乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210486 19822
alilovebyj 發表於 2009-3-28 01:10:02 |顯示全部樓層
噫…老師咁快就拔薯仔?點解唔再種耐少少?
如果是因為快要過時,咁我都要呢兩日拔咗佢啦。不過呢個星期雨水多,可能真係唔係好岩薯仔生長。
回復

farfeifar 發表於 2009-3-28 01:18:11 |顯示全部樓層
5448# 花園仔
我平時都無咩依份量,真係好靠"感覺"@___@~ 適量囉..我都係平均咁晒係棵植物附近度..
但係其實雨水會唔會沖走泥土上既養份呢 ?還是留在田的底處?
個老闆話呢隻幾個月先用一次?___?咁我而家係幫助佢開花結果,咁睇番之前既post,一星期一次豐收一號及鉀肥也足夠了吧?
老師,而家呢隻牛牛升左價,要改個價錢牌lu~四十個大洋啦
fae 發表於 2009-3-27 23:46

四十個大洋?你地買咩size呀?
我星期六去買o左包2kg都係25蚊咋喎?
回復

小寶 發表於 2009-3-28 01:23:39 |顯示全部樓層
5450# alilovebyj
我平時都無話計算下!約莫約莫,呵呵呵…
========================

有時約莫約莫仲難攪呀!
計算好易啫! 好似開農藥咁, 買個針針筒二蚊之馬, 量度幾方便亞!
放肥料都係, 用磅磅秤吓一量匙大約 ...
花園仔 發表於 2009-3-28 12:22 AM

老師好!

請問點先知道薯仔可以挖得呀???
回復

fae 發表於 2009-3-28 01:51:36 |顯示全部樓層
5462# farfeifar
同老師post出黎既相個款係一模一樣
我都有問個老闆,老闆話係2KG裝~係加左價...
回復

corina 發表於 2009-3-28 09:24:01 |顯示全部樓層
老師您好!我原本出了帖問大家,不過没有回覆,所以在這裏再問一次老師.前日去了深圳花卉世界,買了棵結果的檸檬樹,是用溏泥種,請問現在可否換泥,D小檸檬會否不適應而掉落?換泥用咩泥好呢?應該落什麼肥可以令檸檬種得肥大呢?謝謝賜教!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-28 09:25:33 |顯示全部樓層
老師好!

小寶 發表於 2009-3-28 01:23

了開黎睇 .... ( 我係咁囉 .... 及一及唔怕卦.... 我種左棵都好想了下黎睇 ....)
上一次 ( 唯一一次) 掘薯仔 , 係因為植株枯左,以為死左 ,所以大下大下咁鋤落地 ..... 見到黃黃地至知有薯仔 -___-"
回復

小寶 發表於 2009-3-28 10:07:44 |顯示全部樓層
了開黎睇 .... ( 我係咁囉 .... 及一及唔怕卦.... 我種左棵都好想了下黎睇 ....)
上一次 ( 唯一一次) 掘薯仔 , 係因為植株枯左,以為死左 ,所以大下大下咁鋤落地 ..... 見到黃黃地至知有薯仔 -___-" ...
JicJicmom 發表於 2009-3-28 09:25 AM

傻仔問題: 係咪開左花先有薯仔架??
回復

llaus 發表於 2009-3-28 10:29:12 |顯示全部樓層
我d傻仔種左一個月就開花啦
照理傻仔未收到wow
步次種時都無開過花都有得收傻仔
照理無直接關係wow
如有錯誤
請老師請指正
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-28 10:32:47 |顯示全部樓層
照理傻仔未收到wow
照理無直接關係wow
如有錯誤
請老師請指正
llaus 發表於 2009-3-28 10:29

堆堆堆 ~~~ 我D傻仔由下泥 (當年曷種落地的) 到出芽 , C 埋都未見過花 .....
回復

may.sun 發表於 2009-3-28 14:21:37 |顯示全部樓層
5369# farfeifar
種花又係一盆好高深o既學問...咁得閒又要搞搞佢了~
===============================

