乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210091 19822
亞實 發表於 2009-2-15 23:29:06 |顯示全部樓層
4194# cobie

花園仔老師,你好! 未註冊前己經看完你的post,令我佩服and開始人生中的第一次種植. 從零開始,跟箸老師的教導,己經有了收成.那種成功感和過程中所得到的樂趣,難以形容.赺今天第一次打中文,衷心多謝花老 ...
花園仔 發表於 2009-2-15 23:22

係R, 我今日都見倒有機農莊有好多都開左花
回復

小寶 發表於 2009-2-15 23:30:44 |顯示全部樓層
4192# alilovebyj
老師,我都有三盆薯仔啊!這幾天大得好快!!
不過,我用袋和盆種,一定無你落地個d咁正啊!

--------------------------------------------------

你好!
未必架, 我覺得你會有好成積嘞!  ...
花園仔 發表於 2009-2-15 11:11 PM

老師好!

扁身盆都可以種薯仔的嗎?
回復

亞實 發表於 2009-2-15 23:33:50 |顯示全部樓層
老師好!

小寶 發表於 2009-2-15 23:30

老師, 我想問種薯仔, 是不是一定要用已發芽的薯仔,成個放落去??
回復

cobie 發表於 2009-2-15 23:41:00 |顯示全部樓層
花老師,小寶的問題我也想知.
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-15 23:42:01 |顯示全部樓層
cobie, 小寶,老師,
我都希望薯仔有好收成啊…上次都只能種到新薯大小,不算成功!
今天去看,腳嗰度最底的葉黃啊!有點擔心。明天風會大,就更擔心!因為上次長得不好,就係因為比風吹到死下死下!今次我將個袋拉高…好似翻風時我地著樽領冷衫咁…希望保護到幾多得幾多!
我會努力,大家咁話啊!
回復

cobie 發表於 2009-2-15 23:42:24 |顯示全部樓層
小寶,你也有種potato 嗎?
回復

小寶 發表於 2009-2-15 23:48:53 |顯示全部樓層
小寶,你也有種potato 嗎?
cobie 發表於 2009-2-15 11:42 PM

小寶有兩個薯仔待種, 唔知會唔會太遲呢?
回復

花園仔 發表於 2009-2-15 23:54:17 |顯示全部樓層
4202# 小寶

老師好!

-----------------------------------------------

小寳好!
試吓啫! 不過我挖開根莖睇過, 都唔係咁深入啫,
只要盆面嘅面積夠大, 個盆頂留翻D填泥高度我相信OK架!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 00:00:03 |顯示全部樓層
4202# 小寶

老師好!

-----------------------------------------------

小寳好!
試吓啫! 不過我挖開根莖睇過, 都唔係咁深入啫,
只要盆面嘅面積夠大, 個盆頂留翻D填泥高度我相信OK架! ...
花園仔 發表於 2009-2-15 23:54

咁等我都喇喇林放發芽薯仔入泥先喇 ......
我一直都以為薯仔根系好深 !!
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 00:05:25 |顯示全部樓層
4203# sifenamok

老師, 我想問種薯仔, 是不是一定要用已發芽的薯仔,成個放落去??

------------------------------------------------------------------------

亞實呀, 我個貼好清楚啵, 種地出過一次種池又出過一次啦! 有時間再睇過啦!

再講: 薯仔發咗芽咪切開幾舊種落泥咪OK啦!

呢D係半個黃肉薯仔黎架!
回復

cobie 發表於 2009-2-16 00:06:05 |顯示全部樓層
小寶,我現有两株potato小苗.我們都住錦田,送你一個好嗎?己出數片葉.幾靚.
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 00:11:59 |顯示全部樓層
4204# cobie

花老師,小寶的問題我也想知.

----------------------------------------------------

嗱! 好淺啫, 几乎凸曬上泥面添, 要揾泥冚翻佢呢!
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 00:22:09 |顯示全部樓層
4207# 小寶

小寶有兩個薯仔待種, 唔知會唔會太遲呢?

--------------------------------------------------------------------

薯仔怕凍又怕熱, 呢個時間仲得嘅, 快D啦!

我今朝又有櫻桃蘿蔔收嘞!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-16 00:23:18 |顯示全部樓層
4194# cobie

花園仔老師,你好! 未註冊前己經看完你的post,令我佩服and開始人生中的第一次種植. 從零開始,跟箸老師的教導,己經有了收成.那種成功感和過程中所得到的樂趣,難以形容.赺今天第一次打中文,衷心多謝花老 ...
花園仔 發表於 2009-2-15 23:22

蘆薈都開花!?好厲害呀!!我個盆種左咁多年都無開過花!!

係呀~老師我想問用茶籽粉個份量應該要落幾多呀??
放幾係泥面呢? 開水既比例又是多少??
如果錯手落多左對種物有無害呢??
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 00:38:42 |顯示全部樓層
4214# mandm2007

蘆薈都開花!?好厲害呀!!我個盆種左咁多年都無開過花!!

係呀~老師我想問用茶籽粉個份量應該要落幾多呀??
放幾係泥面呢? 開水既比例又是多少??
如果錯手落多左對種物有無害呢??

--------------------------------------------------------------

蘆薈開花有乜咁厲害呀? 平常事啫! 種左咁多年都無開過花 -- 冇問題格, D花冇用架!

茶籽粉個份量應該要落幾多? 開水既比例又是多少? --
唉! 呢個問題梗係問賣茶籽粉俾係嗰間舖啦!
別人點知你買到嘅茶籽粉嘅含量同施放事項呢!
不過茶籽粉好多都用體清洗廚房用品上嘅, 危險性應該唔高卦!

蘆薈開花有乜咁厲害呀? D花開黎有乜用卿!
回復

小寶 發表於 2009-2-16 00:39:16 |顯示全部樓層
小寶,我現有两株potato小苗.我們都住錦田,送你一個好嗎?己出數片葉.幾靚.
cobie 發表於 2009-2-16 12:06 AM

COBIE,小寶唔貪心, 種番自己果d得喇(注: 其實係無泥囉)
又或者我地每人交換一隻?
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 00:44:06 |顯示全部樓層
講晚安+早晨前請關注吓意大利生菜生長進度啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 00:48:18 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

積積媽阿娘好鍾意食豬乸菜喎,
呢隻可能係最好食嘅豬乸菜嘞!
回復

cobie 發表於 2009-2-16 00:49:58 |顯示全部樓層
小寶,驚你的potato現在下種趕唔切呀,呢D唔係貪心,係分享呀.交換又得,你鐘意啦.可在錦田等.anytime我都ok ga.就你喇.
回復

小寶 發表於 2009-2-16 00:52:40 |顯示全部樓層
小寶,驚你的potato現在下種趕唔切呀,呢D唔係貪心,係分享呀.交換又得,你鐘意啦.可在錦田等.anytime我都ok ga.就你喇.
cobie 發表於 2009-2-16 12:49 AM

我住大棠架....我地pm傾啦~
回復