乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210464 19848
farfeifar 發表於 2009-3-24 01:18:52 |顯示全部樓層
個款頭好似天堂鳥呢~
回復

renda 發表於 2009-3-24 02:37:45 |顯示全部樓層

花園仔你好 ,農友們大家好 。多謝你及你地提供左好多好多資訊比我,我用左大半個月時間睇晒呢二百六十六頁帖,真係受益非淺。早兩年我都玩過社區園圃(一期咁大把) ,種過(有收成既):青瓜、莧菜、蕹菜、沙律生菜、唐生菜、櫻桃蘿蔔同最好食個隻蕃薯葉(既食葉又食蕃薯).........後來再申請都抽唔到 ,於是就冇得再種喇。不過遲D我會搬去村屋住(5月),亦打算種個夠本,所以預早黎呢度溫固知新,估唔到睇到咁多野(有好多係我冇諗過既添,例如防蟲網室、點留種籽,花魚共養等等),簡直大開眼界 !!而家我開始計劃緊點搞,希望我經過實踐後有朝一日可以好似你地咁同其他人分享下。(因為我覺得當中最大既樂趣正正就係分享) 仲有:我真係好佩服你,犀利犀利!!乜都有,仲要樣樣都種到咁靚,一個字<勁> !!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 09:16:20 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

兄朝會開花嘅
花園仔 發表於 2009-3-24 00:33

老師早 ~~~~
原來呢一隻就叫巴西鳶尾 ~~~ 我屋企樓下都有幾盤呀 ~~ 未見過佢地開花 ~ 我仲以為係草黎 tim ~~~
請教老師 , 呢隻鳶尾要點打理佢至會開下花仔睇下呢 ? 樓下滾你圓督督淨係識淋水 , 淋水 , 淋水.......
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 11:32:42 |顯示全部樓層
5322# renda
花園仔你好 ,農友們大家好 。多謝你及你地提供左好多好多資訊比我,我用左大半個月時間睇晒呢二百六十六頁帖,真係受益非淺。早兩年我都玩過社區園圃(一期咁大把) ,種過(有收成既):青瓜、莧菜、蕹菜、沙律生菜、唐生菜、櫻桃蘿蔔同最好食個隻蕃薯葉(既食葉又食蕃薯).........後來再申請都抽唔到  ,於是就冇得再種喇。不過遲D我會搬去村屋住(5月),亦打算種個夠本,所以預早黎呢度溫固知新,估唔到睇到咁多野(有好多係我冇諗過既添,例如防蟲網室、點留種籽,花魚共養等等),簡直大開眼界 !!而家我開始計劃緊點搞,希望我經過實踐後有朝一日可以好似你地咁同其他人分享下。(因為我覺得當中最大既樂趣正正就係分享) 仲有:我真係好佩服你,犀利犀利!!乜都有,仲要樣樣都種到咁靚,一個字<勁> !!
==============================================

renda你好!
多謝你咁好心機睇曬敝帖啵, 祈望好快就睇到你嘅成果!

琴日傍晚嘅桑椹子
回復

mono 發表於 2009-3-24 11:43:36 |顯示全部樓層
又有新鮮桑子醬。
回復

mono 發表於 2009-3-24 11:48:32 |顯示全部樓層
老師,有事請敎。我向都種咗無架豆角呀。如果出豆豆時,須要用乾草放泥面嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 11:50:42 |顯示全部樓層
5323# JicJicmom
老師早 ~~~~
原來呢一隻就叫巴西鳶尾 ~~~ 我屋企樓下都有幾盤呀 ~~ 未見過佢地開花 ~ 我仲以為係草黎 tim ~~~
請教老師 , 呢隻鳶尾要點打理佢至會開下花仔睇下呢 ? 樓下滾你圓督督淨係識淋水 , 淋水 , 淋水.......
===============================================

積積媽早晨!
巴西鳶尾蘭好易種睹, 真係當佢草咁種就得架罅,
當然要佢多花又靚點都要落D工夫仔嘅,
疏吓枯葉施吓肥必做架, 指意滾你圓督督黎做 -- 聽吓<顧媚>點唱嘅!

今朝睇到心都實埋
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 12:01:40 |顯示全部樓層
5326# mono
老師,有事請敎。我向都種咗無架豆角呀。如果出豆豆時,須要用乾草放泥面嗎?
==================================

你好! 一支針冇两頭利嘅,
放乾草好處係隔開豆豆與泥嘅接觸,
唔好就係當乾草濕得耐會吽爛, 咪引埋D蟲滋體度開party囉!
我提議用黑色嗰D遮光網仲正啦!
回復

mono 發表於 2009-3-24 12:07:57 |顯示全部樓層
5328# 花園仔
收到,黑色遮光網,為豆豆做好準備!
多謝老師! 登登登.gif
回復

bearbear 發表於 2009-3-24 13:15:42 |顯示全部樓層
老師早 ~~~~
請教老師 , 呢隻鳶尾要點打理佢至會開下花仔睇下呢 ? 樓下滾你圓督督淨係識淋水 , 淋水 , 淋水...... ...
JicJicmom 發表於 2009-3-24 09:16

我樓下嗰D滾你圓叻D,舊年種到開花,不過今年仲未見.
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 13:17:08 |顯示全部樓層
5323# JicJicmom
老師早 ~~~~
請教老師 , 呢隻鳶尾要點打理佢至會開下花仔睇下呢 ? 樓下滾你圓督督淨係識淋水 ,  ...
花園仔 發表於 2009-3-24 11:50

哎唷 ..... 肉赤 C  囉  ....... 今日一早積媽都爬左上天台搬花呀 ......
等我好好泡制一D靚肥比滾你圓督督用先 ........
唔該哂呀老師 ~~~
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 13:38:25 |顯示全部樓層
5331# JicJicmom

哎唷 ..... 肉赤 C  囉  ....... 今日一早積媽都爬左上天台搬花呀 ......
等我好好泡制一D靚肥比滾你圓督督用先 ........
唔該哂呀老師 ~~~
========================================

唔緊要喇, 我一定俾心機令盆花比舊年更靚架!

