乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209792 19822
mono 發表於 2009-7-15 14:11:08 |顯示全部樓層
嘩!老師即時示範。
回復

花園仔 發表於 2009-7-15 14:45:47 |顯示全部樓層
8077# alsielee
花園仔老師好!
看帖看了這麽久,其實連我這個隱閉中年都真係好想參觀吓老師既花園仔;
不過,老師係一個注重私隱嘅人,我非常尊重;
所以唯有繼續追帖想像吓老師既花園仔啦!
==============================
alsielee好!
你咁識諗咪好囉!

嗱! 今日趁得閒講吓呢件事都好嘅!

點解我唔招呼朋友仔翻屋企呢!
唔係我冷漠, 唔係我唔夠熱誠....
原因係我好耐以前已開始玩論壇架罅(大嘅),
咁你話累積咗幾多朋友仔嘞! 好多都想黎探吓我,
多謝嘞! 招呼得你亦招呼得其他朋友啫....
試問我有幾多時間同精神去好好咁招待大家吖!
而家咁仲好喇, 鍾意點都得, 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-7-15 15:08:42 |顯示全部樓層
8080# cathyng1009
老師,今次盤木瓜,是否又在藍地買嫁!
=======================

你好! 滄海遺珠棵木瓜苗苗係自發嘅!
嗰個大龍缸係帮襯元朗<新苑>買嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-7-15 15:26:47 |顯示全部樓層
8078# farfeifar
傍晚摘嘅茄子雖然外貌有少少猥瑣,
不過勝在新鮮呢, 好嫩滑架!
老師何解用"猥瑣"黎形容d茄子o既??
近排我d青家都有生理病啊, 又係dup dup巢巢咁...
可能天氣真的太濕焗...老師贈送o既白青家都頭大得好慢...
成個花園最靚都係棵噴點紫茉莉, 但佢係唔開花law!
其他分享比花友的都開晒花, 村口路邊o既都開晒花,
係獨獨我個棵唔開law!!!!!!但已經生到勁大棵,好多橫椏呢!
我已經有比鉀肥, 但都係唔開, 連lum都冇...
sorry老師, 一口講了一大堆~
我淨係想知如果噴點紫茉莉可唔可以收成呢?
因為都係食佢d根姐!
thank you老師~
=======================
花花好!
茄子本來係身長筆直架馬, 點知佢彎腰寒背鬼鬼鼠鼠,
好似無線趣劇嗰個細龜裝嘢咁款, 唔叫佢猥瑣叫乜啵!

紫茉莉好少唔開花架!
冇所謂啦! 你目的都係食根頭啫!
蕃薯唔開花都生好多大蕃薯啦,
挖開D泥睇吓有冇鼠鼠囉,
睇完冚翻D泥咪OK啦, 棵嘢唔會死架!

又: 棵紫茉莉用幾厚泥嘅盤種架, 落過乜嘢肥料吖?
回復

farfeifar 發表於 2009-7-15 15:46:52 |顯示全部樓層
8085# 花園仔
紫茉莉好少唔開花架!
冇所謂啦! 你目的都係食根頭啫!
蕃薯唔開花都生好多大蕃薯啦,
挖開D泥睇吓有冇鼠鼠囉,
睇完冚翻D泥咪OK啦, 棵嘢唔會死架!

又: 棵紫茉莉用幾厚泥嘅盤種架, 落過乜嘢肥料吖?
紫茉莉體20"x15"x8"發泡膠盆生長, 咩肥都落過,(雞屎肥最多)
但鉀肥就只係下過1次, 約10g左右囉!
個莖有3/4"粗喇!係頂度應該有30幾吋闊了!
回復

小寶 發表於 2009-7-16 20:36:19 |顯示全部樓層
猛咁開花嘅馬鞍藤
花園仔 發表於 2009-7-13 11:35 PM

d花好靚喔, 可惜我果d到宜家都係得一枝"框" , 俾牛牛食哂囉~
回復

花園仔 發表於 2009-7-16 21:01:03 |顯示全部樓層
8086# farfeifar
紫茉莉體20"x15"x8"發泡膠盆生長, 咩肥都落過,(雞屎肥最多)
但鉀肥就只係下過1次, 約10g左右囉!
個莖有3/4"粗喇!係頂度應該有30幾吋闊了!
===========================

花花及大家晚上好!

