乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210477 19848
花園仔 發表於 2009-3-26 00:23:23 |顯示全部樓層
5377# 小寶
老師的孤挺真是特別短小精幹, 出面村果d好長花都無咁大~
================================

小寶好!
我D花特別靚又大架!

嘩! 8吋直俓架(舊相)

嘩! 8吋直俓架(舊相)

擺體露台嘅孤挺花(舊相)

擺體露台嘅孤挺花(舊相)
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 00:40:06 |顯示全部樓層
5380# mono
老師,有問題:我浸咗白骨通菜,佢好生性,(老師係咪同佢作過福呢)我見有啲巳經爆開咗。點算?我要放佢落盆先嗎。
五角豆係唔係 lady finger  我剛剛也想種。
五角豆同白瓜要搭棚嗎?我要從新分配種植位置了。
==============================
白骨通菜有啲巳經爆開咗。點算?我要放佢落盆先嗎?
都話浸幾個鐘就落泥啦! 放落盆泥咪OK囉!

五角豆係唔係 lady finger
應該係嘞, 朋友體日本帶翻黎嘅, 散装俾我架冇樣睇仲剩翻3粒乍!

五角豆同白瓜要搭棚嗎?
五角豆唔使掛我未種過, 白瓜肯定要搭棚啦!
回復

mono 發表於 2009-3-26 00:45:12 |顯示全部樓層
5382# 花園仔
係老師!即落泥。多謝老師!
晚安!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-26 00:48:31 |顯示全部樓層
5377# 小寶
老師的孤挺真是特別短小精幹, 出面村果d好長花都無咁大~
================================

小寶好!
我D花特別靚又大架!
花園仔 發表於 2009-3-26 00:23

嘩~真係唔度過都唔知實物係如此壯觀呢!(成塊面咁大)
我岩岩係村口見有人都種o左一棵都係得手5"左右咋~
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 00:49:37 |顯示全部樓層
5372# fae
老師~請恕我太多問題~ 薯仔是不能受熱嗎? 如果四月下種,能待到六月時份嗎?
謝謝
================================================

薯仔品種好多, 乜嘢氣候都有薯仔適應到嘅,
試吓囉! 不過两個月可能嗰D薯薯未夠大啵!
回復

fae 發表於 2009-3-26 00:59:51 |顯示全部樓層
5385# 花園仔

哈~我個隻係美國焗薯,前陣子食唔晒,留左二隻...見天氣落晒雨咁我都唔敢放落培好土既麻包袋,驚佢俾d 雨都浸爛晒~而家都唔敢切開兩舊等風乾切口了...
唯有等等等....等下星期好天時先放落去吧....哈~種唔切就成個麻包袋拎番屋企XDDDD
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 01:04:57 |顯示全部樓層
5371# fae

已經完全能完全分別到,有一棵蕃茄已經搶先一步開緊花...我已經盡量將低層既葉同支徑盡量修剪
務求將養粉谷上開花既部份,雖然呢幾日天氣唔多夠~但係剪完二日既葉好快又大番晒,我都害怕連番大雨會令到d 花脫落
兩者已經星期六時落左豐收一號同埋海帶水了,但係棵魚翅瓜就不停有公花開,我見有小果既母花好快就淍謝了
我看到已經沒有兩個小果,是大雨令到母花得不到授粉而造成或是養粉問題而造成呢。
同時間我把舊葉剪去,令多點的養粉留在主幹中..請老師指教
======================================================

我用<紅牛>鉀肥效果幾好! 高大帥都開花結果啦!

魚翅瓜既然有公乸花應該好掂格, 凋花落果原因
(1)可能係授粉唔成功, 大雨令蜂蜂冇出黎揾食卦, 點解唔試吓帮帮佢.
(2)唔夠養份尤其係鉀肥, 應有花之前就要落定多少啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 01:20:00 |顯示全部樓層
5384# farfeifar
嘩~真係唔度過都唔知實物係如此壯觀呢!(成塊面咁大)
我岩岩係村口見有人都種o左一棵都係得手5"左右咋~
===============================
孤挺花要豐姿圓潤至好睇架, 瘦掹掹奀了了大風吹吓都東搖西擺就唔靚架啦!
我鍾意佢有楊貴妃嘅款度架, 白色嘅苗條D仲可以接受, 橙色要一叢叢至好睇....

