乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207975 19822
Decmar 發表於 2009-6-7 14:31:31 |顯示全部樓層
7177# 花園仔

你好! 呢盆蕃茄苗暫時唔好換盆住, 種吓先, 出個新帖請教吓網友, 既學到嘢又結識到新朋友.
然後睇多D帖, 由基礎做起仲容易入手啦!

===============================================

老師, 就係睇到呢個post, 令我鼓起勇氣出個帖將自己嘅心血post上o黎...等大家可享吓自己種嘢嘅喜悅...
雖然我個天台仔同老師個花園仔比,簡直係蚊比同牛比, 不過我會好努力咁睇多d帖, 學多d試多d, 目標係種出o黎嘅成果, 除咗自己可以食之外, 仲可以分享埋比d親朋戚友品嚐吓.....
回復

farfeifar 發表於 2009-6-7 19:14:22 |顯示全部樓層
7219# cookie20002005
花老師我想問你d白青瓜係邊到買架,我今日去過衫兄度問,佢話冇得賣呀,唔知可以係邊到買到呢
========================================================

寄D俾你囉! ...
花園仔 發表於 2009-6-7 14:09

老師我都想要d啊~hehe
回復

花園仔 發表於 2009-6-7 20:05:50 |顯示全部樓層
7222# farfeifar
老師我都想要d啊~hehe

=========================

好啦!

大家好!

白色長條青瓜好生養令我對今季嘅青瓜類種植又雄心勃勃洛,
白色種過就算洛, 唔再種洛留翻俾你地過癮啦.

我準備再種壽司青瓜 -- 全人工授粉種植, 睇吓成績點囉, 發緊芽架罅!

不停開花結瓜嘅白色長條青瓜!

呢個兄朝摘得!

呢個兄朝摘得!
回復

miku 發表於 2009-6-8 00:07:54 |顯示全部樓層
D白色青瓜好靚呀, 我都係第一次見呢種色青瓜, 仲以為只係得青色滑面, 或者係有粒粒面...
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-8 00:28:40 |顯示全部樓層
我準備再種壽司青瓜 -- 全人工授粉種植, 睇吓成績點囉, 發緊芽架罅!

=========================================
是貼漏了發芽照嗎??

我呢季好失敗,只出產了一條青瓜咁多!

去年也只是一條。看來,我還是不會種青瓜!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-8 08:33:52 |顯示全部樓層
7220# 花園仔
花老師我想問你d白青瓜係邊到買架,我今日去過衫兄度問,佢話冇得賣呀,唔知可以係邊到買到呢
========================================================

寄D俾你囉!
=================================================================================
好呀,多謝花老師,我會好比心機種架
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 09:58:54 |顯示全部樓層
7227# cookie20002005
============================

好吖!
我冇俾心機都種到洛,
你俾心機種實得啦, 唔係亂噏架!

剛剛摘嘅:

種到種籽包說明嘅尺寸嘞!

種到種籽包說明嘅尺寸嘞!

半斤有多呀!

半斤有多呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-8 10:04:43 |顯示全部樓層
老師早晨 ~~~~
我同呢D淺色瓜瓜真係無乜緣份 ~~翠玉瓜 / 白長青瓜 / 萍果白青瓜 / 白玉苦瓜全部都發唔出芽 .
不過我會再接再厲 !!! 尋日響街市度又拎左D豆渣返來做基肥 ~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 10:06:52 |顯示全部樓層
7225# alilovebyj
是貼漏了發芽照嗎??
我呢季好失敗,只出產了一條青瓜咁多!
去年也只是一條。看來,我還是不會種青瓜!

再接再厲啦, 試唔試吓白色長條青瓜吖!

補翻發芽照嘞!

當勞有六兄弟, 我都唔執輸架!

六兄弟棑開陣勢

六兄弟棑開陣勢

等緊搬大屋

等緊搬大屋
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 10:34:45 |顯示全部樓層
7229# JicJicmom
老師早晨 ~~~~
我同呢D淺色瓜瓜真係無乜緣份 ~~翠玉瓜 / 白長青瓜 / 萍果白青瓜 / 白玉苦瓜全部都發唔出芽 .
不過我會再接再厲 !!! 尋日響街市度又拎左D豆渣返來做基肥 ~~
==================================================

積媽早晨!
我都好少種白色瓜瓜架, 白玉苦瓜好靚, 可惜冇乜味剩係獨沽一味<白玉苦瓜汁>好飲.
其他有緣都可以試試嘅!
再接再厲啦, 實得架!

