乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210064 19822
hunhun 發表於 2009-2-12 20:28:48 |顯示全部樓層
種左幾多日果時食?
係未剛追肥呀?
我諗如果你種左唔夠十四日就食,
應該等同追完肥唔夠日子就食,所以有肥料味
之前我d菜落左牛奶唔夠十四日就食.
全部菜都係牛奶味 ...
農夫 發表於 2009-2-12 19:06

咁咪好好味
等我下次揀之前兩日加下味先
回復

軒軒 發表於 2009-2-12 22:53:56 |顯示全部樓層

花園仔老師,請問lee棵係是什麼瓜?
回復

花園仔 發表於 2009-2-12 23:06:08 |顯示全部樓層
4139# sammyzoe

老師,我又有問題喇,
我想問下如果菜菜未生完之前,(即係剛生了幾片葉時)
係咪唔可以摘黎食架?
因為我手多多摘左片菠菜黎食,
點知.....一食入口超大陣"有機味",
陣味大到蓋過哂d菜味,
我食入口好似係度食緊"有機肥料"咁,
係咪因為菜菜仲細炸?
佢大個左之後係咪會無左e陣味架?
有既話真係死比你睇囉.

-------------------------------------------------------

哈! 你又試食生食唎! 唔係隻隻菜都適合生食架!
尤其係菠菜添, 佢草酸咁重點生食亞?

嗱, 呢D沙律生菜就可以生食嘞, 仲好好食添!
回復

花園仔 發表於 2009-2-12 23:12:12 |顯示全部樓層
4142# 軒軒

花園仔老師,請問lee棵係是什麼瓜?

----------------------------------------------

大部份瓜嘅藤蔓及葉形都好相似嘅,
張相咁細及冇花形特寫, 點認亞?
回復

軒軒 發表於 2009-2-13 10:03:02 |顯示全部樓層
sorry,sorry今晚再影過
回復

惡姨 發表於 2009-2-13 11:19:54 |顯示全部樓層
4099# 惡姨

惡姨,終於找到妳啦﹗最近好嗎?水仙開得如何?不知我是誰?水仙已是很好的提示了﹗
claudiatang 發表於 2009-2-11 12:14

啊, 水仙班同學仔
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-13 16:09:28 |顯示全部樓層
老師,今日有d雨同好大風,發覺我d意大利生菜好似冇腰骨咁,隨風擺動,其實而家佢地都仲好細棵,(開始出第五塊葉),想問吓老師咁樣係正唔正常嫁呢?d菜菜好似訓哂響d泥面咁,都唔知點算好喇=.=
回復

may.sun 發表於 2009-2-13 21:38:44 |顯示全部樓層
老師,今日有d雨同好大風,發覺我d意大利生菜好似冇腰骨咁,隨風擺動,其實而家佢地都仲好細棵,(開始出第五塊葉),想問吓老師咁樣係正唔正常嫁呢?d菜菜好似訓哂響d泥面咁,都唔知點算好喇=.= ...
littlecuitegirl 發表於 2009-2-13 16:09

唉...我之前d米又係咁,重要日日搵手指壓實d泥,奀gg
回復

花園仔 發表於 2009-2-13 22:10:04 |顯示全部樓層
4148# may.sun
老師,今日有d雨同好大風,發覺我d意大利生菜好似冇腰骨咁,隨風擺動,其實而家佢地都仲好細棵,(開始出第五塊葉),想問吓老師咁樣係正唔正常嫁呢?d菜菜好似訓哂響d泥面咁,都唔知點算好喇=.= ...
littlecuitegirl 發表於 2009-2-13 16:09
唉...我之前d米又係咁,重要日日搵手指壓實d泥,奀gg
---------------------------------------------------------------------

大家好!
如果有留心睇我嘅貼, 於意大利生菜種植情况, 就多次講述過呢個問題嘞!
意大利生菜初期或移種初段時間都會係咁架, D葉長了了奀之之, 躂體地上好似唔識得起翻身咁,
唔緊要, 耐心D等佢D根生穩D就會快速變身, 快高長大架罅!

