乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210476 19848
花園仔 發表於 2009-3-26 21:54:30 |顯示全部樓層
5400# 小寶
唔識
平時移苗後會落d石灰, 點樣防菌就唔知點做咯~
=============================

嗱! 呢棑咁多人中招要噴藥, 下次不而臨結果前噴定藥作預防仲化算啦!(我諗)
回復

EE閒人 發表於 2009-3-26 21:56:24 |顯示全部樓層
五角豆係唔係 lady finger
應該係嘞, 朋友體日本帶翻黎嘅, 散装俾我架冇樣睇仲剩翻3粒乍!

亦即是秋葵,夏天植物,成長有一米高,d花好靚,結果便是lady's finger,可切片加醋加豉油生食或炆咖哩,好有益的。等陣 post d 相一齊看下。
回復

小寶 發表於 2009-3-26 21:56:45 |顯示全部樓層
都好, 有d未有菌(啋啋啋啋!)
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 22:09:30 |顯示全部樓層

5402# EE閒人
應該係嘞, 朋友體日本帶翻黎嘅, 散装俾我架冇樣睇仲剩翻3粒乍!

亦即是秋葵,夏天植物,成長有一米高,d花好靚,結果便是lady's finger,可切片加醋加豉油生食或炆咖哩,好有益的。等陣 post d 相一齊看下。
=============================================

你好!
俾種籽我嘅朋友話佢爬架喎!

D葉唔似秋葵啵!
回復

EE閒人 發表於 2009-3-26 22:10:16 |顯示全部樓層
葵花好靚唷; d葉形都唔錯;成paul 都靚! RIMG0770a.jpg RIMG0775a.jpg RIMG0778a.jpg
回復

EE閒人 發表於 2009-3-26 22:16:08 |顯示全部樓層
花園仔好:
我種過台灣種中國種,都不爬,可看圖。那五角豆是否即是秋葵呢?!
回復

小寶 發表於 2009-3-26 22:20:08 |顯示全部樓層
5402# EE閒人

亦即是秋葵,夏天植物,成長有一米高,d花好靚,結果便是lady's finger,可切片加醋加豉油生食或炆咖哩,好 ...
花園仔 發表於 2009-3-26 10:09 PM

老師您睇下呢條link, 似係四角豆/四棱豆喇~~~
http://www.wuhanagri.gov.cn/market/wenzhang.asp?NewsID=4273
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 22:25:22 |顯示全部樓層
講起種籽, 今日收咗D羅馬生菜種籽呢!
見佢跌落地下嘅都發咗芽洛!
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 22:30:01 |顯示全部樓層
5407# 小寶
============================

睇黎叻小寶啱啵, 朋友報大數講多一隻角呀!
回復

EE閒人 發表於 2009-3-26 22:31:48 |顯示全部樓層
http://www.wuhanagri.gov.cn/market/wenzhang.asp?NewsID=4273

睇d葉形又唔太似老師相中果d,可能要大一些才確實!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-26 22:33:46 |顯示全部樓層
5376# alilovebyj

唔係架, 一樣嘅啫, 開花前都好丑樣架, 我帮佢化 ...
花園仔 發表於 2009-3-26 00:15

噫﹑係喎!一樣都係咁長!
我見過白骨的 (還是白勒)那一種,葉子比較短…好像挺不錯!
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 22:41:10 |顯示全部樓層
5411# alilovebyj

alison好!
呢隻蕃薯葉又係超嫩滑架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 22:45:05 |顯示全部樓層
5410# EE閒人
睇d葉形又唔太似老師相中果d,可能要大一些才確實!
===============================

你好!
點都好啦, 遲D先算囉, 兩種都喜歡嘅未種過丫馬!
回復

EE閒人 發表於 2009-3-26 22:46:57 |顯示全部樓層
睇黎叻小寶啱啵, 朋友報大數講多一隻角呀!
生多一隻角,好大件事,犀牛都變左隻羊喱!^-^
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-26 22:52:08 |顯示全部樓層
呢隻係咪第二輪比我個隻??
不過呢隻綠色莖,有點不像!老師看來也很喜歡吃蕃薯葉!

byt 我在周末就會將蕃薯換大盆add7icon)

老師,請問你對食療是否有研究呢?
今天得知好像有一位同事又中了腸癌的招!如果係,就係三年內第二位了!( 超級希望佢唔係)。我想問下,對於腸胃,有甚麼預防性的食療呢!我自己也算是「高危」一族,很想知多一點這方面的蔬果食療甚麼的!
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 23:09:42 |顯示全部樓層
5415# alilovebyj
呢隻係咪第二輪比我個隻??
不過呢隻綠色莖,有點不像!老師看來也很喜歡吃蕃薯葉!
==================================

嗰隻係<眾人公認>好食嘅蕃薯葉!(好易種!)
我寄俾你嗰隻<本人認為>好食嘅蕃薯葉!(難種少少斤囉!)

两隻都一樣咁正架!

俾你嗰隻蕃薯葉摘咗芯食又猛標橫丫架:
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 23:16:19 |顯示全部樓層
5415# alilovebyj

老師,請問你對食療是否有研究呢?
今天得知好像有一位同事又中了腸癌的招!如果係,就係三年內第二位了!( 超級希望佢唔係)。我想問下,對於腸胃,有甚麼預防性的食療呢!我自己也算是「高危」一族,很想知多一點這方面的蔬果食療甚麼的!
==========================================

種多D蕃薯葉食啦! 甚麼的兄日PM你!

本季最後一個紫紅椰菜都摘咗囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-26 23:20:15 |顯示全部樓層
種多D蕃薯葉食啦!<===== 我都係咁諗!!
老師,麻煩你了!先謝過!
回復

mono 發表於 2009-3-26 23:22:27 |顯示全部樓層
5404# 花園仔
哦!個樣係咁嘅。星期六放落田先。咩豆都好,種到有得食就得!
老師種之前要浸水嗎?佢都幾大粒。
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 23:30:06 |顯示全部樓層
5419# mono
哦!個樣係咁嘅。星期六放落田先。咩豆都好,種到有得食就得!
老師種之前要浸水嗎?佢都幾大粒。
=======================================

我嗰D冇浸水嘅, 我諗浸幾個鍾會快D出芽架!
回復