乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210173 19822
花園仔 發表於 2009-2-19 15:22:57 |顯示全部樓層
4287# 軒軒

老師,蕃茄而家可以種咩,唔怕太熱?

--------------------------------------------------------------

而家仲可以嘅!

插枝移盆後嘅<柚子薄荷>葉子顏色綠翻好多嘞!
回復

may.sun 發表於 2009-2-19 15:23:32 |顯示全部樓層
午安老師,d葉點食好呀
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 15:32:18 |顯示全部樓層
4302# may.sun
午安老師,d葉點食好呀
-----------------------------------------

你聽過<夏桑菊>未丫? 火煱當菜, 當茶葉 ....

我嘅<靚椒>及<七彩靚椒>, 你地嗰D點亞?
回復

may.sun 發表於 2009-2-19 15:36:17 |顯示全部樓層
原來咁你食晏食乜呀老師
回復

nuage 發表於 2009-2-19 15:49:35 |顯示全部樓層
4302# may.sun
午安老師,d葉點食好呀
-----------------------------------------

你聽過未丫? 火煱當菜, 當茶葉 ....

我嘅及, 你地嗰D點亞?
花園仔 發表於 2009-2-19 15:32

好嘢﹗我都有一棵桑﹗又識多樣啦﹗唔該花園仔老師﹗
回復

農夫 發表於 2009-2-19 15:55:33 |顯示全部樓層
我以為桑葉只係用黎養蠶蟲
原來可以沖茶,太好啦,好中意.
回復

mandm2007 發表於 2009-2-19 16:05:22 |顯示全部樓層
唔該積媽媽!!唔該花老師!!
我個時興奮得淨,一野灑左好多蕃茄種子落泥度,點知差唔多90%發芽,現在好多苗苗!!
回復

fae 發表於 2009-2-19 16:38:21 |顯示全部樓層
4282# fae
嗚~~老師點解呀....好需要你的指導呀..
如果唔食得既話..我會起晒d菠菜出黎呀...種其他野了...
菠菜真係越聽越驚...唔夠膽食了..尤其是而家知道可能落左化肥落去
------------------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-19 14:18

話多佢又唔係多...話少佢又唔算少... 只係如果唔食得,就唔想再留係塊田度擺
嗚~~咁唯有晒多十日八日...希望等d 化肥消咁d 啦...我都唔明白點解會大得咁快..一個月都未夠
唔通真係化肥既神奇效能?定係前個排天氣涼番d所致..
我記得老師講過,最好既收割時間係猛太陽同埋落肥前後既七日定十日呀..等d留少d 亞燒酸鹽係d 菜度麻
回復

yannes 發表於 2009-2-19 17:13:44 |顯示全部樓層
老師
我的茄子好左一個晚上。。。佢現在又謝謝地了。。。。
我見到佢隻腳有白色的。。。唔知是什麼東東。。。有冇得救。。。
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:03:57 |顯示全部樓層
4308# fae

話多佢又唔係多...話少佢又唔算少... 只係如果唔食得,就唔想再留係塊田度擺
嗚~~咁唯有晒多十日八日...希望等d 化肥消咁d 啦...我都唔明白點解會大得咁快..一個月都未夠
唔通真係化肥既神奇效能?定係前個排天氣涼番d所致..
我記得老師講過,最好既收割時間係猛太陽同埋落肥前後既七日定十日呀..等d留少d 亞燒酸鹽係d 菜度麻

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

大家好!

相信大家都見過有D種籽包印咗有個公仔瞓體吊床上嘅, 表示等食丫馬!
有D菜蔬成熟期好快, 爸爸聲大好快就食得嘞 -- 好似菠菜班咁就係啦!
我都話做好基肥泥至灑上種籽, 淋吓水就好似種籽包個公仔咁等食囉!
唔怕佢密麻麻格, 總之邊棵大就掹邊棵黎食, 幾寫意亞,
邊有你咁痛苦架, 唔留心睇帖之過喇!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:11:11 |顯示全部樓層
4309# yannes

老師
我的茄子好左一個晚上。。。佢現在又謝謝地了。。。。
我見到佢隻腳有白色的。。。唔知是什麼東東。。。有冇得救。。。

-------------------------------------------------------------------------------

白色嗰D咪菌黎啦, 科學泥最易中招嘞!
試吓淋D<三益>落去睇吓得唔得囉! 棵嘢咁弱都好辛苦洛....
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:19:47 |顯示全部樓層
人地落咗花生麩骨粉做基肥, 種出黎嘅菠菜幾密都冇問題, 幾青綠油亮亞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:28:05 |顯示全部樓層
呢两日濕度大仲有D細雨添, D百里香好開心呢.

