乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210172 19822
小寶 發表於 2009-2-20 00:58:06 |顯示全部樓層
4302# may.sun
午安老師,d葉點食好呀
-----------------------------------------

你聽過未丫? 火煱當菜, 當茶葉 ....

我嘅及, 你地嗰D點亞?
花園仔 發表於 2009-2-19 03:32 PM

老師好!我幾日前落左3粒,未見發芽
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-20 01:03:55 |顯示全部樓層
老師你好多車厘茄啊!

今天替你們留意了這個食譜,呵呵…外國口味,唔知岩唔岩呢?

我自己無種車厘茄,如果唔係都想試下!

資料來自 am730
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 01:11:44 |顯示全部樓層
4318# JicJicmom

我呢2日都得閒左D , 唔使日日淋水嘛 ~ XDDDDDDDDDDDDD
老師你0既薄荷同百里香好靚 !!! 我D就醜怪囉, 生到一岩一忽咁 ......... 老師好似係用壓條法 ? 我壓親都唔知點解側埋哂一邊 .........
對於薄荷 , 積媽有個問題想問好耐囉 ~
薄荷根系太 "利害" , 我想轉盤換泥, 拎親出黎都成餅 / 球 野咁 ...... 薄荷需唔需要去老根 ? 佢成餅野咁, 我點做佢至會唔傷根 ?  
我幾個月前將買番來0既薄荷轉盤, 轉一轉,薄荷大得好快好靚 ~~ 而家又開始慢落黎 , 可能我剪走左好多葉喇 . ( 之前比虫虫食左好多.....) 咁, 對於佢D一球球0既根 , 要點處理呢 ?
多謝老師鮮解答呀 ~~ ^^
-------------------------------------------------------------------------------------------

植物都有追光性嘅, 你想形狀靚D後天帮補吓佢囉!

薄荷傷根怕乜唧, 佢插枝都得洛.
老根太多唔係好事, 纏滿個盆變得泥少,
D根密質質實骨骨存唔到水反而唔妥呢!
我轉盆動作梗係換泥削根囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 01:16:50 |顯示全部樓層
4322# alilovebyj

老師你好多車厘茄啊!

今天替你們留意了這個食譜,呵呵…外國口味,唔知岩唔岩呢?

我自己無種車厘茄,如果唔係都想試下!

--------------------------------------------------------------------

alison好!

多謝你提供咁好嘅食譜給我及大家!
回復

fianfumy 發表於 2009-2-20 01:17:28 |顯示全部樓層
4318# JicJicmom

我呢2日都得閒左D , 唔使日日淋水嘛 ~ XDDDDDDDDDDDDD
老師你0既薄荷同百里香好靚 !!! 我D就醜怪囉, 生到一岩一忽咁 ......... 老師好似係用壓條法 ? 我壓親都唔知點解側埋哂一邊 .........
對於 ...
花園仔 發表於 2009-2-20 01:11

請教老師 : 咁削根又點做呢 ? 我盆柚子薄荷就係老根問題 , 都唔知點整好 !
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 01:19:19 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

yannes 發表於 2009-2-20 08:53:52 |顯示全部樓層
老師好...
我的茄子花花...落掉了...琴日放工回家我冇再淋水俾佢,
今朝見佢個樣精神左好多...不過都係軟軟的...我都會試下三益的...
不過是不是有機的東東來呀??因為茄子下面就是我家實仔的家囉...
唔知有冇影響...及...是不是開水當水咁淋落去就行了??
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 10:57:55 |顯示全部樓層

4325# fianfumy

請教老師 : 咁削根又點做呢 ? 我盆柚子薄荷就係老根問題 , 都唔知點整好 !
-------------------------------------------------------------

早晨!
啱啱盆柚子薄荷換咗盆, 自己睇吓啦.....
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 11:14:27 |顯示全部樓層
4327# yannes

老師好...
我的茄子花花...落掉了...琴日放工回家我冇再淋水俾佢,
今朝見佢個樣精神左好多...不過都係軟軟的...我都會試下三益的...
不過是不是有機的東東來呀??因為茄子下面就是我家實仔的家囉...
唔知有冇影響...及...是不是開水當水咁淋落去就行了??

