乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210463 19848
mono 發表於 2009-3-25 01:13:40 |顯示全部樓層
哈哈!開始原地旋轉 ... 形容得好生動。 老師晚安。 我去睡了先.gif
回復

mono 發表於 2009-3-25 01:16:47 |顯示全部樓層
5334# 花園仔
多謝老師!好清楚,圖文並茂。又學到嘢! la la la.gif
回復

breadtree 發表於 2009-3-25 11:03:47 |顯示全部樓層
萬一真係吾覺意燒傷左d根, 會點架 ? 即時死亡 ? 點可以知道呢 ?
回復

chris_cyc 發表於 2009-3-25 11:10:56 |顯示全部樓層
打攪晒各位,

我見到花園仔老師的桑樹, 好靚我好想種呀, 可否告知我在那裡有得買這樹的種子呀?
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-25 11:27:50 |顯示全部樓層
老師,
可吾可以話比我知黃3兄個地址呀 ???
breadtree 發表於 2009-3-25 11:04

喺元朗阜財街~
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-25 11:30:26 |顯示全部樓層
打攪晒各位,

我見到花園仔老師的桑樹, 好靚我好想種呀, 可否告知我在那裡有得買這樹的種子呀?
chris_cyc 發表於 2009-3-25 11:10

花墟有桑樹仔買架~

或者買新鮮桑子攞裡面D核種囉
回復

軒軒 發表於 2009-3-25 11:30:26 |顯示全部樓層
打攪晒各位,

chris_cyc 發表於 2009-3-25 11:10

我上星期見到花墟有呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-25 13:07:55 |顯示全部樓層
乜吾係話係屯門藍地咩 ???
breadtree 發表於 2009-3-25 12:07

藍地係陳x記呀 ~~~
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 13:13:42 |顯示全部樓層
5349# breadtree

萬一真係吾覺意燒傷左d根, 會點架 ? 即時死亡 ? 點可以知
燒傷咗D根棵嘢咪冇厘神氣頭耷耷, D葉軟荏荏....就死咁樣囉!

可吾可以話比我知黃3兄個地址呀 ???
體呢個帖度講過好多次嘞 -- 問<小寶>喇!
再者: 第日呢D問題PM啦, 免至浪費版面(網絡資源)呀!

乜吾係話係屯門藍地咩 ???
唉! 又出一條, 你都知係藍地又問???
邊個話黃3兄體藍地架, 也正記乍!
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 13:20:25 |顯示全部樓層
5350# JicJicmom
藍地係陳x記呀 ~~~
===============
積積媽好!
咪係! 收到罅多謝你呀!

請你睇吓我棵孤挺花幾靚
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-25 13:28:24 |顯示全部樓層
藍地係陳x記呀 ~~~
積積媽好!

請你睇吓我棵孤挺花幾靚
花園仔 發表於 2009-3-25 13:20

唔好客氣呀老師 ~
老師0既孤挺開到嘭嘭聲呀~~ 曾幾何時,積媽娘家出面都有一堆波波頭 ~ 每年三四月開花開到嘭嘭聲 ~ ^^
積媽睇左呢個壇一段時間喇 ~ 黎緊會試下將娘家種左 7-8年0既朱頂球球分家 ( 8隻黐埋一齊 ) , 希望可以成功唔好整死佢喇 ~~

( 舉手 ) 老師 , 積媽有少少問題想問呀 ~
積媽無咁多洗衣粉桶, 所以會用一D舊0既膠衣箱去做堆肥 / 吽泥呀 ~
我見老師平時用0既桶係不透光 , 咁如果用呢D半透明膠衣箱 , 唔知會唔會效果無咁好 / 完熟時間有唔同呢 ?
先多謝老師解答呀 ~~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 13:30:36 |顯示全部樓層

(琴晚)
為大家呈献芭蕾舞劇<垂死的天鵝>片斷, 請欣賞....
http://www.youtube.com/watch?v=c ... ure=player_embedded
佢嘅翅膀完全垂曬落黎, 身體無力咁傾向前方

(而家)
然後佢又慢慢咁挺直身體, 開始原地旋轉,
似乎又有翻一線希望嘞 -- 表現出天鵝對生命嘅熱愛和渴望.

然後佢又慢慢咁挺直身體, 開始原地旋轉, 似乎又有翻一線希望嘞

然後佢又慢慢咁挺直身體, 開始原地旋轉, 似乎又有翻一線希望嘞
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 13:32:01 |顯示全部樓層
藍地係陳x記呀 ~~~
積積媽好!

請你睇吓我棵孤挺花幾靚
花園仔 發表於 2009-3-25 13:20

嘩~好靚呀~~~~請問一年會開幾多次花架?
唔開o既時間係咪淨係得下面堆草架咋?
回復

may.sun 發表於 2009-3-25 13:36:43 |顯示全部樓層
5323# JicJicmom
老師早 ~~~~
原來呢一隻就叫巴西鳶尾 ~~~ 我屋企樓下都有幾盤呀 ~~ 未見過佢地開花 ~ 我仲以為係草黎 tim ~~~
請教老師 , 呢隻鳶尾要點打理佢至會開下花仔睇下呢 ? 樓下滾你圓督督淨係識淋水 ,  ...
花園仔 發表於 2009-3-24 11:50

雨水有時太殘忍喇..毀左心血於一旦

老師的好望角苦苣苔生得特別快o既 我d都常常開花,但植株冇老師的咁茂盛lor~~

請你睇吓我棵孤挺花幾靚----最愛肥嘟嘟款
回復

sandylam 發表於 2009-3-25 13:37:31 |顯示全部樓層
老師,

紅葉萵苣既種子係咪一包包有packing架?
我想種少少呀,我囡囡好鍾意食.

之前種既菜心同白菜,被蚜蟲大舉入侵,清理完蟲蟲,連菜都死左半.
我想問防蟲室入面會唔會有蚜蟲架?
如果無法防止蚜蟲,我唯有唔種住.
我唔想用藥,一味靠捉,呢頭捉完第二日又有,唔係辦法.
莧菜同通菜又多唔多蟲架?
回復

月光光 發表於 2009-3-25 13:39:01 |顯示全部樓層
老師棵孤挺花開得好燦爛好靚o
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 13:39:59 |顯示全部樓層
5355# farfeifar
嘩~好靚呀~~~~請問一年會開幾多次花架?
唔開o既時間係咪淨係得下面堆草架咋?
==============================

哈! 你都唔係日日去<波>假馬?
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 13:48:48 |顯示全部樓層

5356# may.sun

雨水有時太殘忍喇..毀左心血於一旦
所以咪要懂得珍惜囉!

老師的好望角苦苣苔生得特別快o既 我d都常常開花,但植株冇老師的咁茂盛lor~~
今日仲靚呀! 唔得閒影相乍!

幾年前體花展買嘅, 冇人要好似5蚊棵卦,
種靚咗開枝散葉比過好多朋友仔囉!

又開花罅!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 13:54:25 |顯示全部樓層
老師,
咁d蘭花開完花之後又點打理呢?
斑比送我o既兜蘭已花落, 得返支莖,
係咪要剪o左佢啊??
回復

may.sun 發表於 2009-3-25 13:57:37 |顯示全部樓層
老師,
咁d蘭花開完花之後又點打理呢?
斑比送我o既兜蘭已花落, 得返支莖,
係咪要剪o左佢啊??
farfeifar 發表於 2009-3-25 13:54

問得好...一樣情況
回復