乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210099 19822
花園仔 發表於 2009-2-14 21:20:16 |顯示全部樓層
4168# farfeifar

好野~終於守得雲開見月明了, 加油啊, 花花果果都會接踵而來啊~

-------------------------------------------------------------------

你好!
呢個春天種嘢最易生架, 大家努力呀!

兄日要為插枝嘅迷迭香搬新居囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 21:26:49 |顯示全部樓層
4169# may.sun

老師早..我幫你好嗎?

---------------------------------------

好丫! 不過好辣架, 你得唔得先!

朋友送黎嘅小燈籠辣椒, 冇乜核架種咗嘞, 希望成功啦!
回復

may.sun 發表於 2009-2-14 21:30:26 |顯示全部樓層
4169# may.sun

老師早..我幫你好嗎?

---------------------------------------

好丫! 不過好辣架, 你得唔得先!

朋友送黎嘅小燈籠辣椒, 冇乜核架種咗嘞, 希望成功啦! ...
花園仔 發表於 2009-2-14 21:26

厘隻飛碟,辣到飛起,草民兄o岩o西la~~
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 21:33:18 |顯示全部樓層
4177# 小寶

老師晚上好! 黃芽白好似趕唔切包心, 又有蟲害, 慘慘!
小寶的紫椰菜又係, 椰菜花又多蟲呀~~~~

-------------------------------------------------------------------------

整多幾個防蟲網至得嘞!   

甜豆希望冇咁多蟲啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 22:44:28 |顯示全部樓層
剛剛體小寶帖度答咗D士多啤梨嘅種植問題:

1862# 小寶

想問你好耐架罅:
你地種士多啤梨時有冇諗住D莓莓向邊個方向生.
用乜嘢方法去控制丫?
---------------------------------------------

哎也, 無呀, 唔識得將d花花放在一個方向呀~
可以點做呀花老師?
---------------------------------------------

草莓植株嘅中心生長軸為<短縮莖>, 當年新萌發嘅<短縮莖>叫新莖, 呈背形.
花序都發生體弓背方向, 所以栽植時根據呢一特性黎確定定植嘅方向.
即你想莓莓生向邊度咪<短縮莖>嘅弓背向邊度囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 22:54:09 |顯示全部樓層
好彩D莓莓唔係向埋牆唧!

點解D花瓣唔同數量嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 23:01:11 |顯示全部樓層
台東糯米粟出芽囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 23:06:21 |顯示全部樓層
大蕃茄長出真葉嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 23:07:23 |顯示全部樓層
薯仔好似吹水咁!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 23:11:04 |顯示全部樓層
晚安!

種體花槽度嘅七彩靚椒.
回復

may.sun 發表於 2009-2-14 23:19:08 |顯示全部樓層
晚安!

種體花槽度嘅七彩靚椒.
花園仔 發表於 2009-2-14 23:11

老師好~~圍左綱o既,怕風吹定乜野呀
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-15 00:18:40 |顯示全部樓層
老師,我都有三盆薯仔啊!這幾天大得好快!!

不過,我用袋和盆種,一定無你落地個d咁正啊!
回復

cobie 發表於 2009-2-15 13:12:14 |顯示全部樓層
Ali,我都有種potato 呀,but still 小笛.
回復

cobie 發表於 2009-2-15 13:37:41 |顯示全部樓層
花園仔老師,你好! 未註冊前己經看完你的post,令我佩服and開始人生中的第一次種植. 從零開始,跟箸老師的教導,己經有了收成.那種成功感和過程中所得到的樂趣,難以形容.赺今天第一次打中文,衷心多謝花老師和各位花友農友們.我會繼續跟你們學習. million thanks
回復

lowb_kayee 發表於 2009-2-15 15:22:27 |顯示全部樓層
4173# 花園仔

ohoh..sorry講少左添
我後尾再睇其他post先知原來要剪短佢..
我一買返黎就係咁浸落水大約成枝野有8-9cm咁長啦
浸水ge地方大約係3cm
可能因為無剪 ,水大多而死晒?
回復

fae 發表於 2009-2-15 22:03:33 |顯示全部樓層
may.sun 發表於 2009-2-14 23:19

會唔會係囉黎防雀雀食呀?~~我都有一棵..不過都係得幾塊葉仔...
蕃茄就好少少..起碼都見到好多葉了^^
回復

花園仔 發表於 2009-2-15 23:01:18 |顯示全部樓層
4191# may.sun

----------------------------------------------------------

你好! 我係怕貓貓搞破壞呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-15 23:11:36 |顯示全部樓層
4192# alilovebyj
老師,我都有三盆薯仔啊!這幾天大得好快!!
不過,我用袋和盆種,一定無你落地個d咁正啊!

--------------------------------------------------

你好!
未必架, 我覺得你會有好成積嘞!

我D薯仔分開三個唔同環境黎種植, 地上, 防蟲網室嘅植物池及扁圓盆.
地上已結咗好多薯仔仔罅, 其他嘅都係未知數架, 大家努力啦!

扁圓盆嘅薯仔亦出苗苗囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-15 23:22:28 |顯示全部樓層
4194# cobie

花園仔老師,你好! 未註冊前己經看完你的post,令我佩服and開始人生中的第一次種植. 從零開始,跟箸老師的教導,己經有了收成.那種成功感和過程中所得到的樂趣,難以形容.赺今天第一次打中文,衷心多謝花老師和各位花友農友們.我會繼續跟你們學習. million thanks

---------------------------------------------------------------------------------------------

你好!
使乜咁客氣丫! 呢度幾好架, 大家和和氣氣.
有嘢咪大家研究吓分享吓囉!

呢段時間日照充足嘅蘆薈就會開花先架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-15 23:27:46 |顯示全部樓層
4196# fae

會唔會係囉黎防雀雀食呀?~~我都有一棵..不過都係得幾塊葉仔...
蕃茄就好少少..起碼都見到好多葉了^^

-------------------------------------------------------------------

你好! 係防貓貓推倒椒椒啫!
雀雀有興趣係椒椒苗苗時及椒椒成熟紅紅時呀!
回復