乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210150 19822
小寶 發表於 2009-2-16 00:54:17 |顯示全部樓層
講晚安+早晨前請關注吓意大利生菜生長進度啦!
花園仔 發表於 2009-2-16 12:44 AM

老師晚安!

老師的意生大得好快, 唔知宜家唐生(已長2葉)還可以種嗎? (小寶真係問題多多)!
回復

小寶 發表於 2009-2-16 00:55:10 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

積積媽阿娘好鍾意食豬乸菜喎,
呢隻可能係最好食嘅豬乸菜嘞!
花園仔 發表於 2009-2-16 12:48 AM

點解豬乸菜的莖咁闊ge? 同我地種緊果d 好唔同喎~
回復

cobie 發表於 2009-2-16 00:56:22 |顯示全部樓層
4220# 小寶
好啦
回復

fae 發表於 2009-2-16 02:36:58 |顯示全部樓層
4196# fae

會唔會係囉黎防雀雀食呀?~~我都有一棵..不過都係得幾塊葉仔...
蕃茄就好少少..起碼都見到好多葉了^^

-------------------------------------------------------------------

你好! 係防貓貓推倒椒椒 ...
花園仔 發表於 2009-2-15 23:27

我個幾棵都幾好彩...無咩受雀雀既攻擊...唔知道種到老師你上圖咁大棵需要幾耐到呢?
係唔係要整定個架等佢不停爬上去?定係俾一支重心柱佢支持住主幹就可以了?
我個棵佢話係美國青菽.....
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 09:01:50 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

積積媽阿娘好鍾意食豬乸菜喎,
呢隻可能係最好食嘅豬乸菜嘞!
花園仔 發表於 2009-2-16 00:48

嘩老師好好好肉呀......D菜柄~ 係唔係老實人賣0既種子 ?
老師積媽爬緊你D文時 , 剛想到個問題 : 老師提及發苗苗發得好唔好都會影響日後植株生長. 咁如果呢一類0既先天不足可唔可以補救到 ?
譬如徒長 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-16 11:27:03 |顯示全部樓層
花老師 ~~~ 積媽有個小問題呀~~
我響衫兄度買左茶籽粉呀~諗住去殺小蚊滋同烏蠅仔. 但茶籽對蚯蚓有無害呀?皆因積媽有d盤盤入面係有蚯蚓架 ( 可能係買番來的盤栽入面有蚯蚓轉盤時跟埋落去 ) ~
我記得小學時上過一課自然堂, 用茶籽水澆落泥度 , 蚯蚓會走出黎 .
我怕整死佢地呀 ......
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 22:36:23 |顯示全部樓層
4221# 小寶

老師晚安!

老師的意生大得好快, 唔知宜家唐生(已長2葉)還可以種嗎? (小寶真係問題多多)!

-----------------------------------------------------------------------------------------

大家好!

意生同唐生一樣嘅啫, 生菜最好有4葉先可移種呀,
因為最初嗰两葉好易躂咗落泥面起唔翻身架!

今日嘅生菜
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 22:42:33 |顯示全部樓層
4222# 小寶

點解豬乸菜的莖咁闊ge? 同我地種緊果d 好唔同喎~

----------------------------------------------------------------

梗係, 我嗰隻係靚嘢黎架馬, 莖濶成3吋呀!

割葉黎食都有棑食呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 22:54:43 |顯示全部樓層
4224# fae

我個幾棵都幾好彩...無咩受雀雀既攻擊...唔知道種到老師你上圖咁大棵需要幾耐到呢?
係唔係要整定個架等佢不停爬上去?定係俾一支重心柱佢支持住主幹就可以了?
我個棵佢話係美國青菽.....

----------------------------------------------------------------------------------

突然俾你問起, 都好耐罅, 11月21日落種籽架! -- 有D體盆種嘅幾靚架!