雷公鑿又黎嗱!

公

乸

做完嘢咪笠袋囉!

做完嘢咪笠袋囉!
回復

Workingbee 發表於 2009-6-8 12:03:55 |顯示全部樓層
花老師早晨呀,我有個問題想請教下你:
我係上個星期落左花生fu,骨粉係泥裡,吽左佢一個星期,尋日抄下D泥,發生有好多白色既肥虫,佢地有冇害架, 佢地會唔會食左我D植物架?
IMG_0501 (Small).JPG
回復

月光光 發表於 2009-6-8 12:52:24 |顯示全部樓層
7227# cookie20002005

好吖!
我冇俾心機都種到洛,
你俾心機種實得啦, 唔係亂噏架!

剛剛摘嘅: ...
花園仔 發表於 2009-6-8 09:58

======================

之前見到老師d白青瓜種得好靚,所以上星期六買左d種子,
已急不及待落種啦,希望種到一d成績o
回復

i4kai 發表於 2009-6-8 17:20:43 |顯示全部樓層
我係上個星期落左花生fu,骨粉係泥裡,吽左佢一個星期,尋日抄下D泥,發生有好多白色既肥虫,佢地有冇害架, 佢地會唔會食左我D植物架? ...
Workingbee 發表於 2009-6-8 12:03

==================================
我都見過呢啲蟲
我包花生麩,唔小心入左啲水之後
結果生左好多條呢種蟲仔,大約2-3cm長
我當時覺得佢地可能對泥土有益,所以同啲花生麩一齊放左入花盤
現在我重保留住呢啲蟲

花老師,我地有冇做錯呀?
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 21:20:20 |顯示全部樓層
7232# Workingbee
我係上個星期落左花生fu,骨粉係泥裡,吽左佢一個星期,尋日抄下D泥,發生有好多白色既肥虫,佢地有冇害架, 佢地會唔會食左我D植物架?
==================================================

你好!
呢D好多白色嘅肥虫應該係蒼蠅蛆蟲, 佢主要食腐植物質, 我諗佢唔會食植物嘅!
反而泥土內有D大肥蟲數量好少但會食植物嘅根架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 21:28:37 |顯示全部樓層
7234# i4kai
我都見過呢啲蟲
我包花生麩,唔小心入左啲水之後
結果生左好多條呢種蟲仔,大約2-3cm長
我當時覺得佢地可能對泥土有益,所以同啲花生麩一齊放左入花盤
現在我重保留住呢啲蟲

花老師,我地有冇做錯呀?
=============================================

你好!
蟲蟲大多唔係好嘢架罅.
就算號稱益蟲嘅蚯蚓, 數量多過頭一樣有害架 -- 佢唔夠嘢食植物D根咪照樣食!
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 21:44:56 |顯示全部樓層
大家好!
下午寄出咗D種籽, 兄日大家就會收到架罅!
Ivy及花花, 在此講聲唔好意思, 因為白色長條青瓜只剩翻3粒種籽,
我寄咗2粒俾Ivy, 花花得1粒乍, 希望唔好嫌棄呀!(不過信封入邊仲有其他種籽嘅!)

至於收到<靚椒>及<七彩靚椒>嘅朋友注意用手摸過種籽千祈唔好摸眼鼻啵!(勁慶架!)
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 21:51:41 |顯示全部樓層
又落雨嘞! 唔淋得嗰D至愛咪辛苦D搬搬佢囉!

九里香淋得多D花咪跌到一地都係!
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 21:57:15 |顯示全部樓層
蘆薈唔怕雨淋, 但淋得多D泥實曬唔去水一樣會吽爛根架!

新種嘅蘆薈出咗BB啵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 22:37:20 |顯示全部樓層
CC吓嘅秋葵呢幾日又靚翻D咁啵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 22:39:28 |顯示全部樓層
今日仲開花添!
回復