乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210485 19822
花園仔 發表於 2009-3-27 17:40:07 |顯示全部樓層
5435# may.sun

老師...同种咩~~
=============

哈哈! 係百二蚊嗰位俾我架馬!
咁你話係咪同種洛!
回復

Peggy 發表於 2009-3-27 17:42:54 |顯示全部樓層
花園仔老師你好, 我棵提子一個月前買番黎已經用塘泥種緊, 重有小小果, 最近發現D葉有古怪, 重唔係好精神, 請你指教, 唔該晒!!

本來好地地

本來好地地

重有小小果

重有小小果

而家死下死下咁

而家死下死下咁
回復

花園仔 發表於 2009-3-27 18:09:10 |顯示全部樓層

5437# sandylam
只係外圍幾片葉有呢個情況咋.
應該係肥傷.
我想谷花同果嘛.
上次花花結唔成果,今次特別重手左.
現在再有第一朵花.

另一種士多啤梨都係咁,但原來佢係受唔到濕氣架.
如果泥過濕就立即有黑邊.

近黎我真係粒肥又加多左水又加多左.
減吓水先.
================================

近來好多朋友嘅士多啤梨葉葉都有燒邊及燶葉情况.
大部份都係肥錯啫!

缺鉀嘅花果, 形小質差, 植物生長受阻.
老葉邊緣發黃, 然後變棕褐色, 枯萎.
葉片也可能常藍色, 最後變青銅色.

鉀多過頭不僅會抑制鎂嘅吸收.
仲會引起鉀與其他元素之間嘅唔平衡.

缺鎂會引至葉片發黃, 最先受影响嘅係老葉....

施肥正確士多啤梨D葉咪綠油油囉! -- 體張圖度按一下先感受到架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-27 18:32:08 |顯示全部樓層
5442# Peggy

花園仔老師你好, 我棵提子一個月前買番黎已經用塘泥種緊, 重有小小果, 最近發現D葉有古怪, 重唔係好精神, 請你指教, 唔該晒!!
==========================================

你好!
人地賣俾你係預咗你會移種體地上或大缸度嘅!
個盆仔邊夠能量供應俾棵葡萄丫.
養份唔夠咪引至體弱多病囉!

而且長遠用塘泥種葡萄唔掂架,
種葡萄嘅泥沙既要疏水又要保濕喎!
回復

Peggy 發表於 2009-3-27 18:55:55 |顯示全部樓層
5442# Peggy

==========================================

你好!
人地賣俾你係預 ...
花園仔 發表於 2009-3-27 18:32

多謝回覆.
佢話用盆ok唔駛換, 叫我加番多D泥(唔一定要塘泥). 咁我而家可以點呢?
回復

fae 發表於 2009-3-27 22:39:07 |顯示全部樓層
老師,今日去左買紅牛牛鉀肥了,但係呢個星期都會持續落雨,咁我應該每棵落既份量太慨幾多到呢?同時間用不用補豐收一號呢?
謝謝老師
回復

花園仔 發表於 2009-3-27 23:19:41 |顯示全部樓層
5445# Peggy

佢話用盆ok唔駛換, 叫我加番多D泥(唔一定要塘泥). 咁我而家可以點呢?
=========================================

我以前種嘅葡萄係種體地下嘅, 你屬意用盆栽種,
最好問壇上用盆栽種葡葡嘅網友嘞.
例如:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=10346&extra=page%3D39&page=1
回復

花園仔 發表於 2009-3-27 23:31:30 |顯示全部樓層
5446# fae
老師,今日去左買紅牛牛鉀肥了,但係呢個星期都會持續落雨,咁我應該每棵落既份量太慨幾多到呢?同時間用不用補豐收一號呢?
謝謝老師
落肥係跟據說明書所示去厘定份量架.
一般都係以地面積計算, 唔係一棵落幾多架(地面種嘅果樹例外)
至于其他肥份亦須按實際情况添加嘅.

有數得計架馬:
回復

fae 發表於 2009-3-27 23:46:17 |顯示全部樓層
5448# 花園仔
我平時都無咩依份量,真係好靠"感覺"@___@~ 適量囉..我都係平均咁晒係棵植物附近度..
但係其實雨水會唔會沖走泥土上既養份呢 ?還是留在田的底處?
個老闆話呢隻幾個月先用一次?___?咁我而家係幫助佢開花結果,咁睇番之前既post,一星期一次豐收一號及鉀肥也足夠了吧?
老師,而家呢隻牛牛升左價,要改個價錢牌lu~四十個大洋啦
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-27 23:55:32 |顯示全部樓層
我平時都無話計算下!約莫約莫,呵呵呵…
回復

Peggy 發表於 2009-3-28 00:08:37 |顯示全部樓層
5447# 花園仔

Ok, thanks.  Let me try!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:10:30 |顯示全部樓層
5449# fae
我平時都無咩依份量,真係好靠"感覺"@___@~ 適量囉..我都係平均咁晒係棵植物附近度..
個老闆話呢隻幾個月先用一次?___?咁我而家係幫助佢開花結果,咁睇番之前既post,一星期一次豐收一號及鉀肥也足夠了吧?
=====================================
感覺, 適量都可以嘅, 但都要有個譜尺至得架!
你有冇磅磅呀(稱肥料用), 針針筒呀(開農藥用)

5423#張圖都有顯示肥份走向架.

夠唔夠係按實際情况决定嘅.

你都改咗嘜頭啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:22:33 |顯示全部樓層
5450# alilovebyj
我平時都無話計算下!約莫約莫,呵呵呵…
========================

有時約莫約莫仲難攪呀!
計算好易啫! 好似開農藥咁, 買個針針筒二蚊之馬, 量度幾方便亞!
放肥料都係, 用磅磅秤吓一量匙大約幾克咪好易呢!

今日挖咗棵薯仔, 幾多架不過細細粒囉!
回復

breadtree 發表於 2009-3-28 00:27:05 |顯示全部樓層
我覺得細細粒既薯仔, 好食過大薯.....

老師吾影出黎, 都吾知薯仔原來係泥度係一抽抽,
我仲以為薯仔好似蕃薯咁係泥四圍走  tim
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:34:20 |顯示全部樓層
5454# breadtree
我覺得細細粒既薯仔, 好食過大薯.....

老師吾影出黎, 都吾知薯仔原來係泥度係一抽抽,
我仲以為薯仔好似蕃薯咁係泥四圍走  tim
===============================

薯仔仔係圍住主莖四圍走嘅!
番薯薯隨住條番薯藤四圍生架!

出曬芽嘅番薯
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:42:22 |顯示全部樓層
呢棑嘅天氣最利韮菜
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:45:43 |顯示全部樓層
棵靚椒有仔仔嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:50:02 |顯示全部樓層
種體地上嘅長椒都唔執輸架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:51:36 |顯示全部樓層
火龍果大咗好多!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 00:54:51 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

另一棵石斛蘭
回復