乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209768 19848
花園仔 發表於 2009-7-12 21:02:27 |顯示全部樓層
琴日三號風球拿拿聲搏好D嘢, 點知今日陽光普照....
回復

花園仔 發表於 2009-7-12 23:51:19 |顯示全部樓層
好好食嘅蕃薯葉:
回復

花園仔 發表於 2009-7-12 23:54:10 |顯示全部樓層
就快成熟嘅<飛碟辣椒>
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 00:36:32 |顯示全部樓層
喜音樂嘅朋友問我種植難唔難喎,
有乜咁難唧, 咪好似<卡農>咁啫, 轉黎轉去都係嗰幾句囉,
種嘢又係陽光水份肥料三部曲, 細節梗係複雜好多啦,
咁<卡農>都可以變吓玩到出神入化格, 種植亦如是啫!

Pachelbel嘅Canon in D
http://www.youtube.com/watch?v=ABBzejbplVQ&feature=related

種嘢都可以好似玩音樂咁出神入化架 -- 同樣係<卡農>啫:
http://www.youtube.com/watch?v=owAj5LiXG5w&feature=fvsr

小寶, 同你一齊種嘅<馬鞍藤>開花洛, 你嗰D點亞!
回復

sandylam 發表於 2009-7-13 11:05:12 |顯示全部樓層
老師,
我又有問題啦~
靚椒既每個丫叉位都有側芽,但出唔到黎.
一生出黎個側芽就枯.
係咪無得救?
我以為唔夠營養,我已經加左肥,但又好似無咩進展.

回復

kelvinkou 發表於 2009-7-13 12:31:26 |顯示全部樓層

花老師,
早晨!
我D瓜瓜唔知咩事, D葉變得乾乾爛爛咁, 似唔似藥傷? 我噴過綠油油囉。要剪晒有事嘅葉嗎? 要剪好多BOR!

不過未用藥之前苦瓜已經有問題, 生生下頂芽乾晒, 雖然有生側芽, 但好快連側芽都係咁乾法, WHY??!!!
回復

peggykyw 發表於 2009-7-13 13:34:33 |顯示全部樓層
7966# peggykyw
XXXXXXXX號
XXXXXXXX室
peggy XXXX收

你好!
信封面係咁寫嘅(電腦出架),  請核對啱唔啱先啦!
收唔到體呢度係第二次咋,
第一次聽講係郵差唔識英文喎!

老師, 正話終於收到你寄來的桑枝, 開心+興奮呀!
唔理37二十一即開來睇下佢地是否還安好, 要佢地受苦左幾日。
幼枝較乾枯, 粗枝還可以, 大部枝葉分開, 我E+即刻用水養住先, 希望養得生啦, 幼枝就渺茫D,
安置好後, 執拾檯面, 發覺原來封信可能被郵局抽查(我估), 信封口用"香港郵政"嘅膠紙再封口, 再套上郵局嘅膠袋, 仲起信嘅空位貼左限便條 "此郵件在機械 / 人手處理過程中受損, 謹此致歉"等等字。 激氣, 6合彩又唔見我中!
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 14:04:27 |顯示全部樓層

8028# peggykyw
老師, 正話終於收到你寄來的桑枝, 開心+興奮呀!
唔理37二十一即開來睇下佢地是否還安好, 要佢地受苦左幾日。
幼枝較乾枯, 粗枝還可以, 大部枝葉分開, 我E+即刻用水養住先, 希望養得生啦, 幼枝就渺茫D,
安置好後, 執拾檯面, 發覺原來封信可能被郵局抽查(我估), 信封口用"香港郵政"嘅膠紙再封口, 再套上郵局嘅膠袋, 仲起信嘅空位貼左限便條 "此郵件在機械 / 人手處理過程中受損, 謹此致歉"等等字。 激氣, 6合彩又唔見我中!
=======================================

peggykyw及大家午安!

千祈唔好激氣呀, 應有感恩之心至啱呢!!
香港郵局服務應讚賞至係呀!
原因我咁寄出係唔啱規矩架 -- 應以包裹形式寄出, 而唔係以印刷品形式寄出呀!
所以我收到會好感動, 希望你了解後都學我一樣啦!

新鮮桑枝一陣間會寄俾你架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 14:15:26 |顯示全部樓層
8027# kelvinkou
花老師,
早晨!  
我D瓜瓜唔知咩事, D葉變得乾乾爛爛咁, 似唔似藥傷? 我噴過綠油油囉。要剪晒有事嘅葉嗎? 要剪好多BOR!
=========================================

你好!
應該係植物生理病黎啫!

你我都同病相憐呀!
睇吓我棵合掌瓜都燶曬呀,
你睇吓點解隔鄰嘅到手香又超級靚吖?
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 14:20:40 |顯示全部樓層
8026# sandylam
老師,
我又有問題啦~
靚椒既每個丫叉位都有側芽,但出唔到黎.
一生出黎個側芽就枯.
係咪無得救?
我以為唔夠營養,我已經加左肥,但又好似無咩進展.
================================
sandy,
都係天氣太差又熱又焗之過! -- 植物生理病呀!

