乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210134 19822
BanbieChan 發表於 2009-2-17 00:57:41 |顯示全部樓層
4238# may.sun

多謝嘞!
唔搞咁多囉, 體呢度專心種嘢好嘞!  

今年D花開得特別多, 睇吓呢盆嘉多利亞蘭有幾組花苞丫嗱?
花園仔 發表於 2009-2-17 00:35

老師

有4組~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-17 10:09:45 |顯示全部樓層
老師

你送比我嘅發咗芽喇

回復

JicJicmom 發表於 2009-2-17 10:19:48 |顯示全部樓層
4225# JicJicmom

嘩老師好好好肉呀......D菜柄~  係唔係老實人賣0既種子 ?
老師積媽爬緊你D文時 , 剛想到個問題 : 老師提及發苗苗發得好唔好都會影響日後植株生長. 咁如果呢一類0既先天不足可唔可以補救到 ?
譬 ...
花園仔 發表於 2009-2-16 23:06

明白喇老師 ~~ 我有d向日葵下左種 , 貨好對辦 ~ 一路向住太陽方向 "躝" 過去 ....... 我要同佢後天補救下至得 ~
多謝老師提點 !!! ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-17 10:21:16 |顯示全部樓層
4226# JicJicmom

花老師 ~~~ 積媽有個小問題呀~~
我響衫兄度買左茶籽粉呀~諗住去殺小蚊滋同烏蠅仔. 但茶籽對蚯蚓有無害呀?皆因積媽有d盤盤入面係有蚯蚓架 ( 可能係買番來的盤栽入面有蚯蚓轉盤時跟埋落去 ) ~
我 ...
花園仔 發表於 2009-2-16 23:21

我會打電話去問一下 !!! 上次買野乜都無望就出左門口, 包裝上面無份量 / 用法都唔知 .....
我問完貼上來呀 ~~ ^^
回復

may.sun 發表於 2009-2-17 12:26:52 |顯示全部樓層
明白喇老師 ~~ 我有d向日葵下左種 , 貨好對辦 ~ 一路向住太陽方向 "躝" 過去 ....... 我要同佢後天補救下至得 ~
多謝老師提點 !!! ^^
JicJicmom 發表於 2009-2-17 10:19

積媽,你種果隻係bun bun買o既 今個夏天我都要種呢
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-17 14:54:43 |顯示全部樓層
老師~~
我e個問題少女又有問題喇,
隔離屋既主人種緊青檸檬,
除左大前年時種出好多果後,
前年果量少好多,
舊年連一粒都無,
我教左佢追肥架喇,
但仲有d乜野要注意架?
同埋需唔需要授粉架?
回復

isislau 發表於 2009-2-17 17:16:25 |顯示全部樓層
我花左一星期追花園仔老師帖....追到105頁....
買書學都吾及花園仔老師分享咁豐富,
d相又令又多, 我要努力以赴追晒所有
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 21:38:03 |顯示全部樓層
4242# BanbieChan

你送比我嘅沙律生菜發咗芽喇

--------------------------------------------------------------

大家好!

種到苗苗夠硬淨至移苗呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 21:43:23 |顯示全部樓層
4246# sammyzoe

老師~~
我e個問題少女又有問題喇,
隔離屋既主人種緊青檸檬,
除左大前年時種出好多果後,
前年果量少好多,
舊年連一粒都無,
我教左佢追肥架喇,
但仲有d乜野要注意架?
同埋需唔需要授粉架?

----------------------------------------------------

青檸需要蜜蜂同佢授粉架!
追肥啱丫, 但一粒都冇就出奇嘞, 佢用盆或係種體地上呢?
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-17 21:44:49 |顯示全部樓層
老師,我未構思到點整個防蟲網,唔知你會唔會有好既提意呢?我係用大發泡膠盒黎種d菜菜既,因為未諗到點整,但又怕d菜心有好惹蟲,就剪左一塊防蟲網遮住個面,個腳就用條繩綁住,因為而家d菜菜仲係好細棵,未突出個盒,所以都應該冇問題,但係用繩係紮唔實既,依然有隙縫,好煩呀,唔知應該點做好呢
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 21:46:49 |顯示全部樓層
4240# 農夫

老師,
你既芥蘭頭收成有既大呀?
小寶比我果paul小苗已有乒乓球咁大啦
----------------------------------------------------------

你好!