嗱! 想學種蘭花呢本書幾好架!
我買咗成八年架罅, 嗰時都幾貴架不過值羅! ...
花園仔 發表於 2009-3-27 00:06

此書可上網預訂,因我奶奶在圖書館也借過
回復

farfeifar 發表於 2009-3-28 18:25:44 |顯示全部樓層
堆堆堆 ~~~ 我D傻仔由下泥 (當年曷種落地的) 到出芽 , C 埋都未見過花 .....
JicJicmom 發表於 2009-3-28 10:32

我淨係記得老師話過
如果棵傻仔開始變黃枯枯地就差唔多咁話喎~
有冇講開花就唔記得了hehe~
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 20:57:41 |顯示全部樓層
5463# 小寶
老師好!

=========================

5466# JicJicmom
上一次 ( 唯一一次) 掘薯仔 , 係因為植株枯左,以為死左 ,所以大下大下咁鋤落地 ..... 見到黃黃地至知有薯仔 -___-"
================================

5467# 小寶
傻仔問題: 係咪開左花先有薯仔架??
=======================================

5468# llaus
照理傻仔未收到wow
照理無直接關係wow
如有錯誤
請老師請指正
======================================

5469# JicJicmom
================================================

5471# farfeifar
我淨係記得老師話過
如果棵傻仔開始變黃枯枯地就差唔多咁話喎~
有冇講開花就唔記得了hehe~
==========================================================

大家好!
薯仔種咗約两個零至三個月就進入成熟期囉!
期間會開過花架, 因為花朶太細好易被人忽略啫!
就算佢唔開花D薯仔都會大格 -- 根莖植物蘿蔔咁未開花都大大舊啦!
薯仔到咗成熟期D葉開始枯黃, 你撥開面泥細細力好似考古咁掃開D泥咪見到好多薯仔囉!

成兩個月洛就快挖得罅!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 21:04:59 |顯示全部樓層
5461# alilovebyj
噫…老師咁快就拔薯仔?點解唔再種耐少少?
如果是因為快要過時,咁我都要呢兩日拔咗佢啦。不過呢個星期雨水多,可能真係唔係好岩薯仔生長。
==========================================

唉! 俾你講中咗, 淋水太濕生長得唔好, 好多葉黃咗咪忍痛提早挖咗佢囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 21:21:17 |顯示全部樓層

5465# corina
老師您好!我原本出了帖問大家,不過没有回覆,所以在這裏再問一次老師.前日去了深圳花卉世界,買了棵結果的檸檬樹,是用溏泥種,請問現在可否換泥,D小檸檬會否不適應而掉落?換泥用咩泥好呢?應該落什麼肥可以令檸檬種得肥大呢?謝謝賜教!
==============================================

你好! 原本我都唔會答你呢個問題嘅 -- 買翻黎嘅果木邊個能夠講話換泥換盆D果果唔跌架!
自己種嘅都好似金融風暴D股咁呀!
既然你咁重視D小檸檬咪食完先至換囉! 詳情睇呢個帖喇:

http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D1&page=1
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-28 21:21:50 |顯示全部樓層
同老師講﹕好多葉黃咗,一模一樣啊!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 21:32:34 |顯示全部樓層
5475# alilovebyj
同老師講﹕好多葉黃咗,一模一樣啊!
==========================

唔好傷心洛! 睇吓我D玫瑰仲好喇!
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 22:27:49 |顯示全部樓層
好肉酸嘅尖葉莧菜
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 22:29:53 |顯示全部樓層
好四正嘅馬屎莧(唔係馬齒莧呀)
回復

fae 發表於 2009-3-28 22:52:57 |顯示全部樓層
5477# 花園仔

我既情況同老師所種既莧菜一樣呀~ 成片菜群咁呀....真係想同佢梳苗都唔知道點.....好
唯有等睇吓邊d 快大就食邊d 先啦。
今日落左鉀肥了,希望幫到d 蕃茄開花啦^^
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 23:02:17 |顯示全部樓層
出翻太陽就要落肥罅!
回復