乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209750 19848
花園仔 發表於 2009-7-10 20:56:56 |顯示全部樓層
7981# chayote
花先生:
本書叫家庭菜園大百科(果菜類,根菜類,香草類)]
============================

好吖! 咁我試吓種體網室嗰D壽司青瓜揾棵唔做人工授粉睇吓得唔得!
回復

chayote 發表於 2009-7-10 21:11:25 |顯示全部樓層
7981# chayote
花先生:
本書叫家庭菜園大百科(果菜類,根菜類,香草類)]
============================

好吖! 咁我試吓種體網室嗰D壽司青瓜揾棵唔做人工授粉睇吓得唔得! ...
花園仔 發表於 2009-7-10 20:56

本書(家庭菜園大百科(果菜類,根菜類,香草類))

回復

花園仔 發表於 2009-7-10 21:20:30 |顯示全部樓層
7983# chayote
多謝你嘅資料, 最好將文字放大!
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 21:25:53 |顯示全部樓層
7970# alsielee
我本來喺陳X記訂了一棵食果果嘅桑樹,點知等了個幾月都話冇貨;但係都係唯有繼續等!
我唔知老師肯咁麻煩寄插枝給各花友;而家我好厚面皮咁問:老師,可唔可以寄枝桑樹插枝比我呀?
=============================

alsielee, PM地址黎喇, 星期一寄俾你!
peggykyw, 星期一補寄俾你!

準備好架罅:
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 21:50:50 |顯示全部樓層
7979# cookie20002005
花老師我d無架好多芽蟲呀,整極都有,d豆未大就跌晒落地啦,點算好呀,我已經用左三益但係都冇用呀
================================================

咁D芽蟲噴咗三益死唔死吖?
D豆未大就跌晒落地, 原因好多喎,
大雨後轉高温, 水份太乾太濕, 施肥不當氮多磷鉀少....
撿查吓有乜問題先.
回復

alsielee 發表於 2009-7-10 21:57:15 |顯示全部樓層
花園仔老師:

我已經PM咗地址給你,謝謝幫忙!
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 21:59:02 |顯示全部樓層
7971# muitau
乜木瓜原來唔係多年生架咩?!
====================

妹頭好!
木瓜係唔係多年生唔係問題,
問題係佢D瓜瓜如果不止息咁向上生咪好快就高過....
所以總有結束嘅時候架!!
回復

kelvinkou 發表於 2009-7-10 22:08:23 |顯示全部樓層
7976# kelvinkou
咁綠油油同葉癬靈喺收成前幾耐唔好用呀?
==========================

說明書話:  -- 我採摘前預早10日~兩個星期唔會施藥!

因為係農(毒)藥, 所以採摘前我預早三個星期唔會施藥架!! ...
花園仔 發表於 2009-7-10 08:23 PM

GOOD 呀!!! 謝謝提點!!! 我跟你做! ^^
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 22:12:45 |顯示全部樓層
7969# yammikaka
花園仔老師你好, 新手黎既, 都好努力咁追緊post。
岩岩開始種左蜀米, 青瓜, 哈密瓜等, 落種子差唔多一個月, 已經發哂芽, 蜀米重有差唔多8-9寸高啦, 但發現佢一邊生新葉, d 舊葉一路斷, 點解? 可唔可以幫幫手?

另外想問下邊度有又平又實用既 花盆 同 泥買? 因為我當然唔知道一下落得太多種子, 而家發左十幾por蜀米, 青瓜 同 哈密瓜, 依d 都係大型植物, 如果出去一般花店買d盆又太過貴。 請指教!
==================================

你好!
8-9吋高都仲未移盤? 又冇相睇, 好難答啫!

又平又實用嘅都係去吉吉十蚊度囉! 我好少用
6嘢嘅!
回復

亞實 發表於 2009-7-10 22:15:24 |顯示全部樓層
老師,
我都好想要枝桑樹插枝,
唔知可唔可以寄比我呢, THANK YOU !!
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 22:21:17 |顯示全部樓層
7991# sifenamok
老師,
我都好想要枝桑樹插枝,
========================

啱啱預多两枝, 你 LUCKY 囉!
回復

亞實 發表於 2009-7-10 22:30:49 |顯示全部樓層
7991# sifenamok
老師,
我都好想要枝桑樹插枝,
========================

啱啱預多两枝, 你 LUCKY 囉!
花園仔 發表於 2009-7-10 22:21

老師, 我PM你, THANK YOU !
回復

calvinlo 發表於 2009-7-10 23:53:02 |顯示全部樓層
7970# alsielee
我本來喺陳X記訂了一棵食果果嘅桑樹,點知等了個幾月都話冇貨;但係都係唯有繼續等!
我唔知老師肯咁麻煩寄插枝給各花友;而家我好厚面皮咁問:老師,可唔可以寄枝桑樹插枝比我呀?
============== ...
花園仔 發表於 2009-7-10 21:25

我都想要桑樹枝...唔知可唔可以買支比我..我搵左好耐都搵唔到
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 00:15:59 |顯示全部樓層
7994# calvinlo
我都想要桑樹枝...唔知可唔可以買支比我..我搵左好耐都搵唔到
===================================

你好!
真係唔好意思嘞, 如果你用心睇我帖嘅內容就....
嗰幾枝都預咗俾人囉, 重要嘅係千祈唔好講買賣最忌講$架! 嘻嘻!

建議到分享區問問, 桑枝條好多朋友都有架, 而且樂意分享呢!
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 00:57:44 |顯示全部樓層
想醃D美味青瓜(甜酸)送俾朋友,
所以咪俾心機種靚嗰幾棵壽司青瓜囉!

種體網室入邊嘅Y牌壽司青瓜
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 01:02:15 |顯示全部樓層
想同<野生百里香>分盤嘅,
但天氣唔穩定又高溫不下,
算喇, 種住先囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 01:06:06 |顯示全部樓層
<到手香>長得超快, 好似我D狗嘅毛咁,
天口咁熱都爸爸聲長....剪完又長, 剪完又長, 剪完又長.....
回復

mono 發表於 2009-7-11 01:07:43 |顯示全部樓層
想醃D美味青瓜(甜酸)送俾朋友,
所以咪俾心機種靚嗰幾棵壽司青瓜囉!

種體網室入邊嘅Y牌壽司青瓜
花園仔 發表於 2009-7-11 00:57

實在好難睇得出花園仔有幾大。青瓜都可以種體網室。
美味甜酸青瓜!好想食呀! 蹭蹭.gif
回復

花園仔 發表於 2009-7-11 01:19:05 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

想開多幾朶花啫! 又冇太陽洛,
真係<傷感雨天>呀!

聽好嘞, 千祈唔好睇歌者對眼呀!
http://www.youtube.com/watch?v=b9Rtcb-LgBM

拍得好渣喎!

拍得好渣喎!
回復

muitau 發表於 2009-7-11 01:53:46 |顯示全部樓層
8000# 花園仔
<傷感雨天>呀!
聽好嘞, 千祈唔好睇歌者對眼呀!
===================
老師你好抵c呀 ,
呢隻歌細個成日唱架,不過佢個樣都唔記得囉!
回復