乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210292 19848
花園仔 發表於 2009-3-1 18:13:35 |顯示全部樓層
4583# JicJicmom
老師 ~~~~~ 請教下花生點種架 ?? 放粒芝生落水 / 泥度等佢發芽呀?
=========================================

你好!
我係直播嘅, 將花生仁直接放入泥度囉!

我嘅飛碟型辣椒出芽芽囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 18:35:37 |顯示全部樓層
4579# fae

4566# cobie
老師好,我也種了兩盆大肉茄,己開始有果,每盆大概6-7個.size像小朋友拳頭仔搬大,我有用基肥.請問我每星期至10日落骨粉或豐收一號是否不太合適?是否應停用以上肥料,改下磷砷肥.  謝謝
----------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-28 00:27
其實..老師呀,如果開始有果實既時候~還要施薄肥嗎?...咁咪要等番七日八日先收得囉
唔好意思...我呢個問題係有點蠢X____X
因為我有成十棵蕃茄等住我去打理...謝謝^^

=================================================

<如果開始有果實既時候~還要施薄肥嗎?...>

點解唔要先?
谷果丫馬, 隔十日八日施D薄肥冇問題格!
尤其係鉀肥添, 如果施<岩鉀醶>肥, 佢溶解得慢咪隔耐D再施囉!

<咁咪要等番七日八日先收得囉>

你好趕住食咩?
其實亞硝酸鹽對植物影响至危害人類健康一事已講過啦,
你食嘅係果唔係葉啵, 你谷果主要係鉀肥唔係氮肥,
咁你隨時摘果又怕乜嘢呢?

延後採收最大原因應該係落咗農藥,
係嘅話最少等多14日至收成, 咁先至安全架!

甜豆開花囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-1 19:13:10 |顯示全部樓層
呢個餐好聯合國啊!
仲送埋港產潤喉糖醬 (記憶中好似有次都有呢樣嘢),有d奇怪!又有橄欖,塊面包又爛咗穿埋窿。個托盤仲有張紙係度。應該唔係飛機餐。

返大陸去新疆嗎?
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-1 19:26:42 |顯示全部樓層
你D洛神花點亞?

出芽囉!
花園仔 發表於 2009-3-1 15:33

花園仔老師,
睇您種洛神花, 我又覺得您用d盆幾好喎!
夠輕便, 移植時好方便.
用舊左, 唔arm又可以剪爛佢.
在何處買?  
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 19:31:45 |顯示全部樓層
4623# alilovebyj
呢個餐好聯合國啊!
仲送埋港產潤喉糖醬 (記憶中好似有次都有呢樣嘢),有d奇怪!又有橄欖,塊面包又爛咗穿埋窿。個托盤仲有張紙係度。應該唔係飛機餐。

返大陸去新疆嗎?

==================================

鍾意旅遊嘅人好易答嘅啫!   

答晤到唔好小氣呀!

新一批沙律生菜又黎嗱!
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 19:45:31 |顯示全部樓層
4624# kwanyeehui
花園仔老師,
睇您種洛神花, 我又覺得您用d盆幾好喎!
夠輕便, 移植時好方便.
用舊左, 唔arm又可以剪爛佢.
在何處買?
==============================

而家個個都翻大綠買嘞! 好似係個寶寶網喎, 你去工具嗰邊睇吓啦!

隻椒好似呢度嘅 -- 斷魂椒(鬼椒) -- 咁嘅款啵!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-1 21:48:14 |顯示全部樓層
咁老師有沒有試過…係唔係佢個款?
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 22:56:02 |顯示全部樓層
4627# alilovebyj

咁老師有沒有試過…係唔係佢個款?

=========================

個樣似啫, 有鬼用咩都冇內涵嘅! -- 普通辣椒之馬!

好有內涵嘅紅菜頭
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-1 23:03:57 |顯示全部樓層
老師,紅菜頭是否也是三個月才可採收?
回復

花園仔 發表於 2009-3-1 23:25:00 |顯示全部樓層
4629# alilovebyj

==============================

呢幾棵而家大嘅有乒乓波咁大, 細都有手指公咁大架罅.
三月尾可以開始採收囉!

