乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210027 19822
Tony 發表於 2009-2-9 22:26:24 |顯示全部樓層
微波爐!? 唔係掛!? 咁多點叮呀? ?
mandm2007 發表於 2009-2-9 22:25

你應該問''叮完之後個微波爐仲用唔用得呀?''
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 22:30:01 |顯示全部樓層
4012# 小寶

花老師好! 小寶都學整左吽肥呀! 小寶用左泥炭土(peat moss)+花生麩+骨粉+草木灰+水, 都得呀, 前幾日開始用,好正呀!
-----------------------------------------------------------------------------------------------

小寶好!

初初做好似好煩咁, 只要定D黎, 有層有次咪容易架罅!
揾個大D嘅桶做倉, 用個細D嘅容器着少少撈, 撈好咗就倒落大桶度, 直至足夠所需份量咪冚盖或用厚膠紙密封.
整得乾淨企理就唔會引埋咁多烏蠅嬲嬲啦, 因為有狗狗魚魚丫馬, 要好清潔至得架.
我好乾淨架, D肥泥亞花生麩浸水亞, 邊會有蟲蟲唧!

今日又開多D花嘅士多啤梨
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 22:32:02 |顯示全部樓層
你應該問''叮完之後個微波爐仲用唔用得呀?''
Tony 發表於 2009-2-9 22:26

得頂la!!
有野一冚往家麻~~
回復

小寶 發表於 2009-2-9 22:45:09 |顯示全部樓層
4012# 小寶

花老師好! 小寶都學整左吽肥呀! 小寶用左泥炭土(peat moss)+花生麩+骨粉+草木灰+水, 都得呀, 前幾日開始用,好正呀!
----------------------------------------------------------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-9 10:30 PM

老師,想問一個我唔識的問題, 如果d花生麩吽到腐熟左,係咪就唔會惹大小飛蚊架喇?
係呀, 要整得乾乾淨淨真係有排學呀我~
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 22:47:20 |顯示全部樓層
老師,想問一個我唔識的問題, 如果d花生麩吽到腐熟左,係咪就唔會惹大小飛蚊架喇?
係呀, 要整得乾乾淨淨真係有排學呀我~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(19).gif ...
小寶 發表於 2009-2-9 22:45

腐熟左好似對佢地冇用架喇wor~~
回復

小寶 發表於 2009-2-9 23:00:44 |顯示全部樓層
4025# hunhun

咁即係可以就咁 放泥面都得??
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 23:18:58 |顯示全部樓層
4018# mandm2007

老師我想問呢種菜需唔需要全日照既陽光架??
我將D菜菜放係天台全日晒日光浴,點知D菜葉好似燶燶地咁!!
但唔比佢地晒太多太陽,佢地又生得好慢好細棵,我D菜心種左兩個月,但比街市買到既都細,顏色又淺色!!
生菜都係呀!晒得多陽光又會死喎,唔晒又唔識大........

--------------------------------------------------------------------------------------------

你好!
除咗有D特別品種外植物大部份喜歡長日照嘅!
就算係人體天台曬日光浴都要搽啱隻合適自己皮膚嘅防太陽油, 一路曬一路飲D美味可口嘅飲品啦!
D菜葉曬太陽會頭耷耷縮埋一住仲好似燶燶地咁, 原因都係水土問題啫.

棵嘢大葉多, 但盆細泥少儲唔到水, 曬得两曬乾塘仲邊有水供應俾D枝葉丫!
冇用基肥泥, 棵嘢虛弱, D根莖生得唔好(缺磷肥), 當猛烈陽光狂曬D根集唔夠水供上俾枝葉用.
D泥太實或太鬆都唔妥架, 泥太實索唔到水, 泥太鬆淋咗落去流走曬....

街市買嘅梗係大D啦, 人地專業種黎揾食架, 各方面都優勝D啦.
但唔使失落啵, 我地D菜菜唔夠佢大啫但係真正有機架, 食落都有益D啦!

生菜乜丫, 俾心機啦! 我咪地種盆種都OK格, 冇特別嘅!

種地嘅意大利生菜開始兀起身囉!

初種梗係頭耷耷架!

初種梗係頭耷耷架!

幾日就會兀翻起身啦!

