乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207803 19848
花園仔 發表於 2009-6-9 00:21:38 |顯示全部樓層
7253# moontsang
老師, 我D青瓜同南瓜可唔可以用你呢款拉棚KA???如果可以我就唔使自己札喇
======================================

青瓜可以, 南瓜最好躪地或平棚架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 00:28:58 |顯示全部樓層
7254# purplecoke
花老師, 請問點可以種到椒仔, 我種個d只出葉.........都種咗成3個月啦>>>>>
==========================================

都係嗰句:
你有冇施D鉀肥吖?
剩係施以氮磷肥咪枝繁葉茂囉!
3個月未見椒仔唔出奇吖, 施少少鉀肥谷谷佢啦!
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 00:35:42 |顯示全部樓層
7257# zxpc
木瓜樹好大,落咩肥?
===================
混合肥就得! 即係<花生麩+骨粉>啦!
開花時開始俾D鉀肥佢嘆吓囉 -- 唔俾都冇所謂, 冇咁正啫!
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 00:38:35 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

你睇呢盤係乜嘢丫?
回復

ssh456 發表於 2009-6-9 02:58:48 |顯示全部樓層
有蕃茄嚕

回復

moontsang 發表於 2009-6-9 10:52:38 |顯示全部樓層
7252# moontsang
老師, 我前幾日用D蔥既蔥頭插播(D蔥當然食左啦 ), 唔知點解生出黎有大半係出花林既????咁出左花林仲有無蔥KA??
==================================================
棵蔥到咗開花結果時節梗係出花冧啦!
開花結籽後又猛標蔥架罅!

想種靚蔥最好買紅蔥頭黎種嘞!

7253# moontsang
老師, 我D青瓜同南瓜可唔可以用你呢款拉棚KA???如果可以我就唔使自己札喇
======================================

青瓜可以, 南瓜最好躪地或平棚架! ...
花園仔 發表於 2009-6-9 00:21

THX, 花老師
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 13:17:40 |顯示全部樓層
花老師我d花生麩水未用得呀,如果我要追肥可以用d咩現成肥追呀
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 13:22:23 |顯示全部樓層
7250# 小寶
今早又試同長條南瓜做人工授粉!
花園仔 發表於 2009-6-8 11:08 PM

盲婚啞嫁的日子又來了, 等到結婚果日先見到對方, 掀起新娘的頭紗就啦~ (鍚鍚 -- 音陽陽啵, 應錫錫呀!)
=============================================

大家好!
哦! 若果你當<人工授粉>係<盲婚啞嫁>
咁<自由戀愛>咪係<昆蟲授粉>囉!

嗱, 兩者結果又真係幾相似架!
<自由戀愛>嘅離婚率比<盲婚啞嫁>真係高好多好多架!

咁即係<人工授粉>成功機率比<昆蟲授粉>高啦!

嗱, 睇吓<盲婚啞嫁>琴日錫錫嘅結果 -- 步佢家姐後塵有<伸幾>啦!

家姐<盲婚啞嫁>後, 就黎生洛!

家姐<盲婚啞嫁>後, 就黎生洛!

個肚幾大!

個肚幾大!

妹妹<盲婚啞嫁>亦步亦趨啫!

妹妹<盲婚啞嫁>亦步亦趨啫!
回復

小寶 發表於 2009-6-9 13:29:06 |顯示全部樓層
7268# 花園仔

係bor,打錯字添 , 老師的自己戀愛理論係絕對岩架~
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 13:51:35 |顯示全部樓層
7269# 小寶
=============================

係就好喇!
睇埋下集嘞!

<自由戀愛>相似嘅放任式<昆蟲授粉>結果:

瓜瓜未授粉, 果蠅拮咗, 瓜瓜玩完.

瓜瓜授粉成功, 果蠅拮咗, 瓜瓜冇咁快玩完.
但都冇好嘢架罅 --
如果拮瓜瓜隻果蠅乸冇錫錫過嘅, 個瓜瓜外表差D啫, 批咗佢仲食得!
如果拮瓜瓜隻果蠅乸有錫錫過嘅, 個瓜瓜好快變黄變黑枯萎喇! --
就算冇事都唔恭喜囉 -- 好眉好貌嘅瓜瓜一切開 -- 嘩! 走呀!!
點解? 成肚蟲呀....!!!!