唔使用架嘅, 到時插D竹仔綁吓枝條囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 23:06:15 |顯示全部樓層
4225# JicJicmom

嘩老師好好好肉呀......D菜柄~  係唔係老實人賣0既種子 ?
老師積媽爬緊你D文時 , 剛想到個問題 : 老師提及發苗苗發得好唔好都會影響日後植株生長. 咁如果呢一類0既先天不足可唔可以補救到 ?
譬如徒長 ?

---------------------------------------------------------------------------

豬乸菜嘅種籽係朋友送嘅, 用曬洛, 要留種呢!

先天不足就要後天得調囉!

可以! 苗苗奀瘦長了了咪要小心呵護, 例如根部加填碎泥, 淋水淋脚部, 施加薄肥, 搬到日照多嘅地方....

爸爸聲大嘅薯仔!
回復

農夫 發表於 2009-2-16 23:16:20 |顯示全部樓層
呢期薯仔真係大得好快.
老師個d係未種左個零星期咋?
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 23:21:51 |顯示全部樓層
4226# JicJicmom

花老師 ~~~ 積媽有個小問題呀~~
我響衫兄度買左茶籽粉呀~諗住去殺小蚊滋同烏蠅仔. 但茶籽對蚯蚓有無害呀?皆因積媽有d盤盤入面係有蚯蚓架 ( 可能係買番來的盤栽入面有蚯蚓轉盤時跟埋落去 ) ~
我記得小學時上過一課自然堂, 用茶籽水澆落泥度 , 蚯蚓會走出黎 .
我怕整死佢地呀 ......

-------------------------------------------------------------------------------------------

我諗會架! 不過茶籽粉唔係烈性毒藥, 人地攞黎做清潔廚房用品都得嘅, 我諗毒唔死曬D蚯蚓嘅!

係呀, 買茶籽粉時有冇問老實人施放份量及點用, 請講黎聽吓, 唔該晒!

今日掹咗紅菜頭, 都幾大仲好重添!
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 23:39:59 |顯示全部樓層
4231# 農夫

呢期薯仔真係大得好快.
老師個d係未種左個零星期咋?

--------------------------------------------------------

大約3-4號落泥卦, 真係快大到令人唔相信亞!

睇翻同樣好食到唔令人唔相信嘅沙律生菜(地種嘅)!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-16 23:43:42 |顯示全部樓層
老師,而家種沙律生菜會唔會遲呢?
回復

小寶 發表於 2009-2-16 23:45:19 |顯示全部樓層
4234# littlecuitegirl

點解可以靚得咁緊要架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-16 23:53:12 |顯示全部樓層

4234# littlecuitegirl

老師,而家種沙律生菜會唔會遲呢?

---------------------------------------------------------------

鍾意咪作最後一擊囉!

繼續睇吓超級好食嘅沙律生菜(防蟲網室嘅)!

種體防蟲網室嘅沙律生菜, 因為冇受紫外光影响所以顏色特別D -- 缺紅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 00:04:48 |顯示全部樓層
4235# 小寶

點解可以靚得咁緊要架!

-------------------------------------------

用大機影仲靚呀! 可惜傳唔上!

190KB留下邊有靚野睇丫!

睇圖注意 -- 記得對住張圖按一吓呀!  記得對住張圖按一吓呀!  記得對住張圖按一吓呀!

今日掹咗紫芥蘭頭
回復

may.sun 發表於 2009-2-17 00:20:18 |顯示全部樓層
早上好老師,你試o下厘個網先,或者o岩你d大相機upload相~~http://photobucket.com(可改size)
回復

花園仔 發表於 2009-2-17 00:35:08 |顯示全部樓層
4238# may.sun

早上好老師,你試o下厘個網先,或者o岩你d大相機upload相~~http://photobucket.com(可改size)

---------------------------------------------------------------------------------------------

多謝嘞!
唔搞咁多囉, 體呢度專心種嘢好嘞!

今年D花開得特別多, 睇吓呢盆嘉多利亞蘭有幾組花苞丫嗱?
回復

農夫 發表於 2009-2-17 00:53:40 |顯示全部樓層

老師,
你既芥蘭頭收成有既大呀?
小寶比我果paul小苗已有乒乓球咁大啦
回復