種紫茉莉嗰個盤D泥太薄囉! 得5"多D咋,
咁對着重頭根嘅植物係唔夠架!
鉀肥量好準吖!(50g/M²計算) -- 次數少咗D囉!
雞屎肥最多, 怪唔得個莖有3/4"粗喇!
回復

花園仔 發表於 2009-7-16 21:11:40 |顯示全部樓層
8087# 小寶
猛咁開花嘅馬鞍藤
花園仔 發表於 2009-7-13 11:35 PM

d花好靚喔, 可惜我果d到宜家都係得一枝"框" , 俾牛牛食哂囉~
==========================

小寶好!
唔緊要啦!
長流不息吖馬....繼續努力囉!

http://www.youtube.com/watch?v=XrnCHk8F-bU

欣欣向榮嘅紅刀豆

欣欣向榮嘅紅刀豆
回復

花園仔 發表於 2009-7-16 21:41:18 |顯示全部樓層
關於青瓜嘅授粉問題, 我嘅理解係<個別溫室品種青瓜>係勿需經異花授粉成果嘅,
但成果無論體質同量方面點都比唔上正常經異花授粉成果嘅品種!

種體網室嘅<Y牌壽司青瓜>經落咗鉀肥後....
回復

chayote 發表於 2009-7-16 22:37:19 |顯示全部樓層
Mr花園仔 :
買d試下玩la!
http://bid.apnec.com/zen-cart/
回復

花園仔 發表於 2009-7-16 22:58:09 |顯示全部樓層

8091# chayote
多謝!
我唔使買吖! 嘻嘻!

玩吓猜猜啦: 唔好浪費網絡資源 -- 帖子內容係可以刪改或增添架!

除咗話俾你聽係食得之外唔會補充資料架罅!

唔係雞屎藤呀!

唔係刀豆啵!

都唔係芒果!

都唔係通菜!

亦唔係葛菜!

唔係夜香花!

不是辣椒葉
回復

chayote 發表於 2009-7-16 23:01:11 |顯示全部樓層
玩吓猜猜啦:
tips ah,棵野咩科ga?
回復

chayote 發表於 2009-7-16 23:02:34 |顯示全部樓層
是不是豆科ah?
回復

花園仔 發表於 2009-7-16 23:32:41 |顯示全部樓層
先棑種嘅<Y牌扁身南瓜>準備爬架囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-16 23:36:01 |顯示全部樓層
<日本南瓜>爸爸聲標高, 第一朶乸花受保護中....
回復

花園仔 發表於 2009-7-16 23:53:57 |顯示全部樓層
紅牛帮到佢之快大到好似假咁嘅秋葵莢果 -- 你估有幾長呢?
回復

悠悠草 發表於 2009-7-16 23:58:04 |顯示全部樓層
老師, 你d瓜瓜,
我果d就~
==================================
8092# 花園仔
玩吓猜猜啦: 唔好浪費網絡資源 -- 帖子內容係可以刪改或增添架!

除咗話俾你聽係食得之外唔會補充資料架罅!
===================================
係咪有雞c味果隻呀.
回復

花園仔 發表於 2009-7-17 00:15:13 |顯示全部樓層
8098# 悠悠草
老師, 你d瓜瓜,
我果d就~
==================
你好!
我剛去你個帖度都睇唔到新嘅瓜瓜相片啵!

猜猜 -- 唔係雞C藤!

紅牛帮到佢之 -- 落咗鉀肥棵茄子多咗花冧呢!
回復

花園仔 發表於 2009-7-17 00:35:12 |顯示全部樓層
今夕何夕, 又係個靜靜嘅夜,
不如歸去, 不如歸去....
http://www.youtube.com/watch?v=pP67gLAEaQw

晚安+早晨!
回復

mono 發表於 2009-7-17 01:02:44 |顯示全部樓層
[quote]紅牛帮到佢之快大到好似假咁嘅秋葵莢果 -- 你估有幾長呢?

睇反塊葉,都應該有六,七吋!
回復