我盤種嘅有D都中招呢!
回復

sam2008 發表於 2009-7-13 14:48:42 |顯示全部樓層
老師、正話終於收到你寄來的桑枝、開心+興奮呀!
唔理37二十一即開來睇下佢地是否還安好、要佢地受苦左幾日。
幼枝較乾枯、粗枝還可以、大部枝葉分開、我E+即刻用水養住先、希望養得生啦、幼枝就渺茫D,
安置好後、 ...
peggykyw 發表於 2009-7-13 13:34

唔係抽查
應是件郵件有破損(可能包裝不善............................)
所以需要人手悵處理
所以要多幾日才能派送
現時郵局已經99%自動化啦
回復

peggykyw 發表於 2009-7-13 15:58:26 |顯示全部樓層
peggykyw及大家午安!

千祈唔好激氣呀, 應有感恩之心至啱呢!!
香浸郵局服務應讚賞至係呀!
原因我咁寄出係唔啱規矩架 -- 應以包裹形式寄出, 而唔係以印刷品形式寄出呀!
所以我收到會好感動, 希望你了解後都學我一樣啦!

多謝 + 唔該老師 ! 勞煩晒 !
老師講得啱, 應有感激之心, 感恩它終可平安到步! 不致流離失所,  明白啦, "半杯水"的道理, 睇下向邊個方向諗。
激氣係因為浪費左老師一番心意啫

老師, 枯死左棵係?椒 ?? 生理病係唔係等於唔當造?
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 16:37:22 |顯示全部樓層
花老師我天台d植物全部病晒呀,我影左相係我個帖度,係可唔可以幫我睇吓咩事呀,d苦瓜,西瓜未大全部軟晒身好淋身呀,點解會咁架
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 18:26:50 |顯示全部樓層
8034# peggykyw

多謝 + 唔該老師 ! 勞煩晒 !
老師講得啱, 應有感激之心, 感恩它終可平安到步! 不致流離失所,  明白啦, "半杯水"的道理, 睇下向邊個方向諗。
激氣係因為浪費左老師一番心意啫

老師, 枯死左棵係?椒 ?? 生理病係唔係等於唔當造?
===============================

首先話俾你知 -- 自己嘅帖係可以修改及刪除架,
你認為8033#嘅發言唔啱心水咪修改啦, 唔使再出新帖格,
方法係體要修改嘅帖子左下方按
編輯咁佢就會彈嗰個帖出黎俾你修改,
修改完畢咪體左下方按
編輯帖子就OK囉!

如想刪除整個帖子仲易喇,
方法係體要刪除嘅帖子右上方
體刪除嘅框框度按一下打V,
然後體左下方按編輯帖子就OK啦!

=================================

我鍾意版面整潔企理呀, 希望大家能體諒包容吓啦!

==================================

答你問題:
枯死左棵係<七彩靚椒>
生理病係除却害蟲病菌外, 受到種植條件因素引至嘅病害!
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 18:33:22 |顯示全部樓層

8035# cookie20002005
花老師我天台d植物全部病晒呀,我影左相係我個帖度,係可唔可以幫我睇吓咩事呀,d苦瓜,西瓜未大全部軟晒身好淋身呀,點解會咁架
====================================

天氣熱太陽猛植物吸唔到水咪咁囉! -- 又係<植物生理病>呀!

你地睇吓8030#睇吓睇到乜吖?
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 18:36:25 |顯示全部樓層
8037# 花園仔
====================================

天氣熱太陽猛植物吸唔到水咪咁囉! -- 又係<植物生理病>呀!

========================================
花老師如果係咁未即係冇得救囉,我以為佢哋有菌,仲用左百菌清添
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 19:09:29 |顯示全部樓層
8038# cookie20002005
唉! 你大把地方架, 叫你地唔好將植物放近牆邊架喇!
同時盤面放滿陶珠, 遮實曬都睇唔到D泥乾定濕!
最摘洗係盤細泥薄 -- 猛烈陽光下牆身慶合合, 地磚似火燒, 盤泥又乾又熱,
可憐植物體陣陣熱風紛紛吹嘅環境下....
回復

peggykyw 發表於 2009-7-13 21:25:26 |顯示全部樓層
Sorry老師, 請多多指教+多多包涵, 依加版面靚晒,
回復

亞實 發表於 2009-7-13 22:32:21 |顯示全部樓層
我都未收倒你的桑枝, 有D擔心
回復

花園仔 發表於 2009-7-13 22:58:27 |顯示全部樓層
8040# sifenamok
我都未收倒你的桑枝, 有D擔心
=======================

你地究竟有冇用心睇帖架!

嗱再睇吓啦:
7970#alsielee
我本來喺陳X記訂了一棵食果果嘅桑樹,點知等了個幾月都話冇貨;但係都係唯有繼續等!
我唔知老師肯咁麻煩寄插枝給各花友;而家我好厚面皮咁問:老師,可唔可以寄枝桑樹插枝比我呀?
=============================

alsielee, PM地址黎喇, 星期一寄俾你!
peggykyw, 星期一補寄俾你!

準備好架罅:
=============================

7971#sifenamok
老師,
我都好想要枝桑樹插枝,
唔知可唔可以寄比我呢, THANK YOU !!

-----------------------------------------------

啱啱預多两枝, 你 LUCKY 囉!

=================================

都話咗星期一寄出洛! 今日何日亞?
回復