石斛蘭瘦掹掹好話咪叫清秀囉!
回復

fae 發表於 2009-3-26 01:26:17 |顯示全部樓層
哈~因為(1)棵魚翅瓜離我很遠T____T,可能呢排真係太大雨,次次我去到睇佢既時候,一係就未開花,一係就已經開左花合番埋開始謝謝地...真係好頭痛
我平時都有落海帶水的了..由佢未開花之前都幾日幾日就落,可能如老師說
"真係唔多夠" ,看來我要盡快去買包紅牛,俾佢一對翼長花長果到爸爸聲先得啦
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 01:28:51 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

LLGG 發表於 2009-3-26 11:43:43 |顯示全部樓層
睇到花園仔老師 (我見其他人都係咁叫) 分享睇到中晒毒, 今日由page 1開始睇, 睇咗成朝睇到page 57.....我會繼續努力~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-26 11:50:43 |顯示全部樓層
5371# fae

已經完全能完全分別到,有一棵蕃茄已經搶先一步開緊花...我已經盡量將低層既葉同支徑盡量修剪
務求將養粉谷上開花既部份,雖然呢幾日天氣唔多夠~但係剪完二日既葉好快又大番晒,我都害怕連番大雨會令到 ...
花園仔 發表於 2009-3-26 01:04

老師早  , fae早
唔夠養份尤其係鉀肥, 應有花之前就要落定多少啦!
呢樣係真架 , 積媽慘痛經驗來的 ~ 上一年 , 蒲瓜同白瓜好生養, 好多公花"也母"花, 瓜仔都出埋來, 因為唔識落肥, 瓜仔們最長到手指尾就香消玉殞喇 ~ 死狀係變成黑色然後脫落....
回復

sandylam 發表於 2009-3-26 13:30:52 |顯示全部樓層
我近來都有幫士多啤梨加鉀肥,但係我見最外圍既葉個邊開始變黒喎.
我想問係咪重肥得濟?定係根本就正常架?
回復

fae 發表於 2009-3-26 14:20:27 |顯示全部樓層
看來我真係要拿拿臨去買鉀肥先得啦~~~我一直係度搵緊老師所指個間店....
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 20:58:00 |顯示全部樓層
5391# LLGG
睇到花園仔老師 (我見其他人都係咁叫) 分享睇到中晒毒, 今日由page 1開始睇, 睇咗成朝睇到page 57.....我會繼續努力~
=============================================
你好!
叫乜嘢都冇所謂嘅, 三人行必有我師呢度大把老師啦!
慢慢睇啦, 最好能夠帮到你!

四歲幾嘅士多啤梨
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 21:06:24 |顯示全部樓層
5392# JicJicmom
老師早  , fae早
唔夠養份尤其係鉀肥, 應有花之前就要落定多少啦!
呢樣係真架 , 積媽慘痛經驗來的 ~ 上一年 , 蒲瓜同白瓜好生養, 好多公花"也母"花, 瓜仔都出埋來, 因為唔識落肥, 瓜仔們最長到手指尾就香消玉殞喇 ~ 死狀係變成黑色然後脫落....
=============================================

積媽好!
經驗係一點一滴累積翻黎嘅, 經驗越多做起嘢黎就得心應手輕鬆自在啦!

被大雨打殘嘅大肉蕃茄

被大雨打殘嘅大肉蕃茄

扶翻起身囉!

扶翻起身囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 21:14:44 |顯示全部樓層
5393# sandylam

我近來都有幫士多啤梨加鉀肥,但係我見最外圍既葉個邊開始變黒喎.
=======================================

肥傷會令部份葉邊變啡, 而感染病菌會大部份葉邊變啡, 葉面燶黑萎縮....
回復

小寶 發表於 2009-3-26 21:24:02 |顯示全部樓層
5393# sandylam

=======================================

肥傷會令部份葉邊變啡, 而感染病菌會大部份葉 ...
花園仔 發表於 2009-3-26 09:14 PM

係囉, 我果d士多啤梨咪仲左病菌囉~
宜家用緊<依天得>
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 21:43:08 |顯示全部樓層
5398# 小寶
宜家用緊<依天得>
===========================

種植嘅嘢, 梗會遇到架罅, 唔緊要啦慢慢就會點樣應付嘞!
有冇諗過預防丫?
回復

小寶 發表於 2009-3-26 21:45:38 |顯示全部樓層
5398# 小寶
宜家用緊
===========================

種植嘅嘢, 梗會遇到架罅, 唔緊要啦慢慢就會點樣應付嘞!
有冇諗過預防丫? ...
花園仔 發表於 2009-3-26 09:43 PM

唔識
平時移苗後會落d石灰, 點樣防菌就唔知點做咯~
回復