乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209793 19822
chayote 發表於 2009-7-17 10:59:56 |顯示全部樓層
8092# 花園仔
刀豆?
回復

lamolympia 發表於 2009-7-17 13:42:33 |顯示全部樓層
嘩 !老師你棵夜香花靚到丫!真係羨慕死隔離唧!食吾食到咁多?洗吾洗幫拖?
回復

farfeifar 發表於 2009-7-17 13:48:20 |顯示全部樓層
8088# 花園仔
花花及大家晚上好!

種紫茉莉嗰個盤D泥太薄囉! 得5"多D咋,
咁對着重頭根嘅植物係唔夠架!
鉀肥量好準吖!(50g/M²計算) -- 次數少咗D囉!
雞屎肥最多, 怪唔得個莖有3/4"粗喇!
o下?咁而家點好呀老師?
又冇花, 又冇根, 得d框...
即係o徒米飯...

大舊衰一號!

大舊衰一號!
回復

小蓮花 發表於 2009-7-17 20:34:46 |顯示全部樓層
花園仔老師你好,

請問你怎樣可知道各種肥料的用法, 什麼時候該用什麼肥料??
我兩個半月前掘了塊地來種植, 只用原本地上的泥, 並沒有加其他什麼肥料(因為不懂), 只是間中會用些尿尿溝水來灌溉... 時至今日, 植物生長促度極之緩慢, 也有很多雜草生長其中. 如番茄, 兩個半月後也只得約10"高, 其他的如南瓜, 荷蘭豆, 紅蘿蔔等, 都被其他的虫虫吃掉了... 想請教一下花老師的意見.

多謝指教!!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-17 20:40:46 |顯示全部樓層
8105# 小蓮花
老師未出黎 , 我又幫手答住先 ~~
你由老師個帖第一頁開始睇啦 ~ 睇到第100頁 , 就會比而家知多好多野架喇 ~
怕唔記得 , 就要做筆記啦 ~~~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 17:38:21 |顯示全部樓層
8101# mono
紅牛帮到佢之快大到好似假咁嘅秋葵莢果 -- 你估有幾長呢?

睇反塊葉,都應該有六,七吋!
=================================

Mill及大家好!

好準啵!
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 17:44:38 |顯示全部樓層
8103# lamolympia
嘩 !老師你棵夜香花靚到丫!真係羨慕死隔離唧!食吾食到咁多?洗吾洗幫拖?
==================================

你D冬瓜節瓜遲D又係食唔切啫!

授咗粉嘅<Y牌壽司青瓜>
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 17:53:43 |顯示全部樓層
8104# farfeifar
o下?咁而家點好呀老師?
又冇花, 又冇根, 得d框...
即係o徒米飯...
===================

花花,
加D泥上面啦, 話唔定係棵<大夠帥>好似我棵<高大帥>咁<贏人生最後勝>呢!
回復

lamolympia 發表於 2009-7-18 18:00:11 |顯示全部樓層
你D冬瓜節瓜遲D又係食唔切
老師:我得一個冬瓜和6個節瓜炸!
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 18:12:33 |顯示全部樓層
8105# 小蓮花

花園仔老師你好,

我兩個半月前掘了塊地來種植, 只用原本地上的泥, 並沒有加其他什麼肥料(因為不懂), 只是間中會用些尿尿溝水來灌溉... 時至今日, 植物生長促度極之緩慢, 也有很多雜草生長其中. 如番茄, 兩個半月後也只得約10"高, 其他的如南瓜, 荷蘭豆, 紅蘿蔔等, 都被其他的虫虫吃掉了... 想請教一下花老師的意見.

多謝指教!!!
========================
8106# JicJicmom

8105#小蓮花
你由老師個帖第一頁開始睇啦 ~ 睇到第100頁 , 就會比而家知多好多野架喇 ~

===========================

小蓮花及積媽好!
非常多謝積媽代我回答小蓮花嘅問題!

小蓮花問我嘅問題我回答你就係:
學習囉!
途徑係除咗書本啦, 網絡啦, 實際嘅種植經驗啦, 仲有體呢度同大家分享啦....

前日體衫兄度又買咗包新出肥料:
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-18 18:15:38 |顯示全部樓層
8111# 花園仔
花園仔老師你好,

多謝指教!!!
========================
8106# JicJicmom

8105#小蓮花

===========================

小蓮花及積媽好!
非常多謝積媽代我回答小蓮花嘅問題!

小蓮花問我嘅問題我回答你就係:
學習囉!
途徑係除咗書本啦, 網絡啦, 實際嘅種植經驗啦, 仲有體呢度同大家分享啦....

前日體衫兄度又買咗包新出肥料:

====================================
哩隻肥好似幾好,但係仲貴過隻紅牛鉀肥
回復

farfeifar 發表於 2009-7-18 18:16:21 |顯示全部樓層
咦甲殼素食都得架, 可以去油呀!
下次要去三兄入貨先!
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 18:17:11 |顯示全部樓層
8110# lamolympia
老師:我得一個冬瓜和6個節瓜炸!
=====================

我覺得你好叻喎!

先两日人工授粉得咗嘅<長條南瓜>
回復

lamolympia 發表於 2009-7-18 18:34:14 |顯示全部樓層
我覺得你好叻喎!
多謝老師故勵!
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 18:37:40 |顯示全部樓層
8112# cookie20002005
=======================

計起上黎唔算貴啵 -- 佢用嘅份量少吖馬:
1000平方米落25KG,
即係1平方米落25克,
仲係2-3個月至重複施用一次啫!

以花花盤<大夠帥>為例, 0.2平方米每次落5克就OK洛,
包嘢2000克咪可以落400次囉, 每次咪0.125蚊咋, 仲係2-3個月先一次喎!
2-3個月先至使毫零子點貴亞?
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-18 18:48:02 |顯示全部樓層
8116# 花園仔
=======================

計起上黎唔算貴啵 -- 佢用嘅份量少吖馬:
1000平方米落25KG,
即係1平方米落25克,
仲係2-3個月至重複施用一次啫!

以花花盤<大夠帥>為例, 0.2平方米每次落5克就OK洛,
包嘢2000克咪可以落400次囉, 每次咪0.125蚊咋, 仲係2-3個月先一次喎!
2-3個月先至使毫零子點貴亞?

==========================
咁又係,咁耐先落一次,等我星期一返工又去買嚟試吓先
回復

laugenroll 發表於 2009-7-18 20:52:00 |顯示全部樓層
老師, 請問呢隻甲殼素有無味?
回復

貓后 發表於 2009-7-18 21:49:39 |顯示全部樓層
老師,唔該晒你丫,但頭先我睇pm,重咗招(有毒),唔咁再開
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 21:58:32 |顯示全部樓層
8118# laugenroll
老師, 請問呢隻甲殼素有無味?
=================

哈哈! 都未開封呀!
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 22:24:31 |顯示全部樓層

三號強風信號現正生效,天文台表示,將會在今晚11時半或以前,改發八號烈風或暴風信號。

其實應早D掛架罅! 就你D夜鬼翻屋企至推到11時半啫!
免得你地途中....

途中, 哈! 聽翻隻<客途秋恨>吖! http://www.youtube.com/watch?v=scmpPoMeCu4

請注意:天文台在下午11時30分發出八號熱帶氣旋警告信號。
回復