乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210100 19822
花園仔 發表於 2009-2-14 00:27:43 |顯示全部樓層
4160# fianfumy
試食菜菜! -- 油麥菜嘅親戚.

普普通通唧, 種唔過!
花園仔 發表於 2009-2-13 23:34
老師 :這是大麥菜嗎 ?

----------------------------------------------------

我都仲未搞清楚, 有人叫佢<飛麥菜>喎, 請朋友提供正確菜名.
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 00:33:03 |顯示全部樓層
好夜(早)罅!

晚安+早晨!

接踵而來....
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-14 00:51:31 |顯示全部樓層
又到咗種苦瓜嘅時候嘞, 我跟積積媽個帖發表咗D睇法:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 ...
花園仔 發表於 2009-2-14 00:07

我舊年咩都唔識, 唔識幫瓜瓜lup袋又唔識防虫 , 卒之成個夏天都係得個做字.
睇到瓜女出世, 再睇住佢謝 ........
我買定半打烏蠅罐黎睇門口喇 !!!! 仲有大量不織布袋 , 聽日去衫兄度買茶籽 , 虫紙 !!! 我今年一定要努力種好d野佢架 !!! 老師 , 我剛下左一大堆衫兄雷公陲種子呢 !
回復

fianfumy 發表於 2009-2-14 00:52:14 |顯示全部樓層
好夜(早)罅!

晚安+早晨!

接踵而來....
花園仔 發表於 2009-2-14 00:33

老師 :

回復

lowb_kayee 發表於 2009-2-14 01:35:28 |顯示全部樓層
唔好意思呀老師,我睇唔晒你d post但我真係好想問個問題呢
就係我尋日向citysuper買左幾蚊mint諗住用插枝類似方法種
咁我買到返office就己經立即用水浸底部...點知今朝返去死晒..
我想問有咩出錯呢?呢個唔係都係插枝原理嗎?
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-14 05:51:33 |顯示全部樓層
4143# 花園仔

哈哈,老師大人,
其實我係個野人黎架,
所以咪生食囉,
不過....哇.....果陣肥料味,
我到而家好仲記得好清楚呀~~~~

不如你都試下咬番口吖,
包你食過一世難忘呀~~~add4icon

我都有種緊藍梅呀~~
出左世成個月都好似係果D咁唔識大啵,
都唔知點算,無哂佢乎喇.
回復

yannes 發表於 2009-2-14 09:55:58 |顯示全部樓層
老師~~
茄子託你的福,今日佢開左花花喇!!!佢都要同你講聲[情人節快樂]~
我會好好照顧茄子的了~
DSC07568 (Small).JPG
回復

farfeifar 發表於 2009-2-14 10:38:42 |顯示全部樓層
4167# yannes
好野~終於守得雲開見月明了, 加油啊, 花花果果都會接踵而來啊~
回復

may.sun 發表於 2009-2-14 11:21:59 |顯示全部樓層
D菜都食唔切, 邊得閒食蕃薯苗丫!
花園仔 發表於 2009-2-14 00:20

老師早..我幫你好嗎?
回復

mandm2007 發表於 2009-2-14 12:02:56 |顯示全部樓層

呢排暖左好多,突然間d虫唔知邊度黎架~約埋一齊出晒黎,我都未得閒去買老師介紹既茶籽粉!!
睇上幾則老師話"茶仔粉可以灑體泥面度或開水淋落泥面度"
咁我想問個份量應該要落幾多呀??
開水既比例是多少??
如果錯手落多左對種物有無害呢??
回復

may.sun 發表於 2009-2-14 20:06:36 |顯示全部樓層
老師,收花呀
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 20:28:21 |顯示全部樓層
大家好!

情人節快樂!

好快趣桑椹子就紅卜卜架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 20:39:40 |顯示全部樓層

4165# lowb_kayee
唔好意思呀老師,我睇唔晒你d post但我真係好想問個問題呢
就係我尋日向citysuper買左幾蚊mint諗住用插枝類似方法種
咁我買到返office就己經立即用水浸底部...點知今朝返去死晒..
我想問有咩出錯呢?呢個唔係都係插枝原理嗎?
--------------------------------------------------------------------------
你好!
薄荷好易插生嘅啫, 因為冇相睇就唔清楚買翻黎嗰D薄荷枝條嘅狀况,
你話立即用水浸底部, 究竟浸水佔條薄荷枝長度幾多又冇講明,
咁點知邊度出錯呢?

呢盆柚子薄荷都係壓枝方式移種架, 點解褐紅色? 曬得陽光多囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 20:50:22 |顯示全部樓層
4166# sammyzoe

哈哈,老師大人,
其實我係個野人黎架,
所以咪生食囉,
不過....哇.....果陣肥料味,
我到而家好仲記得好清楚呀~~~~

不如你都試下咬番口吖,
包你食過一世難忘呀~~~

我都有種緊藍梅呀~~
出左世成個月都好似係果D咁唔識大啵,
都唔知點算,無哂佢乎喇.

--------------------------------------------------------------------

其實好多嘢都唔啱本土種嘅!
有時抱持住童心玩吓就好罅, 過份追求盞徒添失望嘅啫.
最緊要將可能嘅嘢做好及做得更好先至係實際呀!

好多荷蘭豆豆呀!
回復

小寶 發表於 2009-2-14 20:54:46 |顯示全部樓層
4174# 花園仔

呢度見到咁多夠我食一餐喇
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 20:59:52 |顯示全部樓層
4175# 小寶

呢度見到咁多夠我食一餐喇

-------------------------------------------------------------

小寶好!

今朝割嘅超巨黄芽白令大個子紫紅椰菜失色囉!
回復

小寶 發表於 2009-2-14 21:04:46 |顯示全部樓層
老師晚上好! 黃芽白好似趕唔切包心, 又有蟲害, 慘慘!
小寶的紫椰菜又係, 椰菜花又多蟲呀~~~~
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 21:07:37 |顯示全部樓層
4163# JicJicmom

我舊年咩都唔識, 唔識幫瓜瓜lup袋又唔識防虫 , 卒之成個夏天都係得個做字.
睇到瓜女出世, 再睇住佢謝 ........
我買定半打烏蠅罐黎睇門口喇 !!!! 仲有大量不織布袋 , 聽日去衫兄度買茶籽 , 虫紙 !!! 我今年一定要努力種好d野佢架 !!! 老師 , 我剛下左一大堆衫兄雷公陲種子呢 !

-----------------------------------------------------------------------------

你好!
我都同你一樣未雨綢繆架, 免得到時手忙腳亂甚至徒勞無功添!

體菜地度捉咗D<瓢蟲>入防蟲網室入邊, 等佢地去食蚜蟲呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 21:10:49 |顯示全部樓層
老師 :

fianfumy 發表於 2009-2-14 00:52

嘩! 好閃啵! 多謝!

西芹好快大, 好青綠呢!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 21:15:49 |顯示全部樓層
4167# yannes

老師~~
茄子託你的福,今日佢開左花花喇!!!佢都要同你講聲[情人節快樂]~
我會好好照顧茄子的了~

-----------------------------------------------------------------------

情人節快樂!

努力! 茄子都係呀!

插枝嘅羅勒!
回復