講開又講仲冇人估倒夏桑菊啵!

盆種莧菜 -- 灑播與移種.
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-1 23:50:10 |顯示全部樓層
都真係幾難估。
回復

fae 發表於 2009-3-2 00:26:36 |顯示全部樓層
4579# fae

4566# cobie
老師好,我也種了兩盆大肉茄,己開始有果,每盆大概6-7個.size像小朋友拳頭仔搬大,我有用基肥.請問我每星期至10日落骨粉或豐收一號是否不太合適?是否應停用以上肥料,改下磷砷肥.  謝謝
----- ...
花園仔 發表於 2009-3-1 18:35

一天都光晒了~~我成日攪錯晒...睇到其他園友就講做好基肥自自然然等二個月就有收成
但係有d 就要睇時機谷棵野快點出花...攪到我都一知半解
其實NPK所指既肥料我就好清楚...但係幾時開始落同日常打理就一知半解
我就唔擔心種緊既植物唔夠肥,因為呢一陣子翻土都不停見到丘引...所以應該肥就好夠
再次謝謝老師指點
PS...青瓜的日常打理應該係....何時應該開始谷開花...平時薄施是否花生fu水便可以如已經做好了基肥的話
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 00:26:50 |顯示全部樓層
4631# alilovebyj

都真係幾難估。
=======================

唉!
俾貼士嘞!
係去嗰度玩先至有<四口包>食架乍!
回復

fae 發表於 2009-3-2 00:29:38 |顯示全部樓層
4629# alilovebyj

呢幾棵而家大嘅有乒乓波咁大, 細都有手指公咁大架罅.
三月尾可以開始採收囉!

講開又講仲冇人估倒夏桑菊啵!:ico ...
花園仔 發表於 2009-3-1 23:25

只係二日已經快高長大~好驚人呀,呢兩日都無咩放晴日時間..仲諗住d 種子無咁快發芽
看來我聽日都要落田睇吓
希望我今次唔會又買到d "開花"覓菜  雖然上次收既開花菠菜都好好食
回復

fianfumy 發表於 2009-3-2 00:34:33 |顯示全部樓層
咁是否瑞士呀 ?
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 00:43:00 |顯示全部樓層
4632# fae
PS...青瓜的日常打理應該係....何時應該開始谷開花...平時薄施是否花生fu水便可以如已經做好了基肥的話
========================================

種嘢唔使咁緊張架!

如已經做好了基肥的話(花生麩+骨粉)平時薄施花生fu水便可以嘞!
等到佢攀高强壯自然會開花啦, 到時增加鉀肥(岩鉀醶, 海藻液或草木灰都得格)催花谷果咪OK囉!

如果佢牛高馬大都唔開花亦可以施以鉀肥(岩鉀醶, 海藻液或草木灰都得格)催佢開花嘅 -- 心急嘅話!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-2 00:46:53 |顯示全部樓層
老師呀老師 ~~~~~
今晚食左囉 ~~~ ^^
P1140197 (Small).JPG
P1140206 (Small).JPG
回復

fianfumy 發表於 2009-3-2 00:49:03 |顯示全部樓層
老師呀老師 ~~~~~
今晚食左囉 ~~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-3-2 00:46

我都有份食呀 , 積積媽煮得好好味架 ....
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-2 00:49:05 |顯示全部樓層
你D洛神花點亞?

出芽囉!
花園仔 發表於 2009-3-1 15:33

老師好 !!! 洛神葵小苗苗向老師打個招呼 ~~~
P1130970 (Small).JPG
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 00:52:19 |顯示全部樓層
4635# fianfumy
咁是否瑞士呀 ?
==========================

你去歐洲食過<四頭包>咩?

瑞士D山係黄色嘅咩?

瑞士D湖海係咁嘅色嘅咩?

瑞士有海鷗嘅咩?
回復