乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210455 19848
小寶 發表於 2009-3-23 00:12:42 |顯示全部樓層
5259# 小寶
老師好!

唔好意思, 問番以前d野.
請問駁出去果d喉係叫咩野呀? 因為我想整個類似的呀~

==================================

小寳好!
哦, 嗰個睡蓮缸嘅滿水位D及瓦!
你係咪想個缸或桶開個窿, 整個 ...
花園仔 發表於 2009-3-22 08:27 PM

老師好!

其實小寶想用來做個溢流魚缸咋
有進一步的問題我一定再問!
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 00:15:22 |顯示全部樓層
5277# fae
咁奇怪?!因為個芯芯最好食?? d 防雀雀網呢??!!
============================

有乜咁奇唧, D豆苗南瓜苗幾脆嫩亞, 佢就係鍾意嗰D尖尖!
唉! 錯誤判斷囉, 以為苗苗夠大D芯芯粗鞋唔好食咪撤走咗個網網囉!

青瓜苗苗兄日仲高牙!
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 00:22:29 |顯示全部樓層
5280# alilovebyj
我見老師的南瓜仲未發,於是撥開少少泥睇下,見到佢爆殼啦…我即刻冚番泥!應該係呢幾日會發芽啦。
我會用發泡膠箱種,而家心大心細﹕懶地就唔怕風,但係就會好密;爬架就通爽d,但就怕大風。
=============================================

唔緊要啦, 大把超級後備呀!
試吓雙箭齊發囉!

估吓係乜苗苗黎丫嗱!
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 00:30:50 |顯示全部樓層
5281# 小寶

老師好!

其實小寶想用來做個溢流魚缸咋
有進一步的問題我一定再問!

=======================

好丫, 你諗定再問啦!

請睇吓孤挺花開花情况:
回復

fae 發表於 2009-3-23 00:38:10 |顯示全部樓層
5276# fae
請問老師憑葉既大細同埋形狀,大慨估唔估到棵蕃茄係出大蕃茄定細蕃茄呢?
=====================================

係可以估到嘅, 細蕃茄枝條密D, 葉形幼細D葉薄D....
大蕃茄枝條粗壯但疏落, 葉形大塊D有 ...
花園仔 發表於 2009-3-23 00:05

但係睇落我個d 又似係老師你呢隻喎~~哈~唔怕啦,前幾日去睇d 蕃茄真係長高左好多,葉又生得多左又強壯左
有d 仲有花lum了,如老師所說的加強骨粉同埋俾多點鉀之外,水份的控制用不用特別留意呢?
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-23 00:52:47 |顯示全部樓層
估吓係乜苗苗黎丫嗱!<===子葉好特別,真葉又有白邊,我未種過架!等開估啊。
雙箭齊發都好,等發咗芽先!
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 01:41:12 |顯示全部樓層
5285# fae
但係睇落我個d 又似係老師你呢隻喎~~哈~唔怕啦,前幾日去睇d 蕃茄真係長高左好多,葉又生得多左又強壯左
有d 仲有花lum了,如老師所說的加強骨粉同埋俾多點鉀之外,水份的控制用不用特別留意呢?
===========================================

水少棵嘢頭耷耷尤其陽光普照嗰陣, 水多爛頭唔長根!
所以唔得閒服待佢咪要整個補水器出黎囉!
滴滴吓夠濕又唔會吽爛根....正唎!
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 01:46:29 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

棵七彩靚椒開花罅!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-23 09:41:46 |顯示全部樓層

老師早 ~~~~
積媽有2棵椰菜花 ( 小寶牌小苗 XD , 一棵金椰花一棵紫椰花  ) , 十一月中下種到而家, 花都唔多一個 ....... 好無心機 ....( 係係係 , 我係無耐性 .....)
我已經落左紅牛同肉骨粉 , 都谷唔到佢出花 ..... 真係名正言順 " 高大衰 ".... ( 仲要遮住第二D植物晒太陽...... )
有無咩計仔呢老師 ?
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 10:23:54 |顯示全部樓層
5289# JicJicmom
老師早 ~~~~
積媽有2棵椰菜花 ( 小寶牌小苗 XD , 一棵金椰花一棵紫椰花  ) , 十一月中下種到而家, 花都唔多一個 ....... 好無心機 ....( 係係係 , 我係無耐性 .....)
我已經落左紅牛同肉骨粉 , 都谷唔到佢出花 ..... 真係名正言順 " 高大衰 ".... ( 仲要遮住第二D植物晒太陽...... )
有無咩計仔呢老師 ?
==================================================

積積媽早晨!
應該係唔啱氣候啫, 椰菜花係秋冬植物就算俾你種到都係得淡笑啦 -- 小小花囉!
有乜計仔? 唱<愛在深秋>啦!

