乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210456 19848
花園仔 發表於 2009-3-21 23:31:21 |顯示全部樓層
5237# sandylam
老師,

士多啤梨莖部紅紅地色係咪正常架?
上次開果二朵花黏埋一齊,結唔成果呀.
之前我無剪到,但唔剪又再無花,宜家再修剪過.
新出有幾條莖部都紅紅地色喎.

桑樹插枝係咪要用砂插架?
用珍珠岩得嗎?
插枝時無咩陽光可以嗎?
因為我室內種,我怕唔夠光會失敗.
==============================

你好!
士多啤梨莖部紅紅地色除非係特別種類係咁外應係唔多正常嘞!
原因係唔夠肥囉! 你留意我嗰D條莖都係青青白白架!

桑樹插枝好簡單啫, 求其係泥沙就得只要夠濕潤就OK啦!
插枝時無咩陽光係得嘅, 但出葉後仍種體室內恐怕唔夠陽光啵!

請留意士多啤梨嘅莖部
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-21 23:35:02 |顯示全部樓層
上面呢盆草莓好靚﹐add6icon
回復

花園仔 發表於 2009-3-21 23:43:37 |顯示全部樓層
5238# eliho
花園仔老師!!!
呢隻是咩種士多啤梨呀??
個樣好似心形!!!
--------------------------

5239# alilovebyj
看到老師的士多卑梨就知我把葉養得太肥,看來還得把葉修一下,再追番d鉀肥,希望季尾能開一些花,結一些果。
=====================================

大家好!

alison講得啱丫, 趕得切結多D果嘅!

eliho, 我隻係比較適合本地種植嘅普通品種啫,
種咗好多年囉, 結果形狀間中係心形啫.

四年前....
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 00:02:33 |顯示全部樓層
5240# jade520
你好啊...花園仔=]
我睇晒你d post啦
我學左好多野啊
士多啤梨好令啊

==================
你好!
每次見到朋友咁講都會令我激動.
因為唔係咁多人有咁耐性架, 連我自己翻查都覺得好麻煩嘅!
所以我種意自己個帖清爽整潔又靚靚!
而最仲要嘅係少D口水多D內容,
咁先至對得起睇帖嘅朋友同自己架馬!
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 00:07:36 |顯示全部樓層
5242# alilovebyj
上面呢盆草莓好靚﹐
=================

幾囉!
你D番薯苗生未亞?
呢隻番薯苗真係好好食架,
真係要俾心機種靚佢呀!
回復

軒軒 發表於 2009-3-22 00:22:49 |顯示全部樓層
老師,我塊田勁多蟲蟲,好多狗虱仔同不知名的蟲,你話用邊種滅害蟲好呢?
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 00:35:13 |顯示全部樓層
5246# 軒軒
老師,我塊田勁多蟲蟲,好多狗虱仔同不知名的蟲,你話用邊種滅害蟲好呢?
=========================================

你好! 都係而家各位網友體衫兄度買嗰幾種藥物囉!
狗蚤仔好難攪架, 你噴藥佢就跳去隔離, 藥力一過又跳翻黎,
所以我早早就提議整防蟲網囉!

體白蘭花葉度嘅黑蝴蝶蟲蛹

體白蘭花葉度嘅黑蝴蝶蟲蛹
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 00:36:59 |顯示全部樓層
芫荽結籽囉!
回復

breadtree 發表於 2009-3-22 00:42:12 |顯示全部樓層
5240# jade520
你好啊...花園仔=]
我睇晒你d post啦
我學左好多野啊
士多啤梨好令啊

==================
你好!
每次見到朋友咁講都會令我激動.
因為唔係咁多人有咁耐性架, 連我自己翻查都覺得好麻煩嘅!
所以我種 ...
花園仔 發表於 2009-3-22 00:02

老師,

麵包學生e+都係度追緊你d post, 果日比你話完之後,
我決定睇晒你d教書, 追左兩日都係追到去88頁咋...
我e+ 有幾樣種子, 反未睇晒之前吾夠膽開始,
我驚做錯晒, 昨日睇到你點做基泥, 今日只係學左先做基泥先 ...
希望可以快d上完速成班...
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 00:46:12 |顯示全部樓層
羅馬生菜亦結籽嘞, 而家即試發唔發到芽呢!