我仍是那麽堅强 -- 唔怕悶又睇吓<好望角苦苣苔>雨後情况啦!

你見到嘅小白盆就要轉盆罅!

你見到嘅小白盆就要轉盆罅!

咪轉咗陶盆囉!

咪轉咗陶盆囉!

D花多咗啵!

D花多咗啵!

整個特寫留黎記念

整個特寫留黎記念

唔同曬嗱!

唔同曬嗱!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 14:01:56 |顯示全部樓層
好靚 !!!!! 我新買0既好望角苦苣苔都大左好多 ! 早前剪黎插枝0既亦出左根 ~
老師 , 積媽個八卦問題.....
你 ....有無數過你有幾多隻陶盤 ? 而家周圍都搵唔到呢D響側邊有出水孔0既盤囉 ....... 我用0個D , 全都要用磚頭 LON 起佢, 否則會有去水困難症 ~ 老師好多植物都係呢一款陶盤呀~ 流口水中 ~~
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 20:48:57 |顯示全部樓層
大家好!
剛剛答咗 donaldyh 帖子有關基肥放置嘅問題,
體呢度貼翻出黎俾大家參考吓囉!
順便答埋我個種植盆開窿情形!

donaldyh有關基肥放置問題我嘅做法係咁嘅:
先决定用幾厚泥(預6吋喇)
决定苗苗種幾深(預2吋喇)

(一)先用1吋半泥舖好個底先

(二)然後落花生麩+骨粉溝勻
跟住落1吋半泥連同溝勻咗嘅肥料一齊撈勻

(三)落埋3吋泥冚落基肥泥度

(四)挖2吋深將植物種穩

說明:
(二)程序最好用其他盛具做妥倒入植盆內.
(三)(四)所示泥嘅厚度<3吋>減去植入深度<2吋>即分隔層為<1吋>囉!

注意:
分隔層嘅厚薄要視乎植物根部走向速度去判斷
(好似醫生開藥俾病人咁, 都要睇吓佢底子如何至决定落輕重藥喇)
假如植株D根係橫向形嘅分隔層咪薄D囉.
相反植株D根係深縱形嘅分隔層咪厚D囉.
所以對所種植物基本認識係好重要嘅.
錯誤嘅判斷令植株根部接觸到基肥層時基肥仲未發酵完成, 咪引至燒根囉!
相反植株進入發育期D根都未能接觸到基肥層, 咪變咗失匙夾萬喇!

解决:
咁你又懶, 好聽D唔得閒花咁多時間去了解逐種植物嘅特性,
又想安全D保險D去種嘢, 唔落基肥囉!
否則最好辦法就係 --
吽好基肥泥至種嘢嘞!

我個種植盆開窿情形:
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 21:09:28 |顯示全部樓層
5333# JicJicmom
老師 , 積媽個八卦問題.....
你 ....有無數過你有幾多隻陶盤 ? 而家周圍都搵唔到呢D響側邊有出水孔0既盤囉 ....... 我用0個D , 全都要用磚頭 LON 起佢, 否則會有去水困難症 ~ 老師好多植物都係呢一款陶盤呀~ 流口水中 ~~
==========================================

積積媽好!
唔係好多啫!
底出水嘅缺點除咗上述外, 個盆底仲可能成為窩藏鼻涕蟲,鐵線蟲等等害蟲嘅溫床添!
解决辦法都好易啫, 用電批+磁磚鑽體側邊開窿咪OK啦! 原先個窿隨你塞唔塞囉!
磁磚鑽體側邊開窿好易好穩陣嘅, 唔會整爆個盆架! 唔明再問囉!

睇吓桑椹子啦!
回復

fae 發表於 2009-3-24 21:32:57 |顯示全部樓層
5306# 花園仔
咁樣就完全分到大細蕃茄啦....大蕃茄...嗚..六月中會有機會收到果嗎...老師
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 00:13:54 |顯示全部樓層
5336# fae
咁樣就完全分到大細蕃茄啦....大蕃茄...嗚..六月中會有機會收到果嗎...老師
===========================================

睇你咁講令我想起電視廣告: 咁使唔使打針亞醫生 咁使唔使打針亞醫生....
唉! 梗有機會格, 呢段時間應該係大蕃茄開花嘅時候嘞.
注意吓施肥, 控制吓水份, 當陽光普照時大蕃茄呀 -- 衝衝衝!

細蕃茄係咁架, D葉柄距離短促D架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 00:32:21 |顯示全部樓層
两日之馬長豆角大咗好多!
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 00:34:59 |顯示全部樓層
室內嘅茄子唔受惡劣天氣影响!
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 00:58:13 |顯示全部樓層

晚安+早晨!

咁夜洛, 為大家呈献芭蕾舞劇<垂死的天鵝>片斷, 請欣賞....
http://www.youtube.com/watch?v=c ... ure=player_embedded
佢嘅翅膀完全垂曬落黎, 身體無力咁傾向前方

然後佢又慢慢咁挺直身體, 開始原地旋轉,
似乎又有翻一線希望啵 -- 表現出天鵝對生命嘅熱愛和渴望.

佢嘅翅膀完全垂咗落黎, 身體無力咁傾向前方.

佢嘅翅膀完全垂咗落黎, 身體無力咁傾向前方.
回復