紫芥蘭頭幾大架, 成磅重架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 21:55:57 |顯示全部樓層
4250# littlecuitegirl
老師,我未構思到點整個防蟲網,唔知你會唔會有好既提意呢?我係用大發泡膠盒黎種d菜菜既,因為未諗到點整,但又怕d菜心有好惹蟲,就剪左一塊防蟲網遮住個面,個腳就用條繩綁住,因為而家d菜菜仲係好細棵,未突出個盒,所以都應該冇問題,但係用繩係紮唔實既,依然有隙縫,好煩呀,唔知應該點做好呢
---------------------------------------------------------------------------

你好!
做咗好過乜都唔做嘅! 起碼防到雀雀同蝴蝶蟲蟲喇!
其實防蟲網好, 但唔係百份百防到蟲嘅, 好似白粉病芽蟲等就一樣防唔倒架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 21:58:42 |顯示全部樓層
紅菜頭易種, 好食又有益, 種得過丫!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-17 21:59:16 |顯示全部樓層
吓?我一心就係諗住防芽蟲嫁添,乜原來係防唔到嫁?點解既?我上次去陳x記,個老細都同我講話菜心有好多蟲,係佢自己吽出黎既,老師,咁到底係點既呢?可唔可以講解吓?麻煩哂~~~
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 22:36:19 |顯示全部樓層
4254# littlecuitegirl

吓?我一心就係諗住防芽蟲嫁添,乜原來係防唔到嫁?點解既?我上次去陳x記,個老細都同我講話菜心有好多蟲,係佢自己吽出黎既,老師,咁到底係點既呢?可唔可以講解吓?麻煩哂~~~

------------------------------------------------------------------------------------------------

蚜蟲同螞蟻係共養關係, 螞蟻放養蚜蟲黎取回其分泌嘅糖槳作為糧食,
若螞蟻發現有體弱或分秘糖槳不足嘅蚜蟲就會把佢食埋,
蚜蟲願意同螞蟻建立<共養關係>只因螞蟻會保護佢地, 驅趕以佢地為食物嘅敵人.

蚜蟲嘅敵人有瓢蟲、寄生蜂、食蚜蠅幼蟲及小型蜘蛛等肉食性昆蟲.
當蚜蟲數量增多, 自然會刺激呢D肉食性昆蟲增加繁殖黎把佢地食曬.
整個生態系統就是咁樣生生不息, 相生相剋架!

我嘅防蟲網室都受到蚜蟲嘅攻擊.
我對付佢地除咗放養瓢蟲外仲繁殖緊食蚜蠅呢!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-17 22:52:15 |顯示全部樓層
嘩~~~真係有好多蟲呀,好恐怖呀,我仲諗住有防蟲網就唔會有d咁既問題添,估唔到原來都係一樣,養瓢蟲係唔係即係買番黎嫁?老師你好勁呢,仲識繁殖食蚜蠅,係唔係又係買番黎嫁呢?如果係,又係響邊度買呢?
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 22:52:18 |顯示全部樓層
4247# isislau

我花左一星期追花園仔老師帖....追到105頁....
買書學都吾及花園仔老師分享咁豐富,
d相又令又多, 我要努力以赴追晒所有

-------------------------------------------------------

多謝你咁有心機睇我嘅帖啵!
慢慢睇唔使急架, 睇圖咪按多一吓囉, 清楚D架!

戰勝蟲蟲 終于有收成嘞!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-17 23:54:14 |顯示全部樓層
花老師 ~~~ 積媽有個小問題呀~~
我響衫兄度買左茶籽粉呀~諗住去殺小蚊滋同烏蠅仔. 但茶籽對蚯蚓有無害呀?皆因積媽有d盤盤入面係有蚯蚓架 ( 可能係買番來的盤栽入面有蚯蚓轉盤時跟埋落去 ) ~
我記得小學時上過一課 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-16 11:27

我都買左茶籽粉,我有問老闆點用同埋殺咩虫,佢叫灑少少係泥面,唔好灑太多,之後淋水,等佢滲入泥裡喎!!
佢話直接灑泥面會好過開水用,如果開水用就要即開即用先效,過左就無效啦!!
佢仲話茶籽粉係可以殺埋地底既小昆虫,所以蚯蚓同螞蟻都會殺埋!!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-18 13:57:21 |顯示全部樓層
飄蟲都易搵d, 蚜蠅真係唔知咩黎, 同果蠅好似樣...
同埋好恐怖喎...不過如果有我都會捉佢入防蟲網的~~hehe
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-18 15:00:54 |顯示全部樓層
4249# 花園仔
佢用花盆種架,
咁同佢人工授粉既話,
唔知得唔得呢?
回復