乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210475 19848
花園仔 發表於 2009-3-25 14:07:36 |顯示全部樓層
5353# JicJicmom
積媽無咁多洗衣粉桶, 所以會用一D舊0既膠衣箱去做堆肥 / 吽泥呀 ~
我見老師平時用0既桶係不透光 , 咁如果用呢D半透明膠衣箱 , 唔知會唔會效果無咁好 / 完熟時間有唔同呢 ?
先多謝老師解答呀 ~~~ ^^
===========================================

哦! 我諗仲好添! 因為衣箱面積寬濶好多摷泥都容易D啦!
D肥料唔係靠光暗黎作發酵活勳嘅, 應係由熱擠壓產生自發酵卦.
就算有你嘅睇法都係表皮嗰DD啫, 跟本影响輕微!
我認為一樣啫! 反而要注意箱蓋密封問題囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-25 14:12:16 |顯示全部樓層
5353# JicJicmom
積媽無咁多洗衣粉桶, 所以會用一D舊0既膠衣箱去做堆肥 / 吽泥呀 ~
我見老師平時用0既桶係不透光 , 咁如果用呢D半透明膠衣箱 , 唔知會唔會效果無咁好 / 完熟時間有唔同呢 ?
先多謝老師解答呀 ~~~ ...
花園仔 發表於 2009-3-25 14:07

多謝老師解答呀~
積媽用發泡膠箱去吽泥 / 堆肥 ,翻泥 / 肥時成日重手得滯叉爛個箱  , 用開0既洗衣粉桶又開始老化 , 拎一次就碎一忽, 成身無忽好肉了 ( 我同個桶都係 ) 我想膠衣箱存氣 / 防水都唔錯 , 一於改用膠箱喇 ~
再次多謝老師 ~ ^^
回復

may.sun 發表於 2009-3-25 14:14:36 |顯示全部樓層
請你睇吓我棵孤挺花幾靚----最愛肥嘟嘟款
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-25 14:18:39 |顯示全部樓層
5350# JicJicmom
藍地係陳x記呀 ~~~
===============
積積媽好!
咪係! 收到罅多謝你呀!

請你睇吓我棵孤挺花幾靚
花園仔 發表於 2009-3-25 13:20

花園仔盆孤挺花好壯呀!
顏色又鮮紅, 圓口圓面好飽滿.
下面仲有花苞要標出來.
係咪水要keep住落少d,
我睇見個盆有d乾咁.
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 15:02:48 |顯示全部樓層
5359# farfeifar
老師,
咁d蘭花開完花之後又點打理呢?
斑比送我o既兜蘭已花落, 得返支莖,
係咪要剪o左佢啊??
=========================

好簡單啫! 我係咁樣搞嘅:

<兜蘭>開完花之後咁你咪將枝花莖剪佢落黎啦.
落番d肥料(我就好鍾意落魔肥洛)然後就放佢體半陰曬又通風嘅地方囉!

如果你盆花D植料又殘又舊, 咁你咪換咗佢囉, 個盆唔靚咪順便換埋個新盆啦!
植料: 以細木屑60%﹑泥炭土20%﹑腐植土10%﹑碎石或磚塊10%混合調製.

植法: 盆底可用碎石或磚塊當墊底物, 大約五分之一, 咁做係有利於通氣和排水嘅.
種植後要稍為壓緊, 使根部和植料充分密合. 氣溫轉涼或花謝後就係換盆嘅適合期嘞.

肥料: 肥料可用少量緩效性置肥(我就好鍾意落魔肥洛)施放入盆內.

以後點....去蘭花版問囉! 注意唔好話<蘭花>啵, 要注明係<乜嘢蘭花>亞!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 15:10:24 |顯示全部樓層
噢~~乜種蘭花要用泥架?
我淨係用o左d水苔咋~得唔得架?
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 15:29:16 |顯示全部樓層

5366# farfeifar
噢~~乜種蘭花要用泥架?
我淨係用o左d水苔咋~得唔得架?
======================

<蘭花> -- 都話<難花>洛!
好多種假馬! 講緊<兜蘭>啵!

睇吓呢棵<兜蘭>用泥種架,
由1月切開花而家至謝乍! 幾襟開亞!

而家至謝乍!

而家至謝乍!

由1月切開花

由1月切開花

幾襟開亞!

