乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207977 19822
farfeifar 發表於 2009-6-5 13:39:40 |顯示全部樓層
7181# moontsang
你本身支支條變紅可能開始木質化呀?
我個d都係紅紅啡啡下就會變木架喇!
回復

moontsang 發表於 2009-6-5 18:17:56 |顯示全部樓層
7181# moontsang
你本身支支條變紅可能開始木質化呀?
我個d都係紅紅啡啡下就會變木架喇!
farfeifar 發表於 2009-6-5 13:39

今晚返去再硏究下先........
回復

lamolympia 發表於 2009-6-5 19:17:31 |顯示全部樓層

花sir: 我仲未睇完你d帖,不過多謝你教既醃子薑秘方,我要求好高架,我會照你方法做add10icon 。
回復

Caribbean 發表於 2009-6-5 19:37:37 |顯示全部樓層

老師老師:

我的玩具南瓜從種子開始種了兩個月, 一共有五棵, 從開始擔心發唔發倒芽, 到可唔可以長大, 長大後出唔出花 'lum', 開唔開倒花, so far so good, 最近兩個星期公花每天都有一兩朵開, 渴望了很久終於比我見到有三朵 girl 花, 前天以為佢會開, 留定兩朵公花在雪柜'念'住幫佢受粉, 點知佢未開就開始謝了, 重'lar'埋一'jup'添, 另外一朵girl 花又係同樣命運, 好失望, 老師, 有乜方法可以令我D南瓜結到果啊, 謝謝!

未開就開始謝了

未開就開始謝了

好可憐呀!

好可憐呀!

我的五棵玩具南瓜

我的五棵玩具南瓜
回復

花園仔 發表於 2009-6-5 21:04:07 |顯示全部樓層
eliho棵羅漢松有蚜蟲喎,
我話唔緊要啦,
蟲啫, 噴吓<綠油油>過幾日用水冲走D蟲C咪OK囉!

羅漢松出新葉囉!
回復

eliho 發表於 2009-6-5 21:35:56 |顯示全部樓層
eliho棵羅漢松有蚜蟲喎,
我話唔緊要啦,
蟲啫, 噴吓過幾日用水冲走D蟲C咪OK囉!

羅漢松出新葉囉!
花園仔 發表於 2009-6-5 21:04

老師棵羅漢松好高大呀!!!
仲有花花添!!!
好靚呀!!!
我棵仲係盆栽,好細棵,
之前係種在室內的,見呢幾日有太陽,就比佢曬曬太陽囉,
點知就惹來左蚜蟲,依家搞到好似有心理陰影咁,
驚其他植物都有,咁就死得喇!!!
回復

花園仔 發表於 2009-6-5 21:36:36 |顯示全部樓層
7185# Caribbean
老師老師:
我的玩具南瓜從種子開始種了兩個月, 一共有五棵, 從開始擔心發唔發倒芽, 到可唔可以長大, 長大後出唔出花 'lum', 開唔開倒花, so far so good, 最近兩個星期公花每天都有一兩朵開, 渴望了很久終於比我見到有三朵 girl 花, 前天以為佢會開, 留定兩朵公花在雪柜'念'住幫佢受粉, 點知佢未開就開始謝了, 重'lar'埋一'jup'添, 另外一朵girl 花又係同樣命運, 好失望, 老師, 有乜方法可以令我D南瓜結到果啊, 謝謝!
========================================================

你好!
普通南瓜好易種嘅啫, 但特別D嘅南瓜通常都有D難度嘅, 係我好少種嘅原因!
我都好希望大家種得到, 以便將種植經驗分享架!

一般南瓜仔仔未開花就枯萎嘅原因有:
體弱唔夠養份
授粉唔成功(人工授粉早上花開两小時內最好)
俾果蠅針咗
連續豪雨天氣
該種南瓜唔適合本地栽種(天氣問題)

花開前後有冇一直施吓薄肥尤其係<鉀肥>亞?

