乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210167 19822
yannes 發表於 2009-2-19 01:14:25 |顯示全部樓層
4263# yannes

老師~~~~救命呀~~~~~~~
我的茄子又變成咁喇~~~~~~點算~~~~~
--------------------------------------------------

睇黎棵嘢上唔到水俾D枝葉啵, 葉嘅顏色唔夠青綠及冇光澤,
好快D葉就由下到上黄萎 ...
花園仔 發表於 2009-2-18 23:28

唔會架~~~ 今日早上仲好地地的......
係唔係冇得救??現在過左幾鐘...望上去好似好左少少的...不過冇上次好得咁快....
現在佢個樣都係謝謝地咁......
回復

fae 發表於 2009-2-19 01:33:50 |顯示全部樓層
4265# 花園仔

嗚~~老師點解呀....好需要你的指導呀..
如果唔食得既話..我會起晒d菠菜出黎呀...種其他野了...
菠菜真係越聽越驚...唔夠膽食了..尤其是而家知道可能落左化肥落去
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-19 02:07:16 |顯示全部樓層
4277# littlecuitegirl
老師,d繩有乜野用嫁?
------------------------------------------------

第日有花花嗰陣時得閒拉吓條繩....
增加產量丫馬!

台東糯米粟出苗苗囉! ...
花園仔 發表於 2009-2-19 00:35

哦.....原來係咁用既,我仲以為用手搖吓支莖就可以添
回復

farfeifar 發表於 2009-2-19 11:29:38 |顯示全部樓層
增加產量丫馬!
<----老師, 咁原理係咩啊? 你d繩係入o左泥架bor!
回復

小寶 發表於 2009-2-19 11:45:50 |顯示全部樓層
4271# 小寶

老師好!
你睇下小寶果d都唔靚嘅

-------------------------------------------------

小寳好!
遲D啦! 你種得密丫馬, 要夠肥夠陽光至得架,
水份控制最重要, 水多會爛根, 水少又頭耷耷!

左边 ...
花園仔 發表於 2009-2-19 12:12 AM

ok! 收到!
回復

小寶 發表於 2009-2-19 11:46:51 |顯示全部樓層
早晨+晚安!
花園仔 發表於 2009-2-19 12:55 AM

老師用的乾草係用咩野植物呢? 好硬好挺呀!
回復

軒軒 發表於 2009-2-19 12:06:10 |顯示全部樓層
老師,蕃茄而家可以種咩,唔怕太熱?
回復

sandylam 發表於 2009-2-19 13:12:51 |顯示全部樓層
老師,你比我既紅菜頭種子,我立春落種,上星期已經出左小苗有二片葉.
但星期二開始就一直垂低個頭抬唔返起身.
我起初以為唔夠水,所以我淋返多少少比佢,但點知佢仲係一睡不起.
佢係咪會死架
點解會咁架?
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 14:06:07 |顯示全部樓層
4281# yannes

唔會架~~~ 今日早上仲好地地的......
係唔係冇得救??現在過左幾鐘...望上去好似好左少少的...不過冇上次好得咁快....
現在佢個樣都係謝謝地咁......

----------------------------------------------------------------------------

咁你咪小心照顧佢囉, 保持泥土濕潤最緊要!
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 14:18:49 |顯示全部樓層
4282# fae
如果唔食得既話..我會起晒d菠菜出黎呀...種其他野了...
菠菜真係越聽越驚...唔夠膽食了..尤其是而家知道可能落左化肥落去
---------------------------------------------------------------------

唔使喊丫, 老實講就算食都冇比食街市買翻黎嗰D咁危險喇!
買翻黎嗰D落咗化學肥幾日就掹黎賣喇!
你嗰D體情理上我與別人都係唔會叫你隨便食嘅, 其實咁少....
回復

mandm2007 發表於 2009-2-19 14:28:13 |顯示全部樓層
大蕃茄苗苗出真葉嘞, 移幾棵獨立培苗,
等D根纏滿舊泥先至正式移盆移地黎種.
花園仔 發表於 2009-2-19 00:22