------------------------------------------------------------------------

你好!
<三益>係有機嘅農藥, 成份70%來自苦楝, 樽嘢冇骷髏頭架.
大家用農藥唔好隨便問人點用, 各人嘅環境唔同, 點可以照搬丫!
買農藥最緊要唔好口密, 一定要向售貨員問清楚, 配合埋說明書就萬無一失啦!
係開水噴唔係淋!
梗係唔可以俾小可愛接觸啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-20 11:33:06 |顯示全部樓層

-------------------------------------------------------------

早晨!
啱啱盆柚子薄荷換咗盆, 自己睇吓啦..... ...
花園仔 發表於 2009-2-20 10:57

明白哂 !!!! 今晚就開工 削 削 削 ~~~
多謝老師圖解 ~~~ ^^
回復

farfeifar 發表於 2009-2-20 12:12:08 |顯示全部樓層

早晨!
啱啱盆柚子薄荷換咗盆, 自己睇吓啦..... ...
花園仔 發表於 2009-2-20 10:57

嘩, 削到咁都唔會屎啊?我成日覺得d根一離開o左d泥就會屎hehe~
老師果然勁勁!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 12:36:17 |顯示全部樓層
4331# farfeifar

嘩, 削到咁都唔會屎啊?我成日覺得d根一離開o左d泥就會屎hehe~
老師果然勁勁!

-------------------------------------------------------------------

香草類揾草民兄穩陣D架!
我比較大膽D嘅, 種植嘅嘢每人環境唔同, 唔好照搬呀!

種咗幾年嘅甜薰衣草又要開花嘞, 新插枝嘅好生性呢!
回復

sandylam 發表於 2009-2-20 13:08:39 |顯示全部樓層
4298# 花園仔
報告老師,紅菜頭寶寶暈低左,二塊葉都軟埋.
呢二日無陽光嘛,想比多少少光佢都唔得.
我已經開大支燈照佢,咁我放近多少少支燈再睇吓佢會唔會起身啦.
回復

小寶 發表於 2009-2-20 13:24:32 |顯示全部樓層
老師好,小寶的柚子薄荷唔知點解d葉仔咁細片
回復

claudiatang 發表於 2009-2-20 15:53:38 |顯示全部樓層
老師,我想請問你若用雞仔網代替線網可以嗎?太陽晒熱時的鐡線會否燙傷苦瓜的觸鬚各嫩葉?因為沒地方可以搭一個棚,只能在欄杆加塊雞仔網。
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-20 16:10:03 |顯示全部樓層
我既菠菜都係呀,
唔知做乜好似無腰骨咁,
又長又軟,
我用竹子加蠅定住佢唔比佢訓低住,
點解會咁架~~~
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 18:13:37 |顯示全部樓層
4334# 小寶

--------------------------------------------------------

小寶好!
柚子薄荷雖然鍾意半陰曬但係偏曬多D架!
葉仔咁細片咪唔夠肥囉, 氮肥呀!

正常D葉好碧綠嘅, 連薄荷蟲都碧綠通透架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 18:27:53 |顯示全部樓層
4335# claudiatang

老師,我想請問你若用雞仔網代替線網可以嗎?太陽晒熱時的鐡線會否燙傷苦瓜的觸鬚各嫩葉?因為沒地方可以搭一個棚,只能在欄杆加塊雞仔網。
----------------------------------------------------------------------------------

體通風情况下應該唔怕嘅, 保險D咪買塊竹籬笆綁體欄杆度囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 18:45:40 |顯示全部樓層
4336# sammyzoe
我既菠菜都係呀,
唔知做乜好似無腰骨咁,
又長又軟,
我用竹子加蠅定住佢唔比佢訓低住,
點解會咁架~~~

-------------------------------------------------------------------

一paul一paul種得好疏. 冇得挨膀咪東倒西歪囉!
唔夠肥囉, 人無腰骨咪揾杜仲煲豬尾, 菜無腰骨咪氮磷肥補補佢囉!
都話落種籽前D泥落夠基肥洛!
回復

小寶 發表於 2009-2-20 20:25:22 |顯示全部樓層
4334# 小寶

--------------------------------------------------------

小寶好!
柚子薄荷雖然鍾意半陰曬但係偏曬多D架!
葉仔咁細片咪唔夠肥囉, 氮肥呀!

正常 ...
花園仔 發表於 2009-2-20 06:13 PM

哦,原來唔夠肥,唔該老師!
回復