以下係結籽過程:
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 01:02:05 |顯示全部樓層
5249# breadtree
老師,

我驚做錯晒, 昨日睇到你點做基泥, 今日只係學左先做基泥先 ...
希望可以快d上完速成班...
========================================

你好!
其實種嘢唔係咁複雜架, 只要按步就班一切都好容易解决嘅啫!
首先掌握泥土
然後睇吓點樣落肥
跟住研究打蟲
其他冇乜所謂嘅, 眼見工夫啫跟大隊就唔會錯.
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 01:06:10 |顯示全部樓層
睇吓<高大  >而家點丫!
回復

breadtree 發表於 2009-3-22 01:20:21 |顯示全部樓層
5249# breadtree
老師,

我驚做錯晒, 昨日睇到你點做基泥, 今日 ...
花園仔 發表於 2009-3-22 01:02

我知道好多朋友都會問你好多問題, 我都吾想你答完一個又答多一個重覆既問題,
如果你答我都還好, 你叫我搵番你既帖, 我都吾知點算, 都吾知係邊一頁搵出黎好.

但係有樣野我真係吾明 , 乜野係 E=(MC)2 ,
我係知係關於泥, 但吾係好識得計, 請指教...
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 01:38:06 |顯示全部樓層
5253# breadtree

我知道好多朋友都會問你好多問題, 我都吾想你答完一個又答多一個重覆既問題,
如果你答我都還好, 你叫我搵番你既帖, 我都吾知點算, 都吾知係邊一頁搵出黎好.

但係有樣野我真係吾明 , 乜野係 E=(MC)2 ,
我係知係關於泥, 但吾係好識得計, 請指教...

===============================================

E=MC² 愛因斯坦條公式啫! 萬試萬靈架:
嗱, 你話架 -- <如果你答我都還好, 你叫我搵番你既帖, 我都吾知點算, 都吾知係邊一頁搵出黎好.>
咁我冇可能重覆又重覆咁答問題架.
想了解多D都係要靠自己嘅努力囉, 付出幾多至可收穫幾多,
有得計架, 咪嗰條公式囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 01:40:49 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

breadtree 發表於 2009-3-22 01:43:01 |顯示全部樓層
5253# breadtree

但係有樣野我真係吾明 , 乜野係 E= ...
花園仔 發表於 2009-3-22 01:38

花老師...
你咁就考起我喇.... 我都吾識係乜
E = ?
M = ?
C = ?
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 01:51:43 |顯示全部樓層
5256# breadtree
花老師...
你咁就考起我喇.... 我都吾識係乜
E = ?
M = ?
C = ?
======================

咁牙! 仲唔明牙, 唔使埋EMC啦!
一句講曬公式話俾我地聽:
一分耕耘一分收獲!
回復

花園仔 發表於 2009-3-22 02:05:56 |顯示全部樓層
舉例:
上圖:揼體花槽年幾囉 (完全冇理架) 連條主莖都斷咗好耐洛, 佢仲有花有果啵!

下圖: 希望棵嘢重振雄風咪要理吓佢啦 -- 加翻曬D氮磷鉀肥俾佢補吓囉!
回復

小寶 發表於 2009-3-22 03:35:18 |顯示全部樓層
終於諗掂同做好咗嗰個睡蓮缸嘅去水口嘞!
花園仔 發表於 2008-5-31 05:50 PM

老師好!

唔好意思, 問番以前d野.
請問駁出去果d喉係叫咩野呀? 因為我想整個類似的呀~
回復

vincentma 發表於 2009-3-22 07:22:46 |顯示全部樓層
老師,請問而家咁大霧,又耐唔中有小雨,可唔可以落殺蟲殺菌藥,會唔會屣左呢?
回復