乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2241561 19848
小寶 發表於 2009-6-10 00:47:15 |顯示全部樓層
7298# 小寶
係喎,昨晚的迷思仲未解開, 夠竟係咩野植物來的呢?
==============================

都冇人有興趣, 開埋鼓就休息囉!
晚安+早晨!

咪囉! -- 好夜洛應翻瞓教啦!(造句) ...
花園仔 發表於 2009-6-10 12:39 AM

我唔識,所以搭唔到咀. 不過我有一粒田七 (NUAGE相贈的)
回復

may.sun 發表於 2009-6-10 10:32:56 |顯示全部樓層
7296# 花園仔

係亞, 點食得曬吖, 唔通成日食木瓜咩
==============================
咁,老師一定好好身材o即
回復

muitau 發表於 2009-6-10 10:54:19 |顯示全部樓層
7302# may.sun
================================
皮膚仲滑一滑 , 腸胃都滑一滑
回復

Freestar 發表於 2009-6-10 16:21:56 |顯示全部樓層
花老師!我現在追緊你的貼,但未看完!~
可以讓問一個問題嗎?不知你們有否討論過!

剛剛上去天台!~我用支竹搞下d泥,突然很多很細小的小昆蟲飛過來(3mm),全身黑色的,頭頭尖小,尾部尖修長,,有些豎起,開頭以為沒什麼的!(因之前都見過)
但,突然覺得被野咬,一看,它們咬我!癢癢的!
我打死幾只,又飛幾只過來,我退後幾步,它們又跟著飛伏過來!
我的手腳,衣服,都看到它們,數量挺多.
我不停打它們,它們不停飛過來咬我!打
於是,為有走老.......

花老師,請問是什麼來的!因太細小,我又沒相機影不到!
不得了,愈來愈癢.
我之前見過它們在花葉上,很多.不知是咪因為甘,落了很多葉.
回復

lamolympia 發表於 2009-6-10 17:35:17 |顯示全部樓層
花Sir呀:我用你個方法醃既酸薑。成功左呀!重好好食添!可惜D薑就辣左D!add14icon
回復

miku 發表於 2009-6-10 20:41:21 |顯示全部樓層
花園仔老師, 我收到你d種子了, 謝謝, 今晚會落種種了.
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-10 21:20:07 |顯示全部樓層
老師…收咗你d無架豆角,今天煮來吃…好味啊!外皮有點粉粉的,有口感啊!  
回復

花園仔 發表於 2009-6-10 23:09:44 |顯示全部樓層
7301# 小寶
我唔識,所以搭唔到咀. 不過我有一粒田七 (NUAGE相贈的)
==================================
大家好!
<田七> = <三七>
<藤三七> 仲得意呀又粗生, 想唔想種吖?
回復

花園仔 發表於 2009-6-10 23:13:36 |顯示全部樓層
7302# may.sun
=================

木瓜身型? 唔係瓦!!

花槽上嘅木瓜就黎收工囉.

花槽上嘅木瓜就黎收工囉.
回復

花園仔 發表於 2009-6-10 23:18:10 |顯示全部樓層
7303# muitau
皮膚仲滑一滑 , 腸胃都滑一滑
======================

咁你都要食多D嗱!

食埋紅棗咪面色紅潤囉!

食埋紅棗咪面色紅潤囉!
回復

Jennie 發表於 2009-6-10 23:21:29 |顯示全部樓層
老師,你番嚟拿? 晚上好!
公主送我的枇杷新出的葉捲起呀,係唔係有菌要噴噴葯呢?
回復

花園仔 發表於 2009-6-10 23:24:04 |顯示全部樓層
7305# lamolympia
花Sir呀:我用你個方法醃既酸薑。成功左呀!重好好食添!可惜D薑就辣左D!
==========================================

我都話要買D脆嫩嘅子薑啦!
俗語都有話
<薑係老嘅辣>丫馬!
下次小心D嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-10 23:28:17 |顯示全部樓層
7311# Jennie
老師,你番嚟拿? 晚上好!
公主送我的枇杷新出的葉捲起呀,係唔係有菌要噴噴葯呢?
====================================

你好! 有菌啵, 嗱嗱聲噴藥啦, 以免越惹越多呀!
回復

花園仔 發表於 2009-6-10 23:45:26 |顯示全部樓層
7307# alilovebyj
老師…收咗你d無架豆角,今天煮來吃…好味啊!外皮有點粉粉的,有口感啊!
==============================================

你好! 嗰隻無架豆角幾好食架!
我試過整小炒送潮州粥好正呀!
料:
粟米粒, 無架豆角粒, 菜甫粒(榨菜粒), 瘦肉粒, 七彩靚椒粒(去囊去核).

附<七彩靚椒>食法:
原隻切 -- 勁辣
去核 -- 大辣
去囊去核 -- 中辣~小辣

又: 今日寄咗兩種蕃薯苗俾你同積媽種呀!
大葉種蕃薯苗 -- 非常好食夾大件!
鷹爪葉種蕃薯苗 -- 勁好食!
回復

muitau 發表於 2009-6-10 23:45:40 |顯示全部樓層
老師晚安,

請問你有無虎杖根, 本來唔想麻煩你,
不過po左後暫時未見有緣人

詳見: http://www.hkplants.com/thread-35859-1-1.html
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-10 23:53:12 |顯示全部樓層
7307# alilovebyj
==============================================

你好! 嗰隻無架豆角幾好食架!
我試過整小炒送潮州粥好正呀!
料:
粟 ...
花園仔 發表於 2009-6-10 23:45

多謝老師呀 ~~~~ 我今晚奸奸清好D位 , 可以種好多蕃薯苗喇 ~~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-6-10 23:58:04 |顯示全部樓層
7304# Freestar
花老師!我現在追緊你的貼,但未看完!~
可以讓問一個問題嗎?不知你們有否討論過!

剛剛上去天台!~我用支竹搞下d泥,突然很多很細小的小昆蟲飛過來(3mm),全身黑色的,頭頭尖小,尾部尖修長,,有些豎起,開頭以為沒什麼的!(因之前都見過)
但,突然覺得被野咬,一看,它們咬我!癢癢的!
我打死幾只,又飛幾只過來,我退後幾步,它們又跟著飛伏過來!
我的手腳,衣服,都看到它們,數量挺多.
我不停打它們,它們不停飛過來咬我!打
於是,為有走老.......

花老師,請問是什麼來的!因太細小,我又沒相機影不到!
不得了,愈來愈癢.
我之前見過它們在花葉上,很多.不知是咪因為甘,落了很多葉.
=================================================

你好!
因為睇唔到蟲蟲嘅樣, 都唔知係乜嘢蟲呀.
最好你去<病蟲害篇>嗰度出個帖,
或者嗰度有網友帮到你呢 -- 話曬佢地專D吖馬!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 00:02:16 |顯示全部樓層
7315# muitau
老師晚安,
請問你有無虎杖根, 本來唔想麻煩你,
不過po左後暫時未見有緣人
========================

真係唔好意思嘞, 對於<虎杖根>我都係冇緣人呀!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 00:18:41 |顯示全部樓層
呢棑陸續有茄子收嘞!
茄子嫩嫩致好食架, 滑滑吖馬!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 00:23:15 |顯示全部樓層
花槽上嘅靚椒開始熟囉!
回復