哈哈~ 我都培左好多大蕃茄苗,我想問蕃茄係唔係應該獨立一個大盆種一棵好D呢?
我有好多苗,唔夠盆添,要去買盆啦~但唔知要買幾深好!! 買個長形盆種幾棵得唔得呀??
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-19 14:30:06 |顯示全部樓層
老師

午安呀

請問莧菜可以移苗嗎

因為我播種播得好樣衰呀~

回復

JicJicmom 發表於 2009-2-19 14:50:41 |顯示全部樓層
4282# fae
------------------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-19 14:18

我知少少答下爹先 ~
我聽人地講 , 蕃茄唔好"連種" (唔記得係唔係咁叫..... ) 最好一盤一棵 ; 如果一棵有根瘤病, 就會惹埋其他0個D架喇~~
我以前都係咁, 為左慳位 , 3尺長盤種 3 棵 ..... 最後有病 ...... 白做呀~
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 14:51:16 |顯示全部樓層
4284# farfeifar

增加產量丫馬!
<----老師, 咁原理係咩啊? 你d繩係入o左泥架bor!
-----------------------------------------------------------------

你好! 係咁嘅, 嗰條繩我提前放落去啫,
用法係第日移種體防蟲網室池子上,
條繩一頭體泥度, 一頭綁體天花上, 即當竹仔用.
第日棵嘢大咗咪綁住條繩囉,
到有花花開時間中搖吓條繩, 棵嘢咪震騰騰啦!
蕃茄D花同茄子花相同都可以自花授粉嘅,
搖吓佢D雄蕊嘅花粉易D跌入中間嘅雌蕊花棒中架.

點解我D蕃茄仔佢多產丫, 原因我D狗狗好鍾意體棵嘢附近搞搞震,
專門推動棵嘢, 有時仲用條尾拍打添! -- 大家當笑話好嘞!

日日都有得食!
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 14:57:28 |顯示全部樓層
4286# 小寶

老師用的乾草係用咩野植物呢? 好硬好挺呀!

-----------------------------------------------------

小寶好!

嗰D係<稻草>, 即<禾稈草>囉!

好快大嘅意大利生菜!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-19 14:58:12 |顯示全部樓層
哦~~~~~~~~~~~~
saw des 呢~
回復

fianfumy 發表於 2009-2-19 15:00:31 |顯示全部樓層
4284# farfeifar

增加產量丫馬!

花園仔 發表於 2009-2-19 14:51

老師 :   maggie -- hehe笑.gif 狗狗好幫得手喎 !
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 15:02:26 |顯示全部樓層
4288# sandylam
老師,你比我既紅菜頭種子,我立春落種,上星期已經出左小苗有二片葉.
但星期二開始就一直垂低個頭抬唔返起身.
我起初以為唔夠水,所以我淋返多少少比佢,但點知佢仲係一睡不起.
佢係咪會死架
點解會咁架?
------------------------------------------------------------------------

出咗嗰两塊葉仔都唔係真葉, 嗰時都仲好虛弱架, 有冇曬吓陽光呀?

今朝掹咗两個紅菜頭
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 15:09:28 |顯示全部樓層
4291# mandm2007
哈哈~ 我都培左好多大蕃茄苗,我想問蕃茄係唔係應該獨立一個大盆種一棵好D呢?
我有好多苗,唔夠盆添,要去買盆啦~但唔知要買幾深好!! 買個長形盆種幾棵得唔得呀??

----------------------------------------------------------------------------------

積積媽答咗啦!

摘咗隻大燈籠椒.
回復

花園仔 發表於 2009-2-19 15:16:35 |顯示全部樓層
4292# BanbieChan
請問莧菜可以移苗嗎
-----------------------------------------------

斑比好!

唔緊要啦!
莧菜係可以移苗嘅!
莧菜條根好長架!

睇吓另一種大粒粒嘅桑椹子啦! (可食葉食果)
回復