我呢棑都有意大利生菜嘅生長情况向大家報告格, 你地冇睇咩?

請留意日期
回復

may.sun 發表於 2009-2-13 23:15:01 |顯示全部樓層
老師晚上好~~有睇,衹不過先天不足,功夫冇做好嘛,我會比心機一次要比一次好ga la~
回復

花園仔 發表於 2009-2-13 23:30:39 |顯示全部樓層
天氣回暖濕度高, 又係落瓜瓜種籽嘅日子嘞!

瓜瓜黄緊嘞, 南瓜種籽要培苗囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-13 23:34:14 |顯示全部樓層
試食菜菜! -- 油麥菜嘅親戚.

普普通通唧, 種唔過!
回復

花園仔 發表於 2009-2-13 23:38:04 |顯示全部樓層
斬咗條竹蔗煲馬蹄紅籮白湯!
回復

may.sun 發表於 2009-2-13 23:39:42 |顯示全部樓層
斬咗條竹蔗煲馬蹄紅籮白湯!
花園仔 發表於 2009-2-13 23:38

竹蔗都有......
回復

花園仔 發表於 2009-2-13 23:49:37 |顯示全部樓層
4154# may.sun

竹蔗都有......

----------------------------------------------

竹蔗好易種, 邊有阿蛙咁複雜丫!

用近有葉嗰段(有幾個芽)插落泥, 唔使幾耐又一叢蔗蔗罅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-13 23:52:08 |顯示全部樓層
藍莓苗苗好似唔識郁啵!
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 00:07:31 |顯示全部樓層
又到咗種苦瓜嘅時候嘞, 我跟積積媽個帖發表咗D睇法:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

174# JicJicmom

老師早 ~~~
想請問老師 , 我聽人講 , 種苦瓜之後0既泥唔可以種其他野, 因為種出黎0既野都會苦架喎 , 有無d咁0既事呢 ? 如果有 , 又其實會係乜野原因 / 原理呢 ? 我唔夠膽搏呀 .... 一陣種左出黎0既蕃茄 / 菜菜苦哂就真係陰功喇 .....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

你好呀!

呢個問題曾引起好多人懷疑係咪真有其事架!

梗係唔會啦!

佛經都有話過
苦嘅瓜果種籽種體乜嘢泥土度結果都係苦嘅
甜嘅瓜果種籽種體乜嘢泥土度結果都係甜嘅

咁, 只係苦D或甜D嘅分別啫, 試問點會苦變甜或甜變苦丫?

但係如果種完苦瓜又種翻苦瓜, 或者係有同樣或接近要求養份尤其係微量元素嘅種類植物時,
效果就會唔好喇 -- 因為上手已用盡曬嗰D養份尤其係微量元素嘞!
蕃茄同苦瓜對泥土嘅養份尤其係微量元素都唔同嘅, 所以有乜影响唧!
但要蕃茄種得甜美, 首要條件係種籽嘅遺傳因子好, 泥土養份足(要補充養份 -- 基肥),
更要日後管理完善, 俾佢最好嘅成長環境, 咁樣豐厚嘅回報就属於你架罅!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

仲有睇到一個苦瓜帖, 話苦瓜唔使笠袋喎! 你話呢?

D果蠅而家仲瞓緊較, 遲D你就知!

呢棑係梁山伯與祝英臺嘅世界 -- 嘩! D蟲蟲多到瓦.....
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 00:16:51 |顯示全部樓層
油麥菜好食, 收得罅!

繼續最後衝刺....
回復

花園仔 發表於 2009-2-14 00:20:59 |顯示全部樓層
D菜都食唔切, 邊得閒食蕃薯苗丫!
回復

fianfumy 發表於 2009-2-14 00:21:56 |顯示全部樓層
試食菜菜! -- 油麥菜嘅親戚.

普普通通唧, 種唔過!
花園仔 發表於 2009-2-13 23:34

老師 :這是大麥菜嗎 ?
回復