乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210066 19822
BanbieChan 發表於 2009-2-11 21:01:14 |顯示全部樓層
終於透過yahoo搵到啦#621
農夫 發表於 2009-2-11 20:58

好嘢
回復

農夫 發表於 2009-2-11 21:08:08 |顯示全部樓層

桑子由綠轉要幾耐呢?
真係好心急呀
回復

vincentma 發表於 2009-2-11 21:26:42 |顯示全部樓層
4107# vincentma

老師,咁我又想問下,我用d 花生麩浸水,有資料話唔可以超過三日就要用,咁又得唔得呢?

----------------------------------------------------------------------------------------

網上嘅 ...
花園仔 發表於 2009-2-11 18:13

老師,收到喇!唔該晒!
回復

花園仔 發表於 2009-2-11 23:40:45 |顯示全部樓層
4117# alilovebyj

我諗我會為食過你少少嘞, 我學alison整紅菜頭蛋糕都研究一餐嘅,
       琴日用紅菜頭, 葡萄干, 合桃, 加上土耳其嘅無花果干黎整,
       嘩好食到狗狗都停唔到口呀!

嘩…仲加埋無花果,好正喎!老師,你真係識食啊!

-----------------------------------------------------------------

你好!
都係體你度學翻黎啫!
蛋糕入邊選材軟硬度不同 - 紅菜頭(林)葡萄干(軟)無花果干(粘)合桃粒(脆) - 清晰愉悅嘅感覺令人滿足,
但又忍唔住有更多嘅遐想....

喜歡種植, 喜歡想像, 更喜歡從两者中帶來嘅樂趣....
多謝!
回復

花園仔 發表於 2009-2-11 23:44:33 |顯示全部樓層
綠色芥蘭頭嘅葉子.
回復

花園仔 發表於 2009-2-11 23:46:41 |顯示全部樓層
紫紅椰菜包緊心嘞, 有D仲可以收割添!
回復

花園仔 發表於 2009-2-11 23:51:55 |顯示全部樓層
幾種植物開花結種籽囉!

西蘭花

西蘭花

芫荽

芫荽

椰菜花

椰菜花

白菜

白菜
回復

小寶 發表於 2009-2-11 23:56:33 |顯示全部樓層
老師好!
小寶都將老師給的粗菜芯留左一棵強壯的開花結籽
回復

花園仔 發表於 2009-2-11 23:58:27 |顯示全部樓層
4122# 農夫

桑子由綠轉要幾耐呢?
真係好心急呀

--------------------------------------------

三月中大豐收!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-11 23:58:38 |顯示全部樓層
老師好!
小寶 發表於 2009-2-11 23:56

我都有~
回復

花園仔 發表於 2009-2-12 00:05:28 |顯示全部樓層
4128# 小寶

老師好!

-------------------------------------------------------

小寶好!
留到種籽年尾早D再種過, 相信下次會種得更好架!

晚安+早晨!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-12 00:07:04 |顯示全部樓層
好高~好高呀~
回復

mandm2007 發表於 2009-2-12 00:25:47 |顯示全部樓層
4037# mandm2007

老師我有個問題一直都想問,我見你D泥上面好多時都會有好大粒既石,係你專登放上去架?有咩用架?

-------------------------------------------------------------------------------------------
...
花園仔 發表於 2009-2-10 00:49

哈哈~我仲以為老師係專登放上去,原來係因為你無拎走!!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-12 00:29:50 |顯示全部樓層
啱啱體多肉版跟咗個帖:

蘆薈好易種益處多真係架!

要種蘆薈梗係要種隻搽得食得仲要睇得嘅啦!

冇理佢擺咗幾年囉!
花園仔 發表於 2009-2-11 11:28

老師講開種蘆薈,我想問蘆薈要唔要淋好多水架??要放咩肥料比佢呢??
我都有種蘆薈架, 但又係唔靚囉!!
我見隔離屋有棵蘆薈超大呀~~可能仲大過老師你個棵!!搵次偷影張相比你睇下呀!!
回復

maymay靚 發表於 2009-2-12 09:39:11 |顯示全部樓層
芥蘭,,我都有留種...
回復

軒軒 發表於 2009-2-12 10:25:35 |顯示全部樓層

花園仔老師可唔可以比D車厘茄種子我呢?另外我D西蘭花已經開晒花要多久才會結種子呢?
回復

花園仔 發表於 2009-2-12 14:48:35 |顯示全部樓層
4134# mandm2007
老師講開種蘆薈,我想問蘆薈要唔要淋好多水架??要放咩肥料比佢呢??
我都有種蘆薈架, 但又係唔靚囉!!
我見隔離屋有棵蘆薈超大呀~~可能仲大過老師你個棵!!搵次偷影張相比你睇下呀!!

--------------------------------------------------------------------------

你好!

我種嘅蘆薈冇乜點理佢嘅, 淋開花咪淋埋佢囉, 施肥都係.

超大牙, 好丫得閒咪影張相黎睇吓囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-12 15:06:02 |顯示全部樓層
4136# 軒軒

花園仔老師可唔可以比D車厘茄種子我呢?另外我D西蘭花已經開晒花要多久才會結種子呢?
------------------------------------------------------------------------------------

3953# 軒軒

花園仔老師,我在在陳x記也買了茶籽粉,是不是灑上泥面便行?另外我想問你知唔知西蘭花怎樣收種子呢?

--------------------------------------------------------------------------------------------
3955#花園仔

你好!

茶仔粉可以灑體泥面度或開水淋落泥面度都得架!
佢主要消滅泥土嘅蟲卵及幼蟲, 殺滅軟體蟲蟲比較有效.

西蘭花如要留種首先揀一棵夠壯健嘅,
有花後唔好割食由得佢花開結種籽莢,
種籽莢桔黄熟咗就摘落黎曬乾,
剝開莢殼咪取出種籽.

你好似話要種蕃茄仔啵, 而家有種籽嘞, 要就PM地址啦!

西蘭花種籽莢就黎成熟嗱!

------------------------------------------------------------------------------

你好! 答咗你好耐啦!
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-12 15:47:23 |顯示全部樓層
老師,我又有問題喇,
我想問下如果菜菜未生完之前,(即係剛生了幾片葉時)
係咪唔可以摘黎食架?
因為我手多多摘左片菠菜黎食,
點知.....一食入口超大陣"有機味",
陣味大到蓋過哂d菜味,
我食入口好似係度食緊"有機肥料"咁,
係咪因為菜菜仲細炸?
佢大個左之後係咪會無左e陣味架?
有既話真係死比你睇囉.
回復

農夫 發表於 2009-2-12 19:06:50 |顯示全部樓層
種左幾多日果時食?
係未剛追肥呀?
我諗如果你種左唔夠十四日就食,
應該等同追完肥唔夠日子就食,所以有肥料味
之前我d菜落左牛奶唔夠十四日就食.
全部菜都係牛奶味
回復