本季最後一個紫椰菜
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 10:33:38 |顯示全部樓層
5286# alilovebyj
估吓係乜苗苗黎丫嗱!<===子葉好特別,真葉又有白邊,我未種過架!等開估啊。
雙箭齊發都好,等發咗芽先!
=====================

俾種籽位朋友話<五角豆>喎,  個樣似秋葵咁話....
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-23 10:39:15 |顯示全部樓層

老師

咁我呢2por花椰菜都係時候同佢分手嚕

老師 請問紫椰菜有得留底嗎~

回復

JicJicmom 發表於 2009-3-23 10:45:33 |顯示全部樓層
5289# JicJicmom
老師早 ~~~~
我已經落左紅牛同肉骨粉 ,  ...
花園仔 發表於 2009-3-23 10:23

早晨花老師 ~~~ 多謝老師解答 !
咁我一路唱一路等 , 比多一星期佢 ................ 再唔出花就用黎堆肥 !!! 造福第二D植物 !
小寶牌呀 .... 好唔捨得 !
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 10:57:51 |顯示全部樓層
5292# BanbieChan

====================

斑比好! 俾多個星期佢喇! 睇吓包包有冇膨大, 如果....

唔好聽到歌名就諗分手至得架, 我話深秋再種之馬!
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-23 11:19:31 |顯示全部樓層
5292# BanbieChan

====================

斑比好! 俾多個星期佢喇! 睇吓包包有冇膨大, 如果....

唔好聽到歌名就諗分手至得架, 我話深秋再種之馬! ...
花園仔 發表於 2009-3-23 10:57

好呀~唔該晒老師
回復

muitau 發表於 2009-3-23 14:03:14 |顯示全部樓層
由263頁追睇番,老師講野真係幾時都咁攪笑!!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-23 14:54:01 |顯示全部樓層
5208# farfeifar

白粉虱會傷害到植物嗎?
咁白粉虱點殺呀?
白粉虱會唔會依附响動物度架?
我已經用膠紙黏乾淨個葉底,再加埋捕蟲貼
有人教我用殺虱水,我尋日噴左殺虱水,希望有用啦.
我尋日用消毒藥水抺過個花架.
再 ...
sandylam 發表於 2009-3-21 19:12

sandy妹, 你種到咁矜貴我好難幫你bor~
菜都要挖出來洗淨再種...
如果真係怕蟲咪用防蟲網囉, 大有大笠, 細有細笠姐!

一個盆一個笠~

一個盆一個笠~
回復

bearbear 發表於 2009-3-23 18:14:55 |顯示全部樓層
5277# fae
咁奇怪?!因為個芯芯最好食?? d 防雀雀網呢??!!
============================

有乜咁奇唧, D豆苗南瓜苗幾脆嫩亞, 佢就係鍾意嗰D尖尖!
唉! 錯誤判斷囉, 以為苗苗夠大D芯芯粗鞋唔好食咪撤走咗個網網囉!:i ...
花園仔 發表於 2009-3-23 00:15

D雀仲會食粟米
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 22:13:06 |顯示全部樓層
大家好!
先棑如果下種籽係圓葉莧菜OK架, 好快大, 食得洛好正滑一滑....
如果係尖葉莧菜就出苗唔好, 奀嫋鬼命架, 原因唔合時, 所以街市都好少有得賣....
而家落尖葉莧菜種籽就合時嘞! 不過種籽越新越好架, 所以體衫兄度又買咗D新種籽囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-23 22:14:27 |顯示全部樓層
老師,咁係咪青萈就係圓葉0既呢?
回復