幾襟開亞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 15:31:30 |顯示全部樓層

5364# kwanyeehui
花園仔盆孤挺花好壯呀!
顏色又鮮紅, 圓口圓面好飽滿.
下面仲有花苞要標出來.
係咪水要keep住落少d,
我睇見個盆有d乾咁.
====================

鈞哥好!
球根類植物唔使太濕架!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 15:42:15 |顯示全部樓層
5367# 花園仔
種花又係一盆好高深o既學問...咁得閒又要搞搞佢了~
回復

chris_cyc 發表於 2009-3-25 17:03:19 |顯示全部樓層

5347# BanbieChan
花墟有桑樹仔買架~

或者買新鮮桑子攞裡面D核種囉  <<<<<<<<<<<<<

可以買新鮮個d架???? 生果鋪雪過個d得唔得呀???
回復

fae 發表於 2009-3-25 18:09:01 |顯示全部樓層
5337# 花園仔
已經完全能完全分別到,有一棵蕃茄已經搶先一步開緊花...我已經盡量將低層既葉同支徑盡量修剪
務求將養粉谷上開花既部份,雖然呢幾日天氣唔多夠~但係剪完二日既葉好快又大番晒,我都害怕連番大雨會令到d 花脫落
兩者已經星期六時落左豐收一號同埋海帶水了,但係棵魚翅瓜就不停有公花開,我見有小果既母花好快就淍謝了
我看到已經沒有兩個小果,是大雨令到母花得不到授粉而造成或是養粉問題而造成呢。
同時間我把舊葉剪去,令多點的養粉留在主幹中..請老師指教
回復

fae 發表於 2009-3-25 18:43:27 |顯示全部樓層
老師~請恕我太多問題~ 薯仔是不能受熱嗎? 如果四月下種,能待到六月時份嗎?
謝謝
回復

vincentma 發表於 2009-3-25 21:11:33 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

咁夜洛, 為大家呈献芭蕾舞劇片斷, 請欣賞....
http://www.youtube.com/watch?v=c ... ure=player_embedded
佢嘅 ...
花園仔 發表於 2009-3-25 00:58

老師,真係好好既介紹,非常欣賞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 23:37:10 |顯示全部樓層
5354# may.sun

請你睇吓我棵孤挺花幾靚----最愛肥嘟嘟款
============================

大家好!
我都鍾意肥嘟嘟架!

午後孤挺
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 23:49:22 |顯示全部樓層
5355# sandylam
老師,

紅葉萵苣既種子係咪一包包有packing架?
我想種少少呀,我囡囡好鍾意食.

之前種既菜心同白菜,被蚜蟲大舉入侵,清理完蟲蟲,連菜都死左半.
我想問防蟲室入面會唔會有蚜蟲架?
如果無法防止蚜蟲,我唯有唔種住.
我唔想用藥,一味靠捉,呢頭捉完第二日又有,唔係辦法.
莧菜同通菜又多唔多蟲架?
=====================================
sandy好!
紅葉萵苣嘅種籽應該有獨立包包嘅!
但我嗰D係混合包裝架, 所以咪要分辨出黎囉!
試緊架罅, 搞掂寄D俾你啦!

防蟲室內都可能有蚜蟲架, 用有機農藥喇!
莧菜同通菜又都好多蟲架, 生菜就最少蟲嘞!

各式沙律生菜試緊分辨架罅!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-25 23:49:27 |顯示全部樓層
老師的孤挺真係連葉都好挺!!我個d葉長到c,可能品種不同吧!
有三個球有花冧啦!仲以為今年無花添!

jicjicmon,同孤挺分球好易架!我个咗一年多,佢就多生了一個球,咁我見佢生定咗,就在換泥時順便分理球!
回復

小寶 發表於 2009-3-25 23:52:08 |顯示全部樓層
老師好!

老師的孤挺真是特別短小精幹, 出面村果d好長花都無咁大~
回復

mono 發表於 2009-3-26 00:09:42 |顯示全部樓層
老師實在實在太好人。不但比咗白骨通菜我,仲有.........咁多 蹭蹭.gif
我驚到收田我都未種得晒。多謝老師!我會比個交代你!
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 00:15:33 |顯示全部樓層
5376# alilovebyj

老師的孤挺真係連葉都好挺!!我個d葉長到c,可能品種不同吧!
有三個球有花冧啦!仲以為今年無花添!
======================================

唔係架, 一樣嘅啫, 開花前都好丑樣架, 我帮佢化過装啫!

化装前

化装前

化装後

化装後
回復

mono 發表於 2009-3-26 00:21:06 |顯示全部樓層
老師,有問題:我浸咗白骨通菜,佢好生性,(老師係咪同佢作過福呢)我見有啲巳經爆開咗。點算?我要放佢落盆先嗎。
五角豆係唔係 lady finger 我剛剛也想種。
五角豆同白瓜要搭棚嗎?我要從新分配種植位置了。
回復