幾日就會兀翻起身啦!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-9 23:25:25 |顯示全部樓層
老師

晚上好

收到你沙律生菜同靚蕃茄種子喇

會分享比其他農友架~多謝老師
回復

mandm2007 發表於 2009-2-9 23:31:01 |顯示全部樓層
4018# mandm2007

老師我想問呢種菜需唔需要全日照既陽光架??
我將D菜菜放係天台全日晒日光浴,點知D菜葉好似燶燶地咁!!
但唔比佢地晒太多太陽,佢地又生得好慢好細棵,我D菜心種左兩個月,但比街市買到既都細,顏色又 ...
花園仔 發表於 2009-2-9 23:18

"一路曬一路飲D美味可口嘅飲品 "老師果然識嘆!!哈哈哈!! 63.gif
點解老師好似睇到我點種咁既,我上排D泥牛出虫,所以唔敢比D種物嘆,現在攪掂啦,所以佢地嘆緊,希望佢地快D大啦!! 16.gif

老師你點同喎~ 你當然好OK啦~ 如果我用盆都可以好似你種生菜種得咁好咁大就好囉!!
嗯~ 種野果然有好多學問, 又盆又泥, 仲有水同陽光.... 有排學呀!! 17.gif
回復

may.sun 發表於 2009-2-9 23:32:16 |顯示全部樓層
今日掹走咗盆老迷迭香, 重新移種過一棵囉!
花園仔 發表於 2009-2-8 22:08

老師你d迷迭香咁多,浸油米正到暈
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 23:34:18 |顯示全部樓層
4026# 小寶

-------------------------------------------------------------------

D花生麩吽熟咗係黑色乾嘅放體泥面D蚊蠅都唔偷架!

舉例:
呢桶草木灰泥炭土加咗好多花生麩浸水架, 經過一段時間發酵完成, 放體泥面都唔會引埋D蚊蠅嬲架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 23:39:44 |顯示全部樓層
4028# BanbieChan

斑比好!
唔使客氣! 希望大家種到好嘢靚野呀!

我D大蕃茄出苗苗囉!
回復

kennis 發表於 2009-2-9 23:43:16 |顯示全部樓層
老師, 我成日都有睇你個Post架 (不過冇發言之麻  ) 我想請教一個笨問題, d 花生麩浸水後, 花生麩會沉低, 上面D水會清D, 請問施肥時應該只取上面的水, 定係要攬混先落呢?
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 23:43:48 |顯示全部樓層
4026# 小寶

-------------------------------------------------------------------

D花生麩吽熟咗係黑色乾嘅放體泥面D蚊蠅都唔偷架!

舉例:
呢桶草木灰泥炭土加咗好多花生麩浸水 ...
花園仔 發表於 2009-2-9 23:34

係ar!!但係你D寶見(植物)就會勁搶lor
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 23:46:14 |顯示全部樓層
4028# BanbieChan

斑比好!
唔使客氣! 希望大家種到好嘢靚野呀!

我D大蕃茄出苗苗囉!
花園仔 發表於 2009-2-9 23:39

花老師,E D大蕃茄你會一盆種一棵??
p.s.係咪BEEFSTEAK尼架??
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 23:46:57 |顯示全部樓層
4029# mandm2007

慢慢黎實得架!

我D黄肉薯仔除咗種體地上(好多仔仔嘞), 防蟲網室池上(剛剛出苗苗),
今日又試吓種落扁圓盆度.

防蟲網室池上嘅薯仔出苗苗囉!

防蟲網室池上嘅薯仔出苗苗囉!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-10 00:06:54 |顯示全部樓層
4029# mandm2007

慢慢黎實得架!

我D黄肉薯仔除咗種體地上(好多仔仔嘞), 防蟲網室池上(剛剛出苗苗),
今日又試吓種落扁圓盆度. ...
花園仔 發表於 2009-2-9 23:46

老師我有個問題一直都想問,我見你D泥上面好多時都會有好大粒既石,係你專登放上去架?有咩用架?
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 00:17:07 |顯示全部樓層
4033# kennis

老師, 我成日都有睇你個Post架 (不過冇發言之麻  ) 我想請教一個笨問題, d 花生麩浸水後, 花生麩會沉低, 上面D水會清D, 請問施肥時應該只取上面的水, 定係要攬混先落呢?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

唔笨架!

我係咁處理嘅:
揾個可密封嘅桶, 放入花生麩(麩與水嘅比例約為 1:15) , 放滿80%水, 搞勻佢後冚盖密封, 桶上寫上日期.
大約隔两星期打開桶盖搞勻吓佢後冚盖密封翻. -- (重複又重複)
三個月後預算發酵完成, 随時用得....(發酵越耐功效越高氣味越少)

使用: 打開桶盖搞勻麩肥, 將需用份量嘅麩肥加水冲淡(麩肥與水嘅比例約為 1:7)
施肥後即淋翻D水以免有時手重淋多咗燒傷植物.
回復

kennis 發表於 2009-2-10 00:20:09 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-2-10 00:17

唔該晒, 老師. 我明白了.
回復

farfeifar 發表於 2009-2-10 00:28:48 |顯示全部樓層
4033# kennis

------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-10 00:17

老師想問你何來咁多呢d筒呢?唔通真係要買一筒洗衣粉回來??
有冇人知呢d筒可以係邊樹買呢??????????
回復