乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207804 19848
小寶 發表於 2009-6-11 00:23:49 |顯示全部樓層
7301# 小寶
我唔識,所以搭唔到咀. 不過我有一粒田七 (NUAGE相贈的)
==================================
大家好!
=
仲得意呀又粗生, 想唔想種吖?
花園仔 發表於 2009-6-10 11:09 PM

老師好!
今天影的NUAGE三七~
都出左條藤

另外馬鞍藤也出走了~
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 00:26:01 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

<洛神花>丑係丑樣D, 不過都幾壯健架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 00:34:03 |顯示全部樓層
7321# 小寶
都出左條藤
=======================

小寶呀! 田七(三七)躝籐嘅咩?
回復

小寶 發表於 2009-6-11 00:42:17 |顯示全部樓層
7321# 小寶
都出左條藤

花園仔 發表於 2009-6-11 12:34 AM

唔通我記錯? 佢根部好似一條冬蟲草咁架~~
回復

nuage 發表於 2009-6-11 00:47:37 |顯示全部樓層
7321# 小寶
都出左條藤

花園仔 發表於 2009-6-11 00:34

老師好,我買返嚟種嘅時候,老板話係田七,我仲有一種,唔同葉形嘅田七,係元朗街邊婆仔度買,不過唔記得邊棵係
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 01:03:13 |顯示全部樓層
7325# nuage
老師好,我買返嚟種嘅時候,老板話係田七,我仲有一種,唔同葉形嘅田七,係元朗街邊婆仔度買,不過唔記得邊棵係
====================================================

唔使緊張! 慢慢黎!
嗱<田七>之所以叫<三七>原因係佢每棵有三條葉柄, 每條葉柄上往往有七塊葉, 所以叫<三七>囉!
回復

小寶 發表於 2009-6-11 01:20:13 |顯示全部樓層
7325# nuage
====================================================

唔使緊張! 慢慢黎!
嗱之所以叫原因 ...
花園仔 發表於 2009-6-11 01:03 AM

頭先出去睇, 有8片葉和1條藤
回復

紅月姐姐 發表於 2009-6-11 04:21:43 |顯示全部樓層
花園仔呀...你就好啦 好多收成T^T!
話你知我得10歲=333=
可以既話可以比1個蕃薯我嗎/ \
成10歲人燴蕃薯都未食過T^T
回復

mono 發表於 2009-6-11 13:39:01 |顯示全部樓層
老師,其實花老師迷茄係乜野品種?(我想問好耐㗎嘑)
回復

farfeifar 發表於 2009-6-11 16:00:30 |顯示全部樓層
呢棑陸續有茄子收嘞!
茄子嫩嫩致好食架, 滑滑吖馬!
花園仔 發表於 2009-6-11 00:18

老師有問題:
我覺得我而家種d野有d "k形"
同一品種o既茄子上年種d葉size就同老師你棵茄子差唔多;
但今年種個棵d葉大得好離譜, 差不多全部都大過塊面...
大肉茄葉一塊(係一塊,唔係一條)都成隻手掌咁大...係咪下肥唔均所致呢?
我基肥係1份花生麩+1份肉骨粉+1份豐收1號+1/3份紅牛+20份泥
牛好就溝1/3普通泥用, 7-10日追一次肥, 有時係麩水,有時係肉骨粉,有時係豐收1號...
跟住見佢出花出果就會係泥面沈d紅牛(8"-10"盆1茶匙左右)
有冇咩問題咁呢?
回復

muitau 發表於 2009-6-11 16:05:45 |顯示全部樓層

7330# farfeifar

記得老師講過葉大係花生麩多,不過睇你份量又唔似播.
回復

farfeifar 發表於 2009-6-11 16:18:49 |顯示全部樓層
7331# muitau
唔知啊,種到覺得有d恐怖姐...
回復

barbeemak 發表於 2009-6-11 17:17:53 |顯示全部樓層

你呢個唔係叫花園仔, 應該叫大大農場
回復

eliho 發表於 2009-6-11 17:20:11 |顯示全部樓層
你呢個唔係叫花園仔, 應該叫大大農場
barbeemak 發表於 2009-6-11 17:17

應該叫大地主!!!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 17:54:11 |顯示全部樓層

7330# farfeifar
老師有問題:
我覺得我而家種d野有d "k形"
同一品種o既茄子上年種d葉size就同老師你棵茄子差唔多;
但今年種個棵d葉大得好離譜, 差不多全部都大過塊面...
大肉茄葉一塊(係一塊,唔係一條)都成隻手掌咁大...係咪下肥唔均所致呢?
我基肥係1份花生麩+1份肉骨粉+1份豐收1號+1/3份紅牛+20份泥
牛好就溝1/3普通泥用, 7-10日追一次肥, 有時係麩水,有時係肉骨粉,有時係豐收1號...
跟住見佢出花出果就會係泥面沈d紅牛(8"-10"盆1茶匙左右)
有冇咩問題咁呢?
==============================================

花花好!
我去貴帖睇過1374#嗰張茄子圖, 冇嘢啵, 又有茄子又有花葉色青綠丫....
用窄盆種到咁嘅成績算OK架罅!
塊葉係大咗D因為棵嘢D葉疏丫馬, 佢要足夠面積嘅葉面黎做光合作用咪谷大佢囉!
等棵嘢出多D橫枝及葉時, D葉就會細翻嘞!
冇乜補充洛....
我吉吉12吋盤落紅牛鉀5公克.

嘩!大過塊臉啵!

嘩!大過塊臉啵!

D葉疏lingling咪大大塊囉!

D葉疏lingling咪大大塊囉!

都係幾大架D葉!

都係幾大架D葉!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 18:02:09 |顯示全部樓層
7329# mono
老師,其實花老師迷茄係乜野品種?(我想問好耐㗎嘑)
=================================
原生係雀仔担黎牆邊生嘅, 好多年洛....
已知佢適合本地種植, 產量豐富唧!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-11 18:18:01 |顯示全部樓層
7335# 花園仔
花花好!
我去貴帖睇過1374#嗰張茄子圖, 冇嘢啵, 又有茄子又有花葉色青綠丫....
用窄盆種到咁嘅成績算OK架罅!
塊葉係大咗D因為棵嘢D葉疏丫馬, 佢要足夠面積嘅葉面黎做光合作用咪谷大佢囉!
等棵嘢出多D橫枝及葉時, D葉就會細翻嘞!
冇乜補充洛....
我吉吉12吋盤落紅牛鉀5公克.
多謝老師旨點!等我仲驚佢中o左d生化毒...
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 22:40:33 |顯示全部樓層
大家好!
請睇翻甜薰衣草由插枝到開花情况:
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 22:47:08 |顯示全部樓層
順便睇吓<蝦夷蔥>剪收後大得幾快!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 23:02:04 |顯示全部樓層
無架豆角尾聲嘞, 但疏疏落落仍有貢獻呢!
下年會早D種架罅!
回復