乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209794 19822
muitau 發表於 2009-7-18 23:43:41 |顯示全部樓層
8064# 花園仔

無來幾日,又要係老師到追番啲課!
見到老師用袋笠住啲石仔當堂叮左一聲,
因為次次換盤我都好怕將盤底啲石仔分番出黎,
果然好計呀.

老師今日你係咪忙住同啲花草瓜樹做防風措施呀?
我都做左成朝呀, 咁就唔怕陣陣烈風紛紛吹!
回復

farfeifar 發表於 2009-7-18 23:50:49 |顯示全部樓層
8122# muitau
你而家先發現, 我同小寶等人一早已經偷o左師喇!
報告老師: 我已經幫紫茉莉加泥, 希望佢真係可以<贏人生最後勝>啦!
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 23:51:47 |顯示全部樓層
8122# muitau
老師今日你係咪忙住同啲花草瓜樹做防風措施呀?
我都做左成朝呀, 咁就唔怕陣陣烈風紛紛吹!
==========================

妹頭, 我今朝見D螞蟻搬蛋蛋走, 知道就算打唔正都幾勁架嘞!
所以早就做好準備工作洛! (用尼龍草紥咋!)
回復

花園仔 發表於 2009-7-19 00:14:08 |顯示全部樓層
8123# farfeifar
你而家先發現, 我同小寶等人一早已經偷o左師喇!
=============================

花花! 講晚安+早晨之前靜靜話俾你知喇:

如果盤嘢係短期作業嘅, 用單袋都OK嘞!

如果盤嘢作業係長期D嘅, 咁就要用孖袋至穩陣架罅!
回復

小蓮花 發表於 2009-7-19 08:07:59 |顯示全部樓層
花老師and積媽好,

明白, 我會努力學習, 做好筆記... 多謝.
回復

mono 發表於 2009-7-20 00:31:27 |顯示全部樓層
8107# 花園仔
Yes! 估中!
回復

mono 發表於 2009-7-20 00:45:09 |顯示全部樓層
老師!混合用...即係甲殼素可以同其他肥料同時用?定係隔住用呢?
回復

i4kai 發表於 2009-7-20 10:13:58 |顯示全部樓層
花老師好,
9号風球真係好勁,我有兩棵巳經種到成6呎高嘅粟米(未有花)
都比大風橫腰吹斷左呀!

我想問吓,可唔可以繼續種落去!
等佢出花女,然後用另一棵粟米嘅雄花,比佢去受粉呢?
回復

ad81 發表於 2009-7-20 14:23:29 |顯示全部樓層
混合咗氮磷鉀肥料嘅泥經淋水又日曬發酵後用黎種嘢嘅稱謂

體盆將要立刻種嘢嘅普通泥度挖窿, 放上氮磷鉀肥料溝泥撈勻經淋水發酵稱謂
再體上面冚翻一層普通泥, 然後體上面種嘢.
咁樣下面基肥泥發緊酵上面苗苗生長 ...
花園仔 發表於 2009-1-2 14:44

我想問你所謂嘅"普通泥"係咩泥?
體街買嘅科學泥使唔使做以上嘅動作?
回復

i4kai 發表於 2009-7-20 15:26:33 |顯示全部樓層
ad81 發表於 2009-7-20 14:23

================================================

哈哈!  初哥代答:
1. 普通泥=未加肥料嘅泥
2. 要. 用科學泥都一樣要落肥

學花老師咁講 : "你冇做功課!"
有睇舊post就唔駛問呢啲初哥都識嘅問題   : )
回復

花園仔 發表於 2009-7-20 19:26:00 |顯示全部樓層
8128# mono
老師!混合用...即係甲殼素可以同其他肥料同時用?定係隔住用呢?
==============================
Mill及大家晚上好!
呢隻肥我未用過架,
嗱, 佢用黎追肥係2-3個月先落一次,
你追其他肥好似花生麩骨粉等點會咁耐至落一次吖!
因此好明顯係隔住用啦, 說明書都話連同其他肥料效果更佳啦,
即表示唔好剩係指意呢隻肥料, 其他肥料都好重要架, 你明唔明亞!
回復

mono 發表於 2009-7-20 19:31:45 |顯示全部樓層
明白!唔該老師!
回復

chayote 發表於 2009-7-20 19:46:18 |顯示全部樓層
8091# chayote
多謝!
我唔使買吖! 嘻嘻!

玩吓猜猜啦: 唔好浪費網絡資源 -- 帖子內容係可以刪改或增添架!

除咗話俾你聽係食得之外唔會補充資料架罅!

唔係雞屎藤呀!

唔係刀豆啵! ...
花園仔 發表於 2009-7-16 22:58

芒果?
回復

花園仔 發表於 2009-7-20 19:48:26 |顯示全部樓層
8129# i4kai
花老師好,
9号風球真係好勁,我有兩棵巳經種到成6呎高嘅粟米(未有花)
都比大風橫腰吹斷左呀!

我想問吓,可唔可以繼續種落去!
等佢出花女,然後用另一棵粟米嘅雄花,比佢去受粉呢?
================================

你好!
嗱! 呢樣就係草本與木本嘅分別嘞!
如果係木本嘅絕對冇問題啦!
但草本嘅粟米被腰斬梗係唔掂啦!
除非佢已生緊側芽(橫丫)喇,
但棵嘢唔死而D側芽(橫丫)繼續生長又點唧,
都係冇乜前途架, 種過把啦!
回復

花園仔 發表於 2009-7-20 19:54:11 |顯示全部樓層
8134# chayote
芒果?
========

想話唔俾貼士架嘞, 見你死纏不放, 算啦!

<乜菜><乜乜菜> -- 食得又不宜多食!
回復

花園仔 發表於 2009-7-20 20:10:51 |顯示全部樓層
8130# ad81
=======================
你好!
唔該曬WingYee爸爸代我答咗你嘞!

補充吓啦:
我指嘅<普通泥>咪田泥, 山邊泥, 黄泥, 黃花沙泥, 科學泥....即冇經過添加任何肥料嘅泥囉!
因為咁種植前先要做吓放置基肥嘅動作啫,
如果D泥已放咗指定肥料養份就唔普通啦!
回復

花園仔 發表於 2009-7-20 23:30:48 |顯示全部樓層
琴日場風俾咗我地好大教訓,
就係寧願事前做多D好過事後做更多!
睇到有D朋友事前冇乜做嘢結果損失好大,
其實好多損失都可以避免或減輕架, 佢冇留意啫!
回復

花園仔 發表於 2009-7-20 23:45:49 |顯示全部樓層
雖然用尼龍草啫, 搏吓佢就差好遠嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-20 23:57:33 |顯示全部樓層
地下嘅南瓜俾風吹到亂曬龍, 好彩主莖冇事啫!
回復

花園仔 發表於 2009-7-21 00:01:38 |顯示全部樓層
睇吓最脆弱嘅木瓜吖!
回復