乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210454 19848
Ling_Lin 發表於 2009-3-22 12:41:02 |顯示全部樓層
5237# sandylam
老師,

士多啤梨莖部紅紅地色係咪正常架?
上次開果二朵花黏埋一齊,結唔成果呀.
之前我無剪到,但唔剪又再無花,宜家再修剪過.
新出有幾條莖部都紅紅地色喎.

桑樹插枝係咪要用砂插架?
用珍珠岩得嗎?
...
花園仔 發表於 2009-3-21 23:31

原來莖部紅紅地係有問題...??
咁請教一下...我既呢兩paul還好嗎?...
我見到佢地d葉邊有d黃黃地,,唔知佢地咩事.....

要落肥嗎??
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-22 13:40:32 |顯示全部樓層
你D番薯苗生未亞?
呢隻番薯苗真係好好食架,
真係要俾心機種靚佢呀!

經老師指點,兩棵都生定咗,葉挺起來,也開始長新葉。
至於後下的,葉芽也有動作了!
其餘兩種種籽都已發芽! 發芽率奇高添!
老師,放心吧…我會將蕃薯葉種好佢!add7icon

順帶一句,阿高大好橫好壯,堪稱「高大帥」

回復

cobie 發表於 2009-3-22 13:47:58 |顯示全部樓層
alison努力加油呀
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 20:27:19 |顯示全部樓層
5259# 小寶
老師好!

唔好意思, 問番以前d野.
請問駁出去果d喉係叫咩野呀? 因為我想整個類似的呀~

==================================

小寳好!
哦, 嗰個睡蓮缸嘅滿水位D<銅接駁>及<壓力白水喉>瓦!
你係咪想個缸或桶開個窿, 整個水龍喉出水制唎(堆肥箱桶常用)
想點出聲睇吓帮唔帮到你丫!

參考吓囉:
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 20:38:11 |顯示全部樓層
5262# alilovebyj
老師,放心吧…我會將蕃薯葉種好佢!
===============================

都話實得架喇, 遲D換大D盆使佢蓬勃生長然後割D再插,
唔使幾耐就有得食嘞!

請參觀新移種嘅沙律生菜苗苗
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 20:42:56 |顯示全部樓層
5260# vincentma

老師,請問而家咁大霧,又耐唔中有小雨,可唔可以落殺蟲殺菌藥,會唔會屣左呢?
===============================================

你好! 主要睇吓係唔係迫切需要先, 如果係, 嘥都要架喇,
再猶疑不決渣都冇啦!
回復

vincentma 發表於 2009-3-22 21:13:38 |顯示全部樓層
5260# vincentma

老師,請問而家咁大霧,又耐唔中有小雨,可唔可以落殺蟲殺菌藥,會唔會屣左呢?
===============================================

你好! 主要睇吓係唔係迫切需要先, 如果係, 嘥都要架喇,
再猶 ...
花園仔 發表於 2009-3-22 20:42
老師,咁我下午有少許太陽果陣拿拿淋落左藥喇!唔該晒!
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 21:15:34 |顯示全部樓層
5261# Ling_Lin

要落肥嗎??
=============================

棵草莓奀咗D喎! 要追吓肥囉!

葉緣有褐色燶邊, 棵嘢咁瘦都唔夠肥我諗唔會係肥傷.
病毒可能性頗高啵, 點做, 剪咗燶嗰D囉!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-3-22 21:27:19 |顯示全部樓層
5261# Ling_Lin

要落肥嗎??
=============================

棵草莓奀咗D喎! 要追吓肥囉!

葉緣 ...
花園仔 發表於 2009-3-22 21:15

病毒性..?!
你咁講我好驚...
會唔會生唔大.........?

佢咁奀係因為我屋企無太陽-_-...
又未施過肥...

請問剪埋葉,施埋肥有救嗎?..
回復

may.sun 發表於 2009-3-22 21:30:18 |顯示全部樓層
5262# alilovebyj
老師,放心吧…我會將蕃薯葉種好佢!
============================ ...
花園仔 發表於 2009-3-22 20:38

老師好細心護苗啵~~
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 21:38:03 |顯示全部樓層
5269# Ling_Lin
=======================

棵嘢曬得少陽光又冇肥咪抵抗力弱囉, 容易受病毒攻擊啦!

有得救!! --  剪咗病葉, 施肥, 搬去有日照地方, 唔使好耐就靚翻曬啦!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-3-22 21:42:09 |顯示全部樓層
5269# Ling_Lin
=======================

棵嘢曬得少陽光又冇肥咪抵抗力弱囉, 容易受病毒攻擊啦!

有得救!! --  剪咗病葉, 施肥, 搬去有日照地方, 唔使好耐就靚翻曬啦! ...
花園仔 發表於 2009-3-22 21:38

好既!!為左救番佢...等我快d搬佢落樓下晒太陽!!
多謝晒你^^!!
(有d醫生救病人既feel..)
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 21:43:59 |顯示全部樓層
5270# may.sun
老師好細心護苗啵~~
=================

嘩! 講到我好似<慌慌>咁啵!

棵至愛苦瓜苗俾雀雀摘咗芯呀!
回復

may.sun 發表於 2009-3-22 21:56:38 |顯示全部樓層
5270# may.sun
老師好細心護苗啵~~
=================

嘩! 講到我好似咁啵!

棵至愛苦瓜苗俾雀雀摘咗芯呀!
花園仔 發表於 2009-3-22 21:43

咁矮就要打橫生lor~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-22 23:06:43 |顯示全部樓層
雀仔會啄苗??乜唔係淨係啄瓜啄果0既咩?
昨天早上見到有雀在天台飛走,唔係麻雀,銀灰色,小小的,都幾靚仔!
回復

fae 發表於 2009-3-22 23:07:12 |顯示全部樓層
請問老師憑葉既大細同埋形狀,大慨估唔估到棵蕃茄係出大蕃茄定細蕃茄呢?
園圃內無論導師及園友都意見很分歧~
謝謝^^
回復

fae 發表於 2009-3-22 23:08:06 |顯示全部樓層
5273# 花園仔 [/b咁奇怪?!因為個芯芯最好食?? d 防雀雀網呢??!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 23:54:38 |顯示全部樓層
5275# alilovebyj
雀仔會啄苗??乜唔係淨係啄瓜啄果0既咩?
昨天早上見到有雀在天台飛走,唔係麻雀,銀灰色,小小的,都幾靚仔!
=========================================

雀雀最喜歡食豆苗瓜苗架, 你估剩係人類先至識食牙!

將要爬架嘅長條南瓜
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 00:05:12 |顯示全部樓層
5276# fae
請問老師憑葉既大細同埋形狀,大慨估唔估到棵蕃茄係出大蕃茄定細蕃茄呢?
=====================================

係可以估到嘅, 細蕃茄枝條密D, 葉形幼細D葉薄D....
大蕃茄枝條粗壯但疏落, 葉形大塊D有質感好似厚D....

爸爸聲快高長大嘅大肉蕃茄
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-23 00:06:14 |顯示全部樓層
我見老師的南瓜仲未發,於是撥開少少泥睇下,見到佢爆殼啦…我即刻冚番泥!應該係呢幾日會發芽啦。
我會用發泡膠箱種,而家心大心細﹕懶地就唔怕風,但係就會好密;爬架就通爽d,但就怕大風。
回復