乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193385 19822
花園仔 發表於 2009-6-6 10:35:17 |顯示全部樓層

7196# farfeifar
美新唔聽書
老師想我地好似佢咁回帖呀,
等d人咪唔駛look上look落咁睇d對答law!

7199# may.sun
我明架

=======================================

大家好!
明就好啦!
如果剩係單對單有好多地方可以利用格, 好似短消息, MSN....

我地體呢度雖然one by one對答, 但意義係唔同架,
原因係除咗話俾對方知外仲會同大家分享架馬,
為咗令大家都能夠迅速清楚帖子講緊乜嘢,
簡單, 直接, 清晰整潔咁表達體版面上,
做得到嘅話, 係唔係人人都樂見呢!
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 10:45:46 |顯示全部樓層
老師早, 我終於1-360都睇晒啦, 我仲將一d有用既資料另外copy存底tim,感謝老師無私既分享呀add6icon
講開南瓜, 我都有個問題, 俾佢爬架定"lan"地好呢??
如果爬架,結果時會唔會唔夠力趺瓜ka?
如"lan"地係咪要好多地方呢?
(p.s.:我係用盆種係天台)
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 10:58:44 |顯示全部樓層
7196# farfeifar
噢噢~老師d椒椒成熟o左架喇?
青bbo既??

7197# alilovebyj
老師d燈籠椒係綠色種啊??

====================================

呢D係彩色燈籠椒黎架, 朋友話要食辣椒炒肉絲喎, 咪....  
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 11:10:42 |顯示全部樓層
7198# JicJicmom
老師早晨 ~~~~~~
積媽0既粟米 "又" 出左浮根 ...... 今次浮上左一節 , 我又加泥 KUM 實佢 ~
其實 .... 佢會出幾多次浮根架 ? 浮咁多次正常嘛 ? 我仲未見到囡囡呢 ......
唔該老師呀 ~~~ ^.^
==============================================

積媽早晨!
唔會出好多浮根架罅, 況且就算再出都唔使再冚泥嘞, 佢會往下尋泥架!
浮咁多次正常嘛 ? -- 正常格, 好似孕婦要吸收營養咁之馬, 佢有咗身幾個肚未見都得格!

琴日食嘅白色<台東糯米粟>

琴日食嘅白色<台東糯米粟>

就黎摘得嘅紫紅色<海南糯米粟>

就黎摘得嘅紫紅色<海南糯米粟>
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 11:24:41 |顯示全部樓層
7202# moontsang
老師早, 我終於1-360都睇晒啦, 我仲將一d有用既資料另外copy存底tim,感謝老師無私既分享呀
講開南瓜, 我都有個問題, 俾佢爬架定"lan"地好呢??
如果爬架,結果時會唔會唔夠力趺瓜ka?
如"lan"地係咪要好多地方呢?
(p.s.:我係用盆種係天台)
======================================
NATNATMA早,
各有好處, 躪地着數D,
用盆種爬架躪地都晤係用好多地方唧....
(睇吓盤幾大泥幾多啦, 如果用發泡膠箱装滿泥條藤蔓都可以跑成個天台架)
担心唔夠力跌瓜咪整個架實淨D囉! 我反而担心個瓜唔夠大洛!

天台盆種南瓜問題可以同Alison溝通吓架!
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 11:38:13 |顯示全部樓層
NATNATMA早,
各有好處, 躪地着數D,
用盆種爬架躪地都晤係用好多地方唧....
(睇吓盤幾大泥幾多啦, 如果用發泡膠箱装滿泥條藤蔓都可以跑成個天台架)
担心唔夠力跌瓜咪整個架實淨D囉! 我反而担心個瓜唔夠大洛!

天台盆種南瓜問題可以同Alison溝通吓架!
============================================
唔該老師
BT: 你點知我係natnatma既add3icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-6 11:39:18 |顯示全部樓層
7198# JicJicmom
老師早晨 ~~~~~~
積媽0既粟米 "又" 出左浮根 ...... 今次浮上左一節 , 我又加泥 KUM 實佢 ~
其實 .... 佢會出幾多次浮根架 ? 浮咁多次正常嘛 ? 我仲未見到囡囡呢 ......
唔該老師呀 ~~~ ^.^
==============================================
積媽早晨!
唔會出好多浮根架罅, 況且就算再出都唔使再冚泥嘞, 佢會往下尋泥架!
浮咁多次正常嘛 ? -- 正常格, 好似孕婦要吸收營養咁之馬, 佢有咗身幾個肚未見都得格!