回復

花園仔 發表於 2009-6-9 14:03:20 |顯示全部樓層
7267# cookie20002005
花老師我d花生麩水未用得呀,如果我要追肥可以用d咩現成肥追呀

花生麩浸水即係氮肥啫.
咁咪買D即用嘅氮肥佔主要嘅肥料囉!
邊隻牌子, 請教吓其他網友啦, 好多人都冇浸花生麩水格咪一樣種得咁靚.
嫌麻煩橫豎都要買嘞咪到衫兄一問囉, 梗有好嘢介紹俾你架!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 14:09:29 |顯示全部樓層
7271# 花園仔

花生麩浸水即係氮肥啫.
咁咪買D即用嘅氮肥佔主要嘅肥料囉!
邊隻牌子, 請教吓其他網友啦, 好多人都冇浸花生麩水格咪一樣種得咁靚.
嫌麻煩橫豎都要買嘞咪到衫兄一問囉, 梗有好嘢介紹俾你架

知道,咁我一陣去衫兄度問吓先,唔該花老師
回復

zxpc 發表於 2009-6-9 18:07:52 |顯示全部樓層
用豬骨可以嗎?
回復

oneonewe 發表於 2009-6-9 20:16:16 |顯示全部樓層
花老師
收到你的種子了!
好多呀
多謝
回復

farfeifar 發表於 2009-6-9 21:17:18 |顯示全部樓層
7223# 花園仔
7222# farfeifar
老師我都想要d啊~hehe

=========================

好啦!
老師我收到d種子喇,多謝!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

小寶 發表於 2009-6-9 21:25:06 |顯示全部樓層
7269# 小寶
=============================

係就好喇!
睇埋下集嘞!

相似嘅放任式結果:

瓜瓜授粉成功, 果蠅拮咗, 瓜瓜冇咁快 ...
花園仔 發表於 2009-6-9 01:51 PM

我都試過切開有蟲
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 22:03:42 |顯示全部樓層
剛剛體<園藝工具篇>度出咗條帖
http://hkplants.com/thread-15234-4-1.html

大家好!
有網友話要旅行兩個星期喎, 担心佢D至愛冇人淋水....
想用<植物補水器>又怕冇咁大嘅容器承載所需水量,
因此就有向整組<自動灑水器>嘅方向考慮嘞.

其實两者考量梗係<植物補水器>佔優勢啦.
當今農業科技同環保以至穩定及安全性都企體滴灌一方,

按時灑水嘅<自動灑水器>因為技術要求嚴僅,
又要涉及電子與壓力工程配合, 所以好容易出問題架,
尤以設置於天台中呢, 水噴出現缺失時好易淹蓋樓面,
更甚嘅係去水窿堵塞令無節制嘅水源流往大廈低層做成損失.
呢D就係點解<自動灑水器>銷售商唔負責安裝嘅主要原因之一嘞.

反觀<植物補水器>係冇電子控制壓力微少嘅器具, 安全性高.
致於水源承載嘅容器大小解缺係好容易啫,
我一路冇提係預留想像空間俾大家唧.

嘅然網友有此需要我問吓大家, 有冇留意家中水廁嘅冲水箱係唔係好少壞吖,
咁花幾十蚊買組來水控制, 加落個容器度咪保証時時有水囉.
易唔易整我就覺得好易嘞....
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 22:05:32 |顯示全部樓層
7273# zxpc
用豬骨可以嗎?
=================

未試過呀!
回復

loklok528 發表於 2009-6-9 22:05:52 |顯示全部樓層
[quote] 7251# loklok528
花老師..有問題想你指教,四棵合掌瓜種了十個月多.只見有很多葉.出到小小的果b.b不到幾天便失蹤了,共有二個有發育,只有一個能長到手板大,另一個有三吋大卻針到花.我已包了兩層袋都針到,有花出不見 ...
是種在田的...
回復

moontsang 發表於 2009-6-9 22:09:37 |顯示全部樓層
老師,
收到你的種子了!

多謝AR add6icon
回復