DIY植物補水器

作者: 花園仔 发表于 2008-7-3 10:22:12
90961 140
haren 發表於 2008-10-13 19:20:54 |顯示全部樓層
好抵~好實用~等我都diy個先~thx你地的意見
terterwg 發表於 2008-10-23 14:44:47 |顯示全部樓層
好正既工具, thx, 我都打算整番個.
不過其實佢滴水既速度可唔可以控制到慢到幾秒, 甚至一分鐘先滴一滴出黎? 如果唔係, 又驚淋得太多水落去...
花園仔 發表於 2008-10-23 18:26:58 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-10-23 14:44 發表
好正既工具, thx, 我都打算整番個.
不過其實佢滴水既速度可唔可以控制到慢到幾秒, 甚至一分鐘先滴一滴出黎? 如果唔係, 又驚淋得太多水落去...

試吓咪知啦!
當然揾個質量好嘅調節器就容易達到你嘅要求囉!
花園仔 發表於 2008-10-23 19:55:39 |顯示全部樓層
原帖由 水泫雲 於 2008-7-23 10:37 發表
去藥房買套打吊針既管就好,想幾滴就幾滴.

哈哈! 好多人最忌係<打點的><吊鹽水>架馬, 幾好都係假!!
terterwg 發表於 2008-10-24 11:06:00 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-10-23 18:26 發表

試吓咪知啦!
當然揾個質量好嘅調節器就容易達到你嘅要求囉!

已經成功左 thx
大約1分10秒會滴一滴水. 希望唔會太快. 成本只係用左$4.5

不過有個問題, 想請問大家有無試過越流越慢既情況? 好似一個鐘前同一個鐘後, 流既速度會有明顯唔同, 係慢左好多

花園仔 發表於 2008-10-24 18:20:26 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-10-24 11:06 發表

已經成功左 thx
大約1分10秒會滴一滴水. 希望唔會太快. 成本只係用左$4.5

不過有個問題, 想請問大家有無試過越流越慢既情況? 好似一個鐘前同一個鐘後, 流既速度會有明顯唔同, 係慢左好多 ...

使乜問丫! 咁先係正常架, 水壓丫馬, 所以咪要計數囉!
terterwg 發表於 2008-10-24 19:12:48 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-10-24 18:20 發表

使乜問丫! 咁先係正常架, 水壓丫馬, 所以咪要計數囉!

又係喎,傻左tim... 咁都諗唔到。
poohpau 發表於 2009-1-24 22:32:07 |顯示全部樓層
好好用播,等我動手試做一個先...
honhonma 發表於 2009-2-9 18:02:25 |顯示全部樓層
好方便呀~以後唔駛驚乾親D植物~~
cindylala 發表於 2009-2-11 21:16:15 |顯示全部樓層
唔好意思, 想問下如果一個樽放入3條氣喉+調節器得唔呢 ? 咁咪慳d位lor
花園仔 發表於 2009-2-12 22:52:40 |顯示全部樓層
70# cindylala

唔好意思, 想問下如果一個樽放入3條氣喉+調節器得唔呢 ? 咁咪慳d位lor

---------------------------------------------------------------------

點解唔得啵!
一座大廈咁多單位都係一個水缸啫!
前題係個樽嘅容積可以滿足你嘅要求之馬!
laitungfamily 發表於 2009-3-19 20:40:28 |顯示全部樓層
好似好好用喎, 要試下DIY先. 但係我冇養過魚, 希望去到識得買啦...
yuki88 發表於 2012-5-28 19:04:19 |顯示全部樓層
剛看到DIY補水的貼, 我覺得配合呢個一層層的垂直膠樽種植可能連佢個水BUMP都不使用.不使給供電的位置限制.
呢個是外國小型的做法, 同之前有個大大是成支大管內是泥的做法不同, 不知可不可用, 當作參考.
http://www.windowfarms.org/buildyourown
花園仔 發表於 2009-6-9 21:57:45 |顯示全部樓層
大家好!
有網友話要旅行兩個星期喎, 担心佢D至愛冇人淋水....
想用<植物補水器>又怕冇咁大嘅容器承載所需水量,
因此就有向整組<自動灑水器>嘅方向考慮嘞.

其實两者考量梗係<植物補水器>佔優勢啦.
當今農業科技同環保以至穩定及安全性都企體滴灌一方,

按時灑水嘅<自動灑水器>因為技術要求嚴僅,
又要涉及電子與壓力工程配合, 所以好容易出問題架,
尤以設置於天台中呢, 水噴出現缺失時好易淹蓋樓面,
更甚嘅係去水窿堵塞令無節制嘅水源流往大廈低層做成損失.
呢D就係點解<自動灑水器>銷售商唔負責安裝嘅主要原因之一嘞.

反觀<植物補水器>係冇電子控制壓力微少嘅器具, 安全性高.
致於水源承載嘅容器大小解缺係好容易啫,
我一路冇提係預留想像空間俾大家唧.

嘅然網友有此需要我問吓大家, 有冇留意家中水廁嘅冲水箱係唔係好少壞吖,
咁花幾十蚊買組來水控制, 加落個容器度咪保証時時有水囉.
易唔易整我就覺得好易嘞....
花園仔 發表於 2009-7-26 17:17:12 |顯示全部樓層
呢棑天氣咁熱, 好多植物都係缺水熱死嘅!
如果有安個補水器就挽救翻好多小生命嘞!

三十幾度咁熱, 就算唔整個補水器都間中用噴水壺噴吓水降吓溫啦!
黑仔天 發表於 2009-7-28 00:35:03 |顯示全部樓層
仲有個方法~可以唔駛個調節器=3=
就係打個結...個結打得緊同鬆就可以控制到個流量ga啦~
呢個方法有時都會係d好窮既醫院當做滴管用~
花園仔 發表於 2009-7-28 00:58:27 |顯示全部樓層

75# 黑仔天

你鍾意咪OK囉!

我話俾大家聽, 雖然我唔知膠喉流量控制體醫學上要求點樣,
但用於植物補水滴灌時以打結鬆緊黎控制流量係極其粗糙嘅做法呢!
原因軟膠喉具彈性且受氣溫變化而變軟變硬, 使設定預算無法準确完成.
因而為節省少少費用却失去預其效果, 我認為唔係理智嘅做法, 你又有乜意見呢?
花園仔 發表於 2009-8-5 14:00:17 |顯示全部樓層
77# farenzng
我係新手呀..想問果d工具都容易o係金魚街果d園藝工具買到嗎??
======================================

嗰D工具體一般水族店買得到!
金魚街款式多D, 價錢平D!
vivi 發表於 2009-8-24 23:54:31 |顯示全部樓層
EE閒人 發表於 2009-8-25 11:19:35 |顯示全部樓層
我的植物補水器,
易做,超好用,幾乎 $ 0 成本,
用棉繩加水樽,統計及觀察過,約每 24 小時補水 150 cc;
我的紫花酢漿草,因掛在花槽外圍,葉又大,容易揮發水份,早上淋一次,下午要再淋,否則會彎晒腰,真係去街街耐 d 都掛住佢,而家用左補水器,超放心囉!
早幾天去左馬交兩天,出門前淋到好濕,跟住靠補水器,好惦!
多謝老師!