我嘅長條南瓜

笠袋係正道

笠袋係正道

等熟

等熟

種多棵

種多棵
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-5 22:44:10 |顯示全部樓層
連續豪雨天氣
===============
無錯啊!老師送我的南瓜,兩隻,就係因為咁掛咗彩啦!add8icon
回復

Caribbean 發表於 2009-6-5 22:57:33 |顯示全部樓層

老師老師:

唔該哂!我係剛開始學種農作物, 之前都係種D室內觀葉植物, 去年般去有露台開始學種開花植物如勒杜娟等等, 都係種得麻麻, 玩具南瓜係好大挑戰, 由種子種到開花已經幾滿足, 如果種到南瓜簡直開心到不得了.
我明白我是用盆種, 好可能體弱唔夠養份, 唯有照老師講, 再加D鉀肥, 希望能結到果喇!
老師, 再次唔該哂!
回復

花園仔 發表於 2009-6-5 23:39:54 |顯示全部樓層
7189# alilovebyj
無錯啊!老師送我的南瓜,兩隻,就係因為咁掛咗彩啦!
=================================
alison好!
唔好傷心洛, 瓜類植物一般藤蔓綿長枝繁葉茂, 供應水份養料咁繁重嘅源起梗係根莖啦!
連續豪雨天氣令泥土棑水格外吃力, 用盤栽種更加係不能承受之重啦! -- 吽爛根情況好平常啫!
到咗天氣好轉艷陽高掛, 枝葉要求嘅水份吽孄咗嘅根無法全力供應, 引至枝葉缺水迅速死忙囉!
點解種地會好少少呢, 同樣問題出現時種地嘅根分佈面較寬廣, 吽爛根情況風險會被攤分.
最重要一點係種地嘅瓜藤蔓中會生出一D附助根, 可以帮助分擔主根去吸取養份架,
盤種爬架就少咗呢個優點嘞! 所以咪地種命硬D囉!

種地嘅長條南瓜命硬D架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 00:13:26 |顯示全部樓層
天氣咁熱呢度咁冷, 係時候講:
晚安+早晨!

嗰晚大雨好彩勤力將幾盤火球花搬到有遮蓋嘅地方唧!
回復

may.sun 發表於 2009-6-6 00:15:55 |顯示全部樓層
7192# 花園仔

老師,晚安+早晨!
今日行花墟見到,但冇老師d咁紅咁密lor~
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 00:21:22 |顯示全部樓層
7193# may.sun
今日行花墟見到,但冇老師d咁紅咁密lor~
========================

梗係! 最衰係花開最靚嗰陣剛剛天氣轉壞,
冇影低佢最靚嘅一刻, 真係對佢唔住洛!
回復

may.sun 發表於 2009-6-6 00:24:14 |顯示全部樓層
7194# 花園仔
所以米5買lor~

老師我今晚乖嗎~
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 00:36:28 |顯示全部樓層
7195# may.sun
老師我今晚乖嗎~
==============================

到而家你都未明白琴晚我講乜嘢!
我只係想話俾你地知我係用乜嘢格式回帖, 我點解要咁做嘅!

我話你地嘅回复好求其, 成日浪費網絡資源啵, 而且版面凌亂唔整潔美觀啫!!

嗱! 好易啫, 想回復人地乜嘢
咪<cope>咗人地嘅問題先,
然後至按<回復>後<paste>翻落去囉.
跟手整行分隔綫至回答人地嘅問題啦, 嘥得你幾多秒唧!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-6 01:26:01 |顯示全部樓層

噢噢~老師d椒椒成熟o左架喇?
青bbo既??
美新唔聽書
老師想我地好似佢咁回帖呀,
等d人咪唔駛look上look落咁睇d對答law!
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-6 09:47:44 |顯示全部樓層
盤種爬架就少咗呢(生出輔助根)個優點嘞!
種地嘅長條南瓜命硬D架!
==========================
無錯啊!我將條莖掛了上架,想搵個位埋係泥等佢生輔助根都無,加上我又將側芽剪除,所以就更難處理。

看來,我都係要留一兩條側芽,引番佢落地,埋泥生根至得!

老師d燈籠椒係綠色種啊??

回復

JicJicmom 發表於 2009-6-6 10:02:33 |顯示全部樓層
老師早晨 ~~~~~~
積媽0既粟米 "又" 出左浮根 ...... 今次浮上左一節 , 我又加泥 KUM 實佢 ~
其實 .... 佢會出幾多次浮根架 ? 浮咁多次正常嘛 ? 我仲未見到囡囡呢 ......
唔該老師呀 ~~~ ^.^
回復

may.sun 發表於 2009-6-6 10:12:12 |顯示全部樓層
7196# farfeifar

等d人咪唔駛look上look落咁睇d對答law!
==============================
我明架
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-6 10:26:09 |顯示全部樓層

我明架
may.sun 發表於 2009-6-6 10:12

明咗又唔跟住做~嘎~
回復