好似迎客松啵!

好似迎客松啵!

送俾人嘅!

送俾人嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:32:23 |顯示全部樓層
我D蘆薈大家睇得多嘞, 實際有幾大你知唔知丫?
回復

fae 發表於 2009-2-20 00:33:35 |顯示全部樓層
人地落咗花生麩骨粉做基肥, 種出黎嘅菠菜幾密都冇問題, 幾青綠油亮亞!
花園仔 發表於 2009-2-20 00:19

哎~~總知早點睇到老師仔你呢個帖就幾好呢...
因為我買個d 係散裝種子黎..d 園友又話菠菜好食肥(見d 葉黃黃地咁)
所以...咁老師我應該幾時割黎食比較安全呀?
好彩而家仲有魚翅瓜同埋蕃茄..仲有青菽..看來真係要爬多幾次老師既文先得啦
如果唔係又係得個吉
謝過老師教導
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-20 00:34:54 |顯示全部樓層
我D蘆薈大家睇得多嘞, 實際有幾大你知唔知丫?
花園仔 發表於 2009-2-20 00:32

老師

蘆薈超級大大大
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:41:25 |顯示全部樓層
4259# farfeifar
飄蟲都易搵d, 蚜蠅真係唔知咩黎, 同果蠅好似樣...
同埋好恐怖喎...不過如果有我都會捉佢入防蟲網的~~hehe

------------------------------------------------------------------------

食蚜蠅與芫荽花
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-20 00:41:27 |顯示全部樓層
呢两日濕度大仲有D細雨添, D百里香好開心呢.
花園仔 發表於 2009-2-20 00:28

我呢2日都得閒左D , 唔使日日淋水嘛 ~ XDDDDDDDDDDDDD
老師你0既薄荷同百里香好靚 !!! 我D就醜怪囉, 生到一岩一忽咁 ......... 老師好似係用壓條法 ? 我壓親都唔知點解側埋哂一邊 .........
對於薄荷 , 積媽有個問題想問好耐囉 ~
薄荷根系太 "利害" , 我想轉盤換泥, 拎親出黎都成餅 / 球 野咁 ...... 薄荷需唔需要去老根 ? 佢成餅野咁, 我點做佢至會唔傷根 ?  
我幾個月前將買番來0既薄荷轉盤, 轉一轉,薄荷大得好快好靚 ~~ 而家又開始慢落黎 , 可能我剪走左好多葉喇 . ( 之前比虫虫食左好多.....) 咁, 對於佢D一球球0既根 , 要點處理呢 ?
多謝老師鮮解答呀 ~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:52:48 |顯示全部樓層
4315# fae
哎~~總知早點睇到老師仔你呢個帖就幾好呢...
因為我買個d 係散裝種子黎..d 園友又話菠菜好食肥(見d 葉黃黃地咁)
所以...咁老師我應該幾時割黎食比較安全呀?
好彩而家仲有魚翅瓜同埋蕃茄..仲有青菽..看來真係要爬多幾次老師既文先得啦
如果唔係又係得個吉
謝過老師教導
------------------------------------------------------------------------------

科學肥又唔係毒藥, 使乜咁驚青丫,
一般落咗有機肥七,八日科學肥咪十日倒冇問題嘅. -- 時間長D梗係好D啦!
街市嗰D落科學肥幾日谷谷佢就收割架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-20 00:56:17 |顯示全部樓層
4316# BanbieChan
蘆薈超級大大大

-----------------------------------------------

斑比好!

佢仲體側邊開花添!
回復