!
回復

花園仔 發表於 2009-7-12 00:50:31 |顯示全部樓層
今晚好靜, 睇黎又係關淑怡嗰首啦....
種嘢同唱嘢差唔多啫, 都係要<共鳴>架馬,
講起<共鳴>便諗起林子祥隻<似夢迷離>嘞,
午間聽西琦崇子小提琴奏此曲總係覺得有D....佢咁富貴!
都係聽吓鬍鬚仔好過嘞:
http://www.youtube.com/watch?v=mcc-OlVc1kw

棵日本南瓜爸爸聲大嘞, 揾<共鳴>至得架,
先幾日落多粒種籽發芽囉!
回復

miku 發表於 2009-7-12 01:03:41 |顯示全部樓層
8009# miku

你好!
D通菜新葉有皺皮跡象我諗係病菌入侵啵,  ...
花園仔 發表於 2009-7-11 23:42

如果有病係咪要成盤扔左去, 會唔會野倒其他植物呢?
因為only得通菜係咁, 其他植物無呢個問題, 但另一種同莧菜一齊種既通菜都係咁
等我再睇定d先
謝謝老師
回復

花園仔 發表於 2009-7-12 01:24:07 |顯示全部樓層
又到咗講晚安+早晨嘅時候嘞,
攬住大冬瓜入夢啦!

大過枕頭袋呀!

大過枕頭袋呀!
回復

annann 發表於 2009-7-12 20:03:45 |顯示全部樓層
8008# annann
==============================================
annann及大家好!

花園仔 發表於 11/7/2009 23:22 [annann及大家好!

影相睇吓先啦!
問是否要剪曬D葉? -- 咁我反問你做乜嘢要留D葉?

但我D枝好像沒有你的咁粗,我的好幼...是否也可以 ?
回復

花園仔 發表於 2009-7-12 20:56:08 |顯示全部樓層
8020# annann
-----------------------------------------------
但我D枝好像沒有你的咁粗,我的好幼...是否也可以 ?
=================================
annann及大家好!
你嘅桑果同我嘅桑樹唔同啵!
你嗰棵好似係蔓生植物咁喎, 我唔識呀!
況且我好少種唔適宜本地種植嘅品種架!
回復