多謝老師回覆呀 ~~~ 嚇得我呀 ....以為要次次加 ..... 嘩 ~ 邊得掂呀.....
有咗身幾個肚未見都得格----> 即時明白哂 ~
不過積媽學精左架喇 ~ 下次會用一隻0岩0既盤去種粟米架喇 ~
唔該哂呀老師 ~~ ^^
回復

may.sun 發表於 2009-6-6 11:47:27 |顯示全部樓層
老師好,今朝見到紅潺出左一隻芽喇~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 11:50:43 |顯示全部樓層
7206# moontsang
你點知我係natnatma既
=====================

個個都知喇, 你估我特別D咩!

嗱, 點解我<時時有機>吖.
睇吓咪知囉! -- 尖葉莧菜其中嘅DD咋!
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 12:06:21 |顯示全部樓層
個個都知喇, 你估我特別D咩!

嗱, 點解我<時時有機>吖.
睇吓咪知囉! -- 尖葉莧菜其中嘅DD咋!
==============================
OH~~等我仲以為其實我地係相識既TIM
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 12:19:22 |顯示全部樓層
7208# may.sun
老師好,今朝見到紅潺出左一隻芽喇~~
========================

美新好!
紅潺菜好粗生嘅啫, D核跌落地都生喇!

即拍俾你睇洛!

即拍俾你睇洛!
回復

may.sun 發表於 2009-6-6 12:24:44 |顯示全部樓層
7211# 花園仔

紅潺菜好粗生嘅啫, D核跌落地都生喇!
=======================
係出芽耐左d咁姐~
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 19:01:00 |顯示全部樓層
講吓 <Y牌 - 白色長條青瓜> 啦!
種咗3棵體花槽度, C咗1棵得翻2棵咋!
初初唔識郁, D葉又俾潛潛攻擊, 諗住冇乜希望架罅.
點知佢突然生性, 猛咁開花結瓜....
食咗十幾隻嘞仲有十幾隻掛緊果呀!
找尋點解咁多產嘅原因,
一係Y牌嘅青瓜種籽好多產架,
另一原因種植前曾放夠基肥(花生麩粉+肉骨粉+紅牛鉀)
大約7-8日就施以薄肥(花生麩水), 開花前更體泥面灑咗<紅牛鉀>呢!

今日又摘咗幾條....

瓜瓜同靚椒, 七彩靚椒種籽合照.

瓜瓜同靚椒, 七彩靚椒種籽合照.

幾重稱架!

幾重稱架!

一個成半磅重.

一個成半磅重.

瓜瓜同蕃茄仔合照.

瓜瓜同蕃茄仔合照.
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-6 19:15:39 |顯示全部樓層
花老師我想問種龍莉葉有咩要留意架,我買左一盆返嚟,但係唔係好識打理呀
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 19:36:47 |顯示全部樓層
7214# cookie20002005
花老師我想問種龍莉葉有咩要留意架,我買左一盆返嚟,但係唔係好識打理呀
==========================================

好易種啫, 使乜識打理吖!
我求其種乍, 間中淋吓花生麩水囉!

用唔曬咪曬乾保存囉!

琴日....

琴日....
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-6 19:40:22 |顯示全部樓層
7214# cookie20002005
==========================================

好易種啫, 使乜識打理吖!
我求其種乍, 間中淋吓花生麩水囉!

用唔曬咪 ...
花園仔 發表於 2009/6/6 19:36

嘩add7icon 老師你有咁多,好勁呀
回復

bonbon1 發表於 2009-6-6 21:04:43 |顯示全部樓層
花老師d 瓜又多產又大隻, 皮光肉滑, 一定好好食. add14icon
回復

花園仔 發表於 2009-6-6 21:45:46 |顯示全部樓層
7217# bonbon1
花老師d 瓜又多產又大隻, 皮光肉滑, 一定好好食.
==============================

真係幾好食架, 我試過幾種食法架罅!

補翻張今朝拍嘅瓜瓜相先....
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-7 13:53:07 |顯示全部樓層
花老師我想問你d白青瓜係邊到買架,我今日去過衫兄度問,佢話冇得賣呀,唔知可以係邊到買到呢add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-6-7 14:09:28 |顯示全部樓層
7219# cookie20002005
花老師我想問你d白青瓜係邊到買架,我今日去過衫兄度問,佢話冇得賣呀,唔知可以係邊到買到呢
========================================